Aleksandra Janković Splića: Oprostite mi moju ružnu prošlost


Kada je pre sedam godina na porodičnom ručku raskinula sa mesom, beogradska glumica Aleksandra Janković Splića znala je da ulazak u vegetarijanstvo nije puki hir ili pomodarstvo već organska potreba

Glumica Aleksandra Janković (48) ume da raskine kada se to najmanje očekuje. Makar je tako bilo sa mesom. Pravilno tumačeći signale koje joj šalje organizam, odlučila je da s jelovnika protera sve što joj ne prija. Iako ne isključuje mogućnost novog flerta sa crevcima i škembićima, sedam godina traje njena mesna apstinencija.

– Mojoj sestri je bio 50. rođendan. Mama je tog 13. januara, pre sedam godina, napravila bogatu trpezu za sestru, mene i naše dvoje dece Miju i Vanju. Bilo je baš svega, naša omiljena hrana: goveđa supa, lešo meso, manistra na šalšu, to je testenina s paradajzom, njoke sa pašticadom, pritom je pašticada bila od zeca. To je baš posebna stvar. I mamina francuska salata, i slani i slatki rolat. Svi smo došli uzbuđeni. I zbog rođendana i zbog mamine kuhinje. Krenuli smo od supe, i kako sam približila kašiku ustima, tako sam dobila nagon za povraćenjem. Tog sekunda sam znala da nema više ni “m” od mesa. Sestra me je pogledom pitala šta se desilo. Onda sam pokušala još jednom da približim kašiku sa supom. Shvatila sam da ne ide. Pritom, prava govedina više ne postoji jer te životinje ne dožive starost, ali mama je uspela da nađe odličnu pošto zna da prepozna šta vredi. Znam miris te supe, to mi je ostalo u ćelijama još od detinjstva. Da je ne bih uvredila, otišla sam do kupatila da se saberem, pogledala se u ogledalu i zapitala se: “Šta je ovo, jesi li ti završila s mesom?” Vratila sam se za sto, sestra me je i dalje gledala. Samo sam joj dala rukom znak da je to kraj. Jedina mi je drama bila kako da sada mami, koja je sa toliko ljubavi napravila i postavila tu trpezu, saopštim da ja to više ne mogu. I nekako smo se ispod tezge, bez izgovorene reči, dogovorile da neću jesti. Čak i kad je stigla pašticada sa njokama, ostala sam nema. Nekada je mama znala da napravi kazan toga i nas četvoro bismo ga doslovno olizali. Ja sam tog dana odustala.

Kako se sada oseća kad se priseti pernatih i čekinjastih prijatelja iz detinjstva, pročitajte na sledećoj strani…

PAGE    1   /   2   /   3
Autor: Aleksandar Đuričić
Foto: Dalibor Danilović, Guliver/Getty images
Podelite sa prijateljima:
Tagovi