Marina Tadić: Sanjam o svom restoranu


Pevačica svakog dana ima kuvano jelo u kući, makar to bila supa, a svakodnevni ritual spremanja hrane doživljava kao beg od nervoze, problema i gluposti

Nakon kratke pauze, tokom koje je odmarala, pevačica Marina Tadić vraća se na muzičku scenu ne bi li je, kako kroz smeh kaže, zakuvala. Novu, brzu pesmu modernog zvuka objaviće početkom oktobra. Ovih dana užurbano organizuje poslednje detalje oko snimanja spota, ali i pored silnih obaveza uspeva da kuva gotovo svakog dana. I to odlično radi, jer u tom poslu uživa.
– Nisam od onih koji to shvataju kao obavezu. Kada hoću da pobegnem od nervoze, problema i gluposti koje me okružuju, zatvorim se u kuću i kuvam. Spajam nespojivo, eksperimentišem i dobro mi ide. Ljudi koji su probali moju hranu kažu da je super – iskrena je Marina, koja je ljubav prema kuvanju otkrila na početku školovanja.
– Naučila sam da kuvam još u detinjstvu, spontano. Prvu tortu sam napravila u četvrtom razredu osnovne škole. Tada je bila aktuelna “puslica” sa specifičnom korom od belanaca, koja je bila pufnasta. Mnogim domaćicama nikako nije polazilo za rukom da je naprave, jer je trebalo dobro umutiti belanca, a meni je iz prve uspela. U tom periodu života, sticajem okolnosti, morala sam da čuvam sestru. Dok su moji vršnjaci pravili gluposti, ja sam pravila hranu, inspirisana emisijom o kuvanju koja se u to vreme emitovala na Prvom kanalu RTS-a. Zanimljivo je da moja rođena sestra ne ume da kuva, iako smo odrastale zajedno. Nijednog trenutka mi nije teško da spremim obrok za sebe, drugaricu, drage ljude. Mislim da se moja prava priroda pokazuje baš u kuhinji.

Za sastojke koji ne prijaju njenom organizmu u Marininoj knjizi recepata nema mesta.
– Najčešće jedem sirovu hranu. Trenutno mi je omiljena pasta od tikvica, koju spremam sa gamborima. Uglavnom se trudim da mi obroci budu zdravi i raznovrsni. Riba, teletina, ćuretina i piletina često su na mom meniju. Brzu hranu izbegavam, jedino pokleknem kad se vraćam kasno sa nekog snimanja, mada se i tada trudim da kupim salatu s malo mesa – kaže pevačica.

Neskromno tvrdi da svako njeno jelo ima poseban pečat. Ipak, neka su joj omiljena te ih sprema češće od drugih.
– Najviše volim da pravim musaku sa krompirom ili drugim povrćem. Grašak kuvam na specijalan način, dodam mu malo ljutog ajvara i nezaobilaznu mirođiju, jer bez nje nikako ne ide. Tu je i podvarak, zbog koga se veoma radujem novembru – otkriva Marina.

Kuva svakodnevno jer u njenom domu uvek mora da bude domaćeg jela, pa makar to bila samo supa.
– Meni je to pravi užitak i nije mi teško da kuvam samo za sebe. Dok sam bila u vezi, sa partnerom sam imala ritual – nedeljom sam spravljala različite specijalitete. Usavršila sam pljeskavice od piletine: belo meso se samelje, doda mu se malo mente, limete, kore od limuna. To je pravo letnje jelo, lagano i osvežavajuće – objašnjava pevačica.

Uz ručak najčešće popije čašu vina, kad je toplo, roze ili belo, zimi uvek crno. Kupovne sokove ne konzumira.
– Uglavnom cedim voće i povrće. Ove sezone obožavam cveklu, stavljam je u sve napitke. Svakog jutra miksujem jabuku, spanać i đumbir. To je zdravo i ukusno.

Slatkiše ne voli, što joj uz redovno vežbanje pomaže da održi liniju.
– Jutra mi počinju treningom u teretani, proteinskim šejkom i ovsenim žitaricama. Kada mi obaveze to dozvoljavaju, uveče trčim pokraj Save – navodi ona.
Ima želju da jednog dana otvori restoran. I već zna ko bi u njemu jeo.
– Zamišljam da je mali, na reci, gde bih nedeljom kuvala za prijatelje. Pravila bih gibanice, podvarak, sva naša domaća jela, ali u zdravijoj varijanti. Koristila bih nemasne sireve, brašno od heljde, jer je daleko bolje za organizam, a razlika u ukusu gotovo se ne primeti. Mislim da će to biti moja “penzija”, u kojoj ću uživati – zaključuje Marina Tadić.