Jovana Antić: Savršeni bakini saveti

Voditeljka Jovana Antić, koju svakog vikenda možemo gledati u “Žikinoj šarenici” na RTS-u, može da se pohvali umećem u kuhinji.

Iako pored angažmana na televiziji ima i mnogo obaveza na fakultetu, svaki slobodan trenutak koristi kako bi usavršila kulinarske veštine. Priznaje da joj u tome pomaže rođena sestra, ali naglašava da veći deo pripreme jela obavi sama. Kaže i da joj nije teško da kuva, jer uživa kada na licima dragih ljudi vidi koliko su zadovoljni obrocima koje je napravila.

– Najviše volim da jedem piletinu, u svim oblicima i na sve načine, tako da je sasvim logično da nju najčešće i spremam. Osim njom, svoje voljene znam da iznenadim i slanom pitom ili gibanicom. Zato bih volela da naučim da razvijam kore. Sećam se da je moja baka uvek pričala kako je najlepša gibanica od domaćih kora. Još kada se pomeša sa domaćim sirom, nema ničeg ukusnijeg.


Simpatična novinarka priznaje da često neskromno ističe svoja kulinarska umeća.
– U meni se krije veliki talenat, samo je pitanje vremena kada ću početi češće da ga pokazujem. Ne kuvam svakog dana, ali kad to činim, trudim se da hrana bude ukusna i lepo aranžirana.

Prvi obrok koji je samostalno pripremila bio je krompir-pire, kojim je oduševila svoje roditelje.
– Postala sam ekspert još u osnovnoj školi. I to sasvim slučajno. Sve sam radila odokativno, ali i gustina i ukus pirea bili su baš kako treba. Kada sam iznela jelo na sto, mama je zabrinuto pogledala u tanjir. Sumnjičavo je probala prvi zalogaj, a onda je, iskreno oduševljena, počela da me ispituje ko mi je pomagao. Jedva sam je ubedila da sam sve uradila sama.

Često zna da kaže da je pobornik zdrave ishrane i zdravog načina života. Osam godina je trenirala atletiku i ostala je sportski disciplinovana.
– Pored redovnog sna, unošenja dosta tečnosti u organizam i obaveznih pet obroka, od kojih jedan mora da sadrži voće, svakog dana jedem kuvano jelo. Vodim se time da šest dana treba paziti, a da sedmog mogu da se opustim i uzmem šta god da mi padne na pamet.

Kada ne broji kalorije, prepusti se užitku kao i svaki istinski gurman.
– Kad biste samo mogli da vidite kako mi oči zasijaju čim vidim pečeno prase. Još dok je vruće, sestra i ja skinemo deo kožice, podelimo je i u slast pojedemo. To je naš mali ritual oduvek. Obožavamo te situacije, naročito kada je neki praznik u pitanju pa se svi okupimo u roditeljskoj kući. Volim domaći kajmak i proju, kao i mamin neprikosnoveni podvarak. Koliko god čudno izgledalo, to su, zaista, moji omiljeni specijaliteti. Uživam u ukusima koji me podsećaju na detinjstvo. Ponekad u meni probude i osećaj nostalgije. Kako god, obožavam naša nacionalna jela i nadam se da se to nikada neće promeniti.

Jovana tvrdi da ništa ne može zameniti bakine ukusne uštipke i njene savršene voćne torte.
– Odrasla sam na domaćoj hrani koju su mi spremale bake. One su me naučile i da ne izvoljevam za stolom. Njihove poslastice i danas obožavam. A u najboljim restoranima obično naručujem proverena jela, najčešće piletinu ili ćuretinu. I uvek uzmem čorbicu.

Pažnju joj često privuku recepti u magazinima, ponekad prelista i kuvare. Ali kada naumi da kuva, prvo nazove mamu i ona joj do detalja objasni postupak pripreme.
– Zaista je udavim pitanjima o temperaturi rerne, gramaži, vremenu potrebnom da se nešto ispeče. Ali to radim samo kada nešto prvi put pravim, svaki sledeći sve sama uradim. Ponekad se i ne pridržavam uputstava iz recepta u potpunosti, izbacim jedan, a dodam drugi začin… Volim da eksperimentišem jer tako dođem do ukusa koji mi najviše odgovara.

Podjednako su joj bitni ukus i izgled jela.
– Nedavno sam radila intervju sa Badijem, kraljem poslastičara, koji kaže da 40 posto hrane čini izgled a 60 posto ukus. Jedino se u ovome ne bih složila sa njim, jer smatram da je to podjednako bitno. Zato se trudim da hrana na tanjiru uvek bude besprekorno aranžirana. I po tome sam prepoznatljiva.

Priznaje da dečku često priprema iznenađenja i romantične večere. Otkriva da ga je tako osvojila i definitivno je saglasna sa tvrdnjom da put do muškog srca vodi preko stomaka.
– Volim da pokazujem ljubav i naklonost. Priprema večere je jedna od sitnica koju činim za voljenu osobu, a upravo se njima najiskrenije iskazuju osećanja. Ispohujem ćuretinu, izgrilujem povrće, napravim pomfrit i kao desert poslužim sladoled. I veče je uspešno – kaže Jovana.

Šminka i frizura: Lidija Dugalić / Mesto slikanja: Shake n Shake
Tekst je originalno objavljen u štampanom izdanju magazina “Gloria” u broju 638.