Kuhinja Maje Manojlović: U mojoj čorbi nema mirođije

Otkako je sa 11 godina dobila prvi kuvar, voditeljka ‘Jutarnjeg programa’ na TV Pink ne prestaje da eksperimentiše u kuhinji, gde priprema raznovrsne ukusne đakonije za drage ljude

Zbog prirode svog posla voditeljka “Jutarnjeg programa” Televizije Pink Maja Manojlović ustaje sa prvim zracima sunca, negde oko četiri izjutra. Njen dan počinje neobičnim obrokom – proteinskim šejkom, koji obogaćuje svežim voćem. Kako kaže, on joj omogućava da bude poletna i energična narednih nekoliko sati, te da gledaocima širom Srbije širokog osmeha poželi dobro jutro i uspešan radni dan.

– Ovaj neobični doručak mi daje dovoljno snage za naredna četiri sata, do prve pauze tokom emisije, kada u šminkernici doručkujem sa kolegama, i to uglavnom sveže povrće sa pijace i proizvode od heljde – iskreno govori lepa voditeljka, koja ima i omiljeni deo u toku prepodnevnog snimanja.
– U okviru emisije imamo segment kada kuvari spremaju ručak, i ja tada obavezno grickam šta god oni donesu, čak i kada kamere nisu upaljene. To je jače od mene.
Pred kamerama izgleda da je vešta u kuhinji, a ona tvrdi da zaista i jeste majstor u tome, jer je to njena ljubav od detinjstva.
– Sa osam godina, pored crtanih filmova u pola osam i emisije “Laku noć, deco”, gledala sam emisije o kulinarstvu, koje je tada emitovao RTS. Tako mala krala sam trikove i igrala se u kuhinji. Onda mi je mama za 11. rođendan poklonila “Veliki narodni kuvar” od 3000 strana i već sam tada počela da kuvam po receptima. Inače sam gurman, volim dobro spremljenu hranu i verujem da to vuče korene još od detinjstva – priča Maja, koja se trudi da svakodnevno bude u kuhinji.
– Volim da spremam za goste, drage ljude i naravno za muškarca sa kojim se zabavljam, no zbog dosta obaveza sve manje i manje imam vremena za to. Svi kažu da to dobro radim i uvek pojedu sve. Obožavam da koristim bosiljak i ruzmarin i stavljam ih u gotovo sva jela, dok mirođiju ne stavljam ni u čorbu! Italijansku kuhinju sam magistrirala, a odlična sam i kada su slatkiši u pitanju – priča nam ona i odmah izdvaja svoju omiljenu tortu.


Foto: Marina Lukić

Foto: Marina Lukić

– Najbolje spremam čokoladnu tortu sa piškotama, sa nadevom koji je kao čokoladni mus. Naravno, ja sebi dam oduška pa dodam jagode na kraju. Tako sam i ovu poslasticu dovela do savršenstva. Ipak, posebno sam ponosna na desert koji sam sama osmislila a u pitanju su palačinke punjene kremom od slatke pavlake i prelivene kuvanim filom od maline, belog vina, žutog šećera i narandže, koji spremam da bude srednje gustine. Domaća jaja su presudna za uspeh i palačinke obavezno pravim sa njima. Kad ih ispečem, stavim ih u dublju vatrostalnu posudu i pustim da fil i preliv uđu u svaku “poru”. Niko im ne može odoleti – iskrena je voditeljka, koja jasno stavlja do znanja da eksperimente obožava.
– Nikada se striktno ne držim recepta, već uvek ubacim nešto svoje, prekrojim i zabavljam se. Izmišljam! U momentu inspiracije znam da otvorim frižider i pogledam šta se sa čim dobro kombinuje. Izmislila sam musaku od patliždana u kojoj uživaju svi moji prijatelji – otkriva Maja.
Jedino joj još uvek ne polazi za rukom da napravi savršenu sarmu, ali kaže da i u pripremi tog tradiconalnog spacijelita polako napreduje.
– Mama me je dugo učila da motam sarme, ali tek me je jedna situacija koja se dogodila prošle godine naterala da ozbiljno pristupim tom poslu. Kako god, motanje sam savladala do pola, ali potrebno je još iskustva ne bi li one na kraju bile savršene. Što kažu, kada ih bacim u vis da se ne raspadnu – ističe ona.
Iako se trudi da se hrani zdravo i raznovrsno, ima periode kada baš preteruje.
– Desi mi se da po nedelju dana jedem sve što mi padne pod ruku. Tada, uglavnom, preterujem sa čokoladama. Neodoljive su mi. Inače, vodim računa. Hleb i sir nikada ne kombinujem sa mesom, već se trudim da kao prilog imam grilovano povrće ili sir – ističe lepa voditeljka.
I dok je u kuhinji spremna da odstupa od pravila, u restoranima se drži proverenih jela. Ipak, na preporuku kuvara ne ostane ravnodušna, pa ponekad proba nešto novo i neobično. Prijatelje iz inostranstva odvela bi negde gde služe dobar roštilj i teletinu ispod sača, jer oni “preko” nemaju pljeskavice i ćevape.
– Naravno, išli bismo i u pravu kafanu, gde možeš da naručiš starogradsku pesmu i rakiju, koju ja, doduše, retko pijem. Uz ručak i večeru više volim čašu belog vina – dodaje ona.
U restoranu “Jimmy Woo” dugo je postojao koktel sa njenim imenom. Ipak, ne zna da li je bio njoj posvećen, ali zna kakvog ukusa bi alkoholni napitak trebalo da bude ukoliko se zove po njoj.
– Morao bi da osvežava. Imao bi neku nanu, ne bi bio sladak i sadržao bi dosta leda. A od alkohola stavila bih martini – zaključuje Maja Manojlović.

Tekst je originalno objavljen u štampanom izdanju magazina “Gloria” u broju 635.