Kuhinja Marine i Marije Gobović: Dobro raspoloženje kao dodatak jelu

Sestre bliznakinje, koje su nedavno izdale novi album pod nazivom ‘Probudi se’, od najbližih su naučile da čuvaju ono što je ‘naše’, od muzike pa do ukusnih tradicionalnih jela

Etno-pevačice Marija (31) i Marina (31) Gobović spajaju naizgled nespojivo. Na svom novom albumu, pod nazivom “Probudi se”, balkansku muzičku tradiciju kombinuju sa modernim ritmovima i komercijalnijim zvukom, što zvuči odlično. Prateći ideju Andreja Andrejevića, etnomuzikologa i producenta albuma, spojile su tradicionalne instrumente sa klavirom, što baš i nije uobičano za etno, stvarajući zvuk koji je pronašao put do srca mnogobrojne publike, i stare i mlade.
– Tradicija je za nas proces prenošenja ideja, verovanja, običaja sa generacije na generaciju, koje su nam naši najbliži preneli kroz učenje o poštovanju običaja. A, naša izvorna muzika ima dušu, izaziva emociju i davno potisnuta sećanja – objašnjava Marina.


Osim što pevaju srcem, devojke i kuvaju s ljubavlju, a najviše vole kada je to za njihove najmilije.
Kada pripremam hranu rasterećeno, bez presije, to je za mog sina Janka, koji ima 18 meseci, i muža i tada spremam uz zabavu i pesmu. Tako je svima zanimljivije, i Janku, koji tapše pored mame, a i meni koja uživam u spremanju – kaže Marina.
Kod Marije, koja je mama trogodišnje Sofije, situacija je obrnuta. Ona peva dok suprug kuva.
– Takođe, on peče i rakiju iz hobija, iako je elektroinženjer. Najviše mu hvale medovaču.
Trpeza im je, kao i muzika koju izvode, inspirisana tradicijom i to receptima koje su nasledile od baka.
– Mama, takođe, ima svesku sa svojim specijalitetima i, kada sam bila mala, stalno sam boravila u kuhinji i pomagala joj. Skoro sam kupila i veliki “Kuvar”, u kome imaju jela mnogih zemalja. S obzirom na to da imam malo slobodnog vremena, više volim da spremim nešto što znam, nego da eksperimentišem pa da svi ostanemo gladni. Ali taj “Kuvar” volim, jer me bar podseća na entuzijazam koji sam imala dok sam ga kupovala i maštala kako ću spremati sva ta jela – priseća se Marina.
– Tradiciju na trpezi, pored klasičnih jela, povezujem i sa zajedničkim obedovanjima. Dok smo živele sa roditeljima, pre nego što smo se udale, čekali smo da se svi vrate, što sa fakulteta, što sa posla, pa da zajedno jedemo. Uvek su se u našoj kući poštovali i doručak, i ručak, i večera. Mama nas je navikla da na trpezi uvek imamo supu i posle ručka nešto slatko. To praktikujemo i danas – ponosna je na organizaciju Marija.
Devojkama je teško da se odluče za omiljene domaće specijalitete, i dok su u Marijin uži izbor ušle sarmice, podvarak, punjene paprike i prebranac, Marina bi izdvojila ono što, osim što voli, takođe ume i da sprema, a to su musaka, paprikaš i punjene tikvice.
– Od slatkog volimo bajaderu, baklavu, makovnjaču, orasnice i krempitu – priznaju sestre.
Za Marinu neizostavan “dodatak” za uživanje u svakom obroku su dobro raspoloženje i prijatna atmosfera, sa čime se Marija slaže i dodaje:
– Volim dobru i kvalitetnu hranu. A, ako je pritom čovek zadovoljan sobom, poslom i svojim voljenima, onda i hrana bude slađa i ukusnija.
Sestrama nedostaje nanina kuhinja, na kojoj su uvek bili razni specijaliteti poput slavske pogače, krofni, sladoled torte i krompirića na starinski način. Ali, srećom, i dalje je tu mamina kokos torta, koja i dan-danas vraća u detinjstvo.
Iako drže do tradicionalne srpske kuhinje, sestre sa raznih putovanja nose i lepa gastro iskustva.
– Iz italijanske kuhinje sve volim, od lazanja, njoka u raznim sosevima, do pice i špageta – kaže Marina, a Marija dodaje: – Turska kuhinja ima jako zanimljivu hranu, kao i grčka, mada, mislim da je za moj ukus previse začinjena. Volim kinesku hranu, posebno pohovanu piletinu sa povrćem u slatko-kiselom sosu.
Od kada su postale supruge i majke, omiljeni obrok im je večera, jer su tada svi na okupu i mogu da uživaju u hrani, porodičnim razgovorima i lepoj atmosferi. A pošto je u pitanju mnogobrojna porodica, posebno su zanimljivi vikendi koji su “rezervisani” za bake i deke.
– Porodica je stub bez kog ne bismo mogle da istrajemo u svemu što radimo – zaključuju sestre Gobović.

Foto: Marina Lukić / Šminka: Lidija Dugalić / Mesto snimanja: ‘Čobanov ‘lad’

Tekst je originalno objavljen u štampanom izdanju magazina “Gloria” u broju 630.