La Cucina Italiana: Nova i osvežena gastronomska biblija!

Autor:

13.07.2021 15:21

Foto:

Foto:

„Postoji samo jedno godišnje doba: leto. Toliko lepo da ga jesen pamti, zima ga priziva, a proleće mu zavidi“, Ennio Flaiano, italijanski književnik



Leto 2071. drugi dnevnik počinje vešću: Pre 50 godina pobeđena je pandemija korone virusa! Čitav svet je skinuo maske i vratio se normalnom životu. Ukoliko ova vest iz budućnosti možda i nije u potpunosti tačna, ovog leta ćemo se ponašati kao da jeste.


Spremaju se potvrde o vakcinisanju, proveravaju pasoši, kupuje putno osiguranje, novi kupaći i čitava bulumenta kremi i sprejeva za sunčanje, naravno različitih faktora. Ko još misli na kuvanje? Ko su ti kojima je gastronomija toliko u krvi da ih leto asocira na pečenu papriku, patlidžan, meso i povrće na roštilju, rižoto sa plodovima mora, domaći sladoled ili sorbe? Iako oni koji postavljaju ovo pitanje neće verovati, ima nas na desetine hiljada. I hvala vam na tome. Samo za vas, a na lično zadovoljstvo svih koji učestvuju u pripremi magazina, pred vama je novi broj gastronomske biblije. Nov i osvežen.

La Cucina Italiana

 

Sa naslovne vam se smeši parmiđana, a pored tradicionalnog recepta, donosimo vam i „upgrade“ verziju koja prija i hladna. Hladan prija i , trenutno najpopularnije damsko piće. Parmiđana sadrži i mocarelu, pa smo i njoj posvetili dužnu pažnju. Ako se još niste odlučili kuda na put, donosimo vam razglednice iz LombardijeAbruco, gde vam preporučujemo jagnjetinu sa sirom uz vino , najvećem ekstra devičanskog maslinovog ulja, isprobali smo Orecchiette, testeninu koju samo prelijete tim istim uljem i večera je gotova. Za sreću dodajte samo čašu apulijskog Primitiva. I ako ste se kojim slučajem umorili od kontinentalnog ugođaja, otputujte na Elbu. Ostrvo radosti za sve, osim za Napoleona. Čak ga nije utešio ni savršeni „pijani“ kolač. 

La Cucina Italiana

 

Ukoliko ne planirate putovanje u Italiju, mi vam je donosimo u punom sjaju. Bilo da se odlučite za jednu od četiri fritate, ili za brodet sa sezonskim povrćem, ili ako planirate da otvorite gelateriu na kućnoj adresi. Mi smo tu da vam pomognemo. Jede vam se sicilijanska cassatatortice od pistaća ili remek delo ulične hrane – pancerote? Nema problema, naša Joelle Nederlants vas vodi korak po korak do samog kraja recepta, do savršenstva.


Da i mi imamo šefove koji zaslužuju vašu pažnju, uverićete se na stranama ovog broja. Posetili smo dva fine dining restorana u čijim kuhinjama se dešava magija. Zatim će vam Miloš Tadić pokazati kako grilovati kao profi, Nataša Marković vam otkriva recepte za semifreddo, a somelijer Ivan Đonlić je napravio top listu italijanskih vina koje će vam ovog leta osvojiti srca.


I za kraj, pratite nas internetu! Na našoj dva meseca „mladoj“ stranici www.lacucinaitaliana.rs, na kojoj vam svakodnevno donosimo recepte, savete i gastronomske priče.
I najvažnije: Uživajte ovo leto! Zaslužili ste.

Svetislav Stojanović
@lacucinaitalianasrbija
www.lacucinaitaliana.rs

La Cucina Italiana

 

 

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading