Radost koja se pojavi na licu Maje Mandžuke (39) kad se pomene hrana ravna je onoj koju bi imala kad bi dobila ulogu u nekom holivudskom filmu A produkcije. Glumica i producentkinja koja je godinama živela u Los Anđelesu otkriva da je spremna da se vozi i dva-tri sata samo da bi uživala u slasnom zalogaju. Podjednako ceni fensi, obične i restorane u kojima se okupljaju lokalci, a detinje se obraduje i ručku na plaži ili pikniku s dobrim društvom.

Pročitajte i Fatalna Maja - Ronaldo "odlepio" za našom prelepom glumicom

 

- Obožavam kvalitetnu hranu, poštujem je i rado spremam, pre svega za porodicu i prijatelje. Kad kuvaš s ljubavlju, to se uvek oseti u jelu, ne može da bude neukusno. Ljubav je najbolji začin. I poput slavnog Rudolfa van Vena, ubeđena sam da kad nisi raspoložen za kuvanje, bolje da odeš u restoran ili naručiš nešto.

 

SENDVICI SA
CVEKLOM

Sastojci:
2 cvekle, manji koren rena,
so, maslinovo ulje, malo
šećera i soli, sirće, šaka
pinjola, parmezan, nekoliko
parčića hleba
PRIPREMA
Cveklu ošljutiti i obariti, pa
iseckati na kockice, ren
izrendati. Pomešati i
zaciniti. Hleb tostirati, na
svako parce staviti salatu,
posuti pinjolima i rendanim
parmezanom.

Maja najviše voli kad se sve što je iznela na sto pojede jer se užasava bacanja hrane.


- Duša me boli kad vidim da završi u smeću. Ako primetim da je ponestaje, često napravim dodatnu
količinu, dok sve što preostane zapakujem gostima da ponesu. Isto je i kada sam u restoranu, obavezno tražim da mi ostatak spakuju i dam ga nekome ko je gladan. Od malih nogu učili su me da poštujem hranu i strašno me nervira kad ljudi naručuju ogromne količine i više od pola ostave u tanjiru. A nema potrebe za time. Ukoliko mi se nešto baš svidi, uvek mogu da poručim dodatnu porciju, ali mi je tanjir na kraju uvek prazan - iskrena je glumica.


Odrasla je u kući gde se neprestano nešto spremalo i najviše voli da, čim uđe u nečiji dom, oseti miris onoga što se krčka, peče ili prži.

Biftek sa salatom od avokada

SASTOJCI
200 g bifteka, 1 avokado, 100 g kukuruza šećerca
iz konzerve, po 1 paradajz, paprika i crveni luk, so,
biber, maslinovo ulje, čimičuri sos, 1 limeta
PRIPREMA
Meso posoliti i pobiberiti i ostaviti da odstoji
nekoliko sati, pa ispeci na nauljenom gril tiganju.
Povrce iseckati na kockice, zaciniti, posuti sokom
od limete i servirati s biftekom i cimicuri sosom.

Pročitajte i Maja Mandžuka na večeri kod princa Alberta - Hilandarsko vino za svetske zvezde

Jakov Simović/Gloria

 

- Nažalost, sve je manje zdravih i kvalitetnih namirnica koje imaju i miris i ukus, a sve više onih genetski modifikovanih. Mi ovde imamo sreću da još uvek možemo da jedemo domaće, neprskane jabuke ili paradajz, čiji ukus pamtim iz detinjstva. Kad mi dođe neko od prijatelja iz inostranstva, uvek mu prvo to ponudim. Sećam se kako se jedna moja drugarica oduševila kad je ovde prvi put probala breskve. Uvek radije biram plodove koji nisu baš reprezentativni ali su zato izuzetno sočni. Nisam izbirljiva i ne spadam u
one koji panično broje kalorije, nikad to nisam radila, isuviše je opterećujuće. Jedem bukvalno sve što poželim. Ukoliko primetim da sam dobila neki kilogram, pojačam fizičku aktivnost, pre svega pešačenje, pošto ništa ne treniram. S vremena na vreme jedino odem na tenis. I priznajem da su mi najslađi noćni obroci. Pošto ne mogu da zaspim gladna, obavezno oko jedan-dva “napadnem” frižider i uživam u slatkim ili slanim đakonijama, ponekad i u običnim grickalicama.

Za to što nikad nije imala problema s kilogramima, kako kaže, zaslužni su dobar metabolizam i genetika, zahvaljujući čemu ne mora da izbegava namirnice koje goje. Obožava krompir u svim mogućim varijantama, kao i hleb, i to običan beli, koji jede čak i uz testeninu.

Pročitajte i Maja Mandžuka - Hilandarsko vino za svetske zvezde

 


- Bez krompira i hleba ne bih mogla da zamislim nijedan obrok, to mi deluje kao da nisam ni jela. Probala sam nekoliko puta i ne ide. Najslađi mi je, naravno, vruć hleb, u stanju sam da sama smažem čitavu veknu, često bez ičeg, kao što sam radila kad sam bila mala.

 

Čorba od brokolija

SASTOJCI
Glavica brokolija, 2 krompira, glavica crnog
luka, dva čena belog luka, so, biber, maslinovo
ulje, malo pavlake
PRIPREMA
Brokoli i krompir obariti, dodati crni i beli luk
izdinstan na maslinovom ulju, pa izmiksati
štapnim mikserom. Zaciniti i poslužiti s pavlakom.

Pošto veoma voli da putuje, na novim destinacijama uvek istražuje gde je dobar zalogaj.

- Ako niko od mojih poznanika i prijatelja nije bio u mestu gde idem, onda pronađem kritike na internetu, i retko mi se desi da omanem. Sećam se  da sam u Firenci pronašla jedan odličan lokal, malo dalje od centra grada, koji sam posle preporučivala drugim ljubiteljima gastronomije.

Pročitajte i Maja Mandžuka - Uvek sam se trudila da budem u senci

Jakov Simović/Gloria

 
Ništa bez rakije

Ubeđena u to da se ljudi i njihova kultura upoznaju i preko hrane, često je svojim prijateljima strancima u Americi spremala naša domaća jela.


- Naravno, teško je tamo pronaći baš sve sastojke, ali uspevala sam da kupim i kore i sir za gibanicu. Svi su se oduševljavali mojim graškom, faširanim šniclama, pasuljem. Kad nisam u Srbiji,osim porodice i prijatelja, hrana mi najviše nedostaje, pa neretko organizujem “srpske večeri”. Tada uz naše specijalitete poslužim odgovarajuća pića, vina i rakije koje su mi ljudi donosili odavde, i onda je ugođaj kompletan. U Americi je imala prilike da proba i jela meksične kuhinje, koja joj odgovaraju zbog toga što su pikantna. Ljuto je zavolela s vremenom i sad ne može da zamisli obrok bez, recimo, ljute papričice, koja svemu daje poseban šmek.

Komentari (0)

Loading