Marko i Milica Janketić: Porodični konsenzus oko cicvare

Autor:

03.03.2019 13:30

Foto:

Foto:



Mada imaju malo kulinarsklih sličnosti, brat i sestra, glumci Marko i Milica Janketić zajednički uživaju u tradicionalnim jelima poput raštana s mesom i močenih krompira u kačamaku

Brat i sestra, glumci Marko (36) i Milica (29) Janketić imaju potpuno različit ukus kad je u pitanju gastronomija. Ali to im ne smeta da se odlično slažu i dopunjuju u kuhinji. Marko je pravi mesojed pa bez mesa ne bi mogao da izgura dan, a Milica je biljojed i obrok joj je nezamisliv bez sira.

Radionica za talenat: Marko Janketić otkriva kako je raditi sa čuvenim ocem

- Marko je veliki gurman i razume se u kuvanje, češće sprema obroke od mene. Kod njega jelo treba da zadovolji sve kriterijume, uključujući i estetski. Čak i kad me pita da li nešto želim, pa odbijem jer u tom trenutku nisam gladna, uvek se predomislim kad hranu iznese na sto pošto sve što napravi ima sjajan izgled i ukus - hvali brata Milica.

Kao perfekcionista u svemu čega se lati, Marko prilikom kuvanja poklanja veliku pažnju svakom detalju.

- Trudim se da u jelu ima raznih boja, da bude lepo aranžirano i da mami da se proba. Rado pripremam povrće i meso ispod sača, uglavnom teletinu ili jagnjetinu, i to najčešće radim u Tomaševu, crnogorskom selu gde imamo imanje i veliko ognjište oko koga se svi okupljamo, obično leti. Sve što se kuva na vatri dobije poseban ukus, a hranu volim da vežem za ambijent, uvek mi je lepo kad je to u prirodi. Svi sednemo oko vatre, neko secka povrće, neko peče meso, neko loži ili pere pleh, i osetim neverovatnu povezanost sa bratom, sestrama i roditeljima. Kulinarske tajne smo nasleđivali od mame i tate.

Marko Janketić o ljubavi: Treba se truditi, ceniti i negovati ono što imaš

Glumac koji je publiku osvojio kao Mirko Pavlović u seriji “Ubice mog oca” ističe da, pored dobrog pečenja, jagnjetine i teletine ispod sača, rado uživa i u kafanskim specijalitetima poput glave u škembetu, pohovanog mozga, junećeg jezika ili pihtija.

- Sve ono što obični ljudi najčešće ne jedu, ja obožavam - iskren je Marko, dok se Milica mršti i vrti glavom jasno dajući do znanja da izbegava mesne gurmanluke:

- Sir je obavezan sastojak u gotovo u svakom mom obroku. Ishranu baziram na povrću, najčešće su mi na jelovniku grašak s mirođijom na puteru, dinstana šargarepa, paprike, paradajz i sočivo, koje se lako sprema a preporučuje se osobama koje, poput mene, ne unose dovoljno mesa. Ponekad napravim piletinu s povrćem, kikirikijem ili soja sosom. Nedavno sam nabavila vok i sad hranu uglavnom pripremam u njemu.

Oboje koriste uobičajene začine, nisu oduševljeni onim jakim, istočnjačkim, koji umeju da sakriju pravi ukus mesa ili povrća.

- Mislim da je so sasvim dovoljna - ubeđen je Marko, s čim se slaže Milica i otkriva kako su joj slatkiši slabost:

Mihajlo Miša Janketić: Gluma kao beg od porodične tragedije

- Stalno grickam neke poslastice, za razliku od Marka kome one nisu neophodne. Očas posla napravim slatkiš od plazma keksa i čokoladnog pudinga. Volim sve što je slatko, a bez čokolade ne bih mogla da živim. Divno se zabavljam dok mutim torte, naučila sam to od mame Svjetlane, koja je, pošto ima četvoro dece, uvek spremala mnogo hrane jer svi u porodici volimo različite stvari, te smo još kao deca navikli da se raznovrsno hranimo.

Rado se vraćaju ukusima na koje su navikli još u detinjstvu.

- Cicvara je omiljena svima u porodici, kao i močeni krompiri u kačamaku. Za mene su dobitna kombinacija sir i krompir u svakom obliku. I danas jedemo raštan s mesom i druge starinske specijalitete, a mama odlično kuva sve vrste supa i čorbi, kao i čorbasta jela koja se konzumiraju kašikom - ističe Marko, a Milica se nadovezuje pričom kako je on majstor za sendviče:

- Stvarno su vrhunski. Često me pita da li želim i ja jedan, pa odbijem, ali kad ih napravi, tražim bar pola, jednostavno im se ne može odoleti.

Na snimanju trećeg serijala “Ubice mog oca”: Radno leto inspektora Jakovljevića (foto)

Dok se Milica radije opredeljuje za proverene stvari, Marko je sklon istraživanju nepoznatih kulinarskih teritorija.

- Volim da probam sve. Profesor i reditelj Ljuboslav Majer vodio nas je u sjajan restoran u Bratislavi, gde smo gostovali s diplomskom predstavom. Tamo smo naručili slovački nacionalni specijalitet - brindzove haluški. U pitanju su njoke ili valjušci sa ovčijim sirom i slaninom. Bilo je izuzetno ukusno. U Marseju sam s kolegom Goranom Bogdanom, u pauzi snimanja, uživao u obilasku vinarija, gde smo uz njihova lokalna provansalska vina jeli pikantne kobasice uvaljane u brašno.

Maja Gašić

Autor