Sofija Rajović: Kraj je uvek najslađi

Autor:

17.03.2019 15:40

Foto:

Foto:



Za glumicu Sofiju Rajović najveće gastronomsko zadovoljstvo dolazi na završetku svakog obroka, kada se prepušta uživanju u omiljenim slatkišima

Kako bi kontrolisala strast prema hrani, glumica Sofija Rajović (31) isprobala je mnoge dijete, a posebno je zadovoljna rezultatima proteinske. Slatkiši su joj slabost, i premda vodi računa šta i koliko jede, uvek se najviše raduje kraju obroka, kada pod nepca stavi čokoladni kolač ili sladoled.

- Nemam meru kad su hrana i piće u pitanju. Oduvek sam bila gurman i hedonista, i tek kad sam imala šesnaest-sedamnaest godina, u periodu kad većina devojčica počinje da razmišlja o svom izgledu i telu, zainteresovala sam se za dijete. Probala sam ih mnogo. Vrlo brzo sam shvatila da mi je neophodna kontrola u ishrani i tako je ostalo do danas. Veoma sam savesna kad sam na dijeti, ali kad nisam, onda jedem bez ograničenja sve što volim. Idem iz krajnosti u krajnost, ali navikla sam na to. Posle prepuštanja izobilju slatkiša, dijete mi dođu kao neka vrsta vežbanja samokontrole. Ali nikada se nisam izgladnjivala, niti bila na restriktivnim režimima koji mogu da ugroze zdravlje.

Jedno vreme bila je vegan. Prijao joj je takav jelovnik, ali ipak je morala da odustane od njega.

- Od jeseni do Božića uzimala sam samo vegansku hranu. Ideja mi je bila da to ostane moj način ishrane. U početku sam mislila da kao vegan neću imati šta da jedem, a onda sam otkrila mnoštvo veoma ukusnih jela. Najdraži mi je bio rendani kupus dinstan na kokosovom ulju, sa belim lukom i začinjen soja sosom. Začas se sprema, jedino što zbog belog luka nije dobro rešenje kada planirate da budete u društvu. Dobro sam se osećala, nije mi manjkalo energije, ali odustala sam od ove ishrane jer mi je spao mišićni tonus. Telo mi više nije izgledalo kao pre, mada nisam ni dobila ni izgubila na težini. Zaključila sam da veganstvo ipak nije za mene pošto volim da imam blago definisane mišiće i zato sam se vratila proteinskoj ishrani koju sam davno probala i koja se pokazala kao najbolja za mene.

BESANE NOĆI

Dijeta bazirana na unosu proteina, uz redovno vežbanje, čini da ima dovoljno energije čak i kada posle neprospavane noći mora da radi.

- Kada je snimanje serijala “Istine i laži” zakazano za ujutro u sedam, često se desi da uopšte ne spavam prethodnu noć. Nekoliko puta se nisam probudila na vreme, pa neretko budna dočekam jutro plašeći se da ću se uspavati. Uprkos nedostatku sna, na snimanju se dobro osećam. Kad sam na setu, naručujem obroke koji su u skladu s mojim načinom ishrane. U Beogradu postoji restoran koji se bavi spremanjem samo proteinskih jela. Omiljena su mi hulk, odnosno pljeskavica od mlevene junetine s prilozima, i dimljeni losos sa cveklom.

Odlično je upućena u ponudu beogradskih restorana. U mnogima je gost od detinjstva.

- Moja porodica je tako funkcionisala. Najmanje tri puta nedeljno ručavali smo van kuće. Kada sam bila baš mala, u restoranima mi je najzanimljivije bilo da prospem pod sto sadržaj bibernika i slanika. Nikada neću shvatiti što mi je to bilo toliko interesantno, ali priznajem da sam bila đavo kao dete. Posle osnovne škole više su počeli da me zanimaju hrana i ukusi. Odlično poznajem sve beogradske restorane i tačno znam gde šta treba da naručim. Možda nisam žena koja zna da skuva savršen ručak, ali znam da izaberem savršeno mesto u gradu, kao i jelo. Jedino nikada nisam bila zaljubljenik u restorane brze hrane.

Ima prefinjen osećaj za ukus i koristi ga kada sama nešto sprema.

- Iako retko stajem za šporet zbog manjka vremena, znam sve da napravim. Kuvanje za mene nije moranje, nego zadovoljstvo. Koje god jelo da probam u restoranu, tačno mogu da osetim kako je pripremljeno i šta se sve nalazi u njemu. Imam osećaj za gastronomiju. Ne koristim kuvare, već se oslanjam na svoj kulinarski instinkt i savete na internetu. Uz maštu i talenat, uvek skuvam ukusno jelo. Jedino preterujem u količini. Kako sve radim odokativno, obavezno stavim više svega, ali s tim sam se pomirila. Bitan mi je ukus, a ja volim neobične, poput spoja slatkog i slanog. U poslednje vreme najradije spremam lososa sa slatkim sosom od pomorandže i piletinu s karijem. Umem da napravim dobar obrok, čak i kada improvizujem od onog što se nađe u frižideru. Nedavno je to bila pasta sa više različitih sireva koje sam imala kod sebe i dobro je ispala.

Posebno je slaba na slatkiše.

- Mada ih obožavam, kolače ne pravim. Sladoled mogu da jedem u svako doba. Slatkiši su zapravo moja omiljena hrana. Pošto dolaze na kraju, na slana jela sam uvek gledala kao na nešto što postoji samo reda radi kako bi se stiglo do slatkog.

Maja Gašić

Autor