Sofija Juričan: Lazanja prelivena preterivanjem

Autor:

02.06.2019 13:43

Foto:

Foto:



Pošto se još u mladosti zaljubila u Džejmija Olivera i od bake dobila rukom ispisan kuvar, glumica Sofija Juričan imala je sve preduslove da stasa u ozbiljnog kulinara čiji poziv na italijanski specijalitet mnogi očekuju s nestrpljenjem

Tri osnovna pravila lepote Sofije Juričan

Glumica Ateljea 212 Sofija Juričan (37), koju poslednjih meseci gledamo u ulozi Vanje Bakić u seriji “Istine i laži”, još kao dete zavolela je kulinarstvo, u srednjoj školi zaljubila se u Džejmija Olivera, a sada se ponekad dopisuje sa zvezdom kanala 24Kitchen i bivšom manekenkom Lorejn Paskal.

- U našoj kući uvek se dobro kuvalo i spremalo, domaća jela na kašiku sa mesom i obavezno zimnica sa sve salatama, sokovima i pekmezima. Volela sam da jedem sve i mislim da sam zbog toga zdrava. Ne pamtim kada sam imala temperaturu. Obožavala sam da pomažem mami i baki u kuhinji i s vremenom sam naučila sve sama da pravim. U srednjoj školi očarao me je Džejmi Oliver. Zaljubila sam se u njega. Kada mi je mama za jednu novu godinu dala novac da kupim sebi nešto lepo, ja sam izabrala njegovu knjigu i kasetu. Pratim kanal 24Kitchen, mogla bih da ga gledam ceo dan. Poslednjih godina najviše mi se dopada stil kuvanja Lorejn Paskal. Tako je kulturna i fina. Kreativna je i kod nje sve može. Jednom sam prokomentarisala nešto što je postavila na svoj instagram stori i odgovorila mi je. Posle smo još nekoliko puta razmenile prepisku.

ŠVEDSKI STO NA SRPSKI NAČIN

Iako je odrasla na tradicionalnoj srpskoj kuhinji, svoj jelovnik je obogatila jelima karakterističnim za druge meridijane i paralele.

- Pre desetak godina počela sam da se zanimam za hrono ishranu i otkrivam nove recepte sa sastojcima koji nisu svojstveni našem podneblju. Zavolela sam tako crne hlebove sa semenkama, integralni pirinač, kinou, čija semenke, alge, kus kus. Počela sam da jedem ribu i plodove mora umesto mesa. Dosta sam i putovala i upoznala se sa drugim gastronomskim tradicijama. Naročito mi se dopala libanska kuhinja, pre svega humus i falafel. Tokom boravka u Meksiku, gde mi je lokalna hrana bila malo teška, probala sam mnogo argentinskih specijaliteta. Svideli su mi se jer su mahom bazirani na krompiru, koji obožavam, i kvalitetnom mesu.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani

Od onog na čemu je rasla i novog bira da jede ono što joj u tom trenutku prija.

“Partnerima i prijateljima se mnogo dajem, ali i mnogo tražim zauzvrat”: Sofija Juričan o svojoj ulozi u seriji “Istine i laži”

- Pratim svoj organizam i dobro se osećam. Već duže vreme imam istu idealnu kilažu i čini mi se da je moje telo fleksibilnije nego u dvadesetim, što pripisujem raznolikoj ishrani i redovnim vežbama koje jačaju unutrašnje mišiće. Neke predstave zahtevaju od mene ples i akrobacije, pogotove one namenjene najmlađima, i ja sve to radim bez problema. Izbacila sam iz jelovnika industrijske suve začine, majonez, pavlaku, margarin i jogurt. Posle podne i uveče ne konzumiram mlečne proizvode, za razliku od jutra kad volim da uzmem kiselo mleko u koje dodam bananu, nar, algu spirulinu, konopljin protein, mleveni lan, čija semenke i pahuljice od heljde. Kada mi se doručkuju jaja sa kobasicama, ja to sebi napravim.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Sofija Juričan (@sofijajurican) дана 24. Мај 2019. у 8:43 PDT

Njene lazanje postale su urbani mit. O njima mnogi pričaju, a oni koji su ih probali tvrde da boljih nema.

- Moje lazanje su bogate i verovatno je to tajna njihovog raskošnog ukusa. Koristim kore od spanaća, stavim nekoliko vrsta sira, dosta pelata, mesa i sušenog paradajza. Po njima sam poznata kada je o kuvanju reč, mada ih retko jedem. Pola grada je dolazilo kod mene na te lazanje. Uopšte, volim da je jelo bogato i da ga ima u velikoj količini. Držim se one da ako je sve pojedeno, neko je ostao gladan. Kod mene mora da pretekne. Hranu služim po principu švedskog stola. Ne volim ni da meni neko sipa, već da sama biram šta ću i koliko da uzmem i kako ću to da posložim na svoj tanjir. Tu slobodu ostavljam i drugima.

Sofija Juričan: Ne jurim trbušnjake ili izgled za kupaći kostim

Tokom boravka u Kanadi očarao ju je tamošnji roštilj, koji se služi uz sirovo povrće sa umacima.

- Gostovali smo u Torontu sa predstavom “Moja ti” Ateljea 212. Sa našim domaćinima otišli smo u čuveni restoran Hemingvej da probamo roštilj, rebarca i krilca, uz koje kao prilog ide pomfrit ili presno povrće sa umakom po izboru. Veoma mi se dopalo da svež krastavac, šargerpu i brokoli umačem u odličan srednje ljuti barbikju sos i tako ih grickam. Krilca i rebarca su takođe bila fantastična. Tamo uz roštilj svi piju pivo, ali meni je uz njega dobro išao i džin tonik. U Torontu sam prvi put jela i picu sa ananasom, mada mi to nije bila namera. Poručila sam neku misleći od ananasa da je sir. Moram priznati da nije bila loša, premda nisam ljubitelj tog voća.

ČORBA ZA DESERT

Za razliku od čorbi i potaža za koje je raspoložena uvek, izbegava slatkiše.

- Nemam potrebu za tortama i kolačima, jedino što uvek mogu da jedem jeste pita s višnjama ili jabukama. Generalno volim pite, posebno one sa prazilukom i sirom, ali i sa zeljem, kao i burek. Kada sam na nekom slavlju i dođe vreme za desert, ja tražim da mi opet donesu čorbu. Njih obožavam, kao i potaže. Povrće mi je redovno na meniju, kuvano, dinstano, grilovano, sveže, svejedno. Naša domaća kuhinja i dalje mi je najdraža, naročito čorbasta jela poput pasulja, zatim sarma, kupus i kormpir na sve načine. Na tome sam odrasla. Nikada ništa nisam odbijala, pa ni škembiće ni pohovani mozak. Bilo je to devedesetih kada nisu ni bile u ponudi mnoge namirnice koje danas imamo ili za njih nije bilo novca.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani

Seća se događaja kada je kao student spremala predstavu “Rodoljupci” u kojoj je igrala kćerku Tanje Bošković.

Sofija Juričan: Nasmejana s ‘paukom’ (foto)

- Tanja me je pozvala kod sebe na ručak da popričamo o komadu. Bila je tada na postu pa sam joj odnela žito i baklavu, a ona je meni spremila avokado punjen oraščićima i tartar biftek. Htela je da mi napravi nešto posebno. Pre toga tartar biftek sam jela možda jednom-dvaput, a avokado nikada. Sve je bilo lepo i ukusno, ali na odlasku sam priznala Tanji da ja više volim jednostavna jela. Sutradan smo se opet videle kod nje na ručku. Poslužila me je lovačkim šniclama i graškom.

Uz mnoštvo knjiga sa receptima čuva i jednu svesku u koju je utkano mnogo pažnje, znanja, iskustva i ljubavi.

- Moja baka je rukom ispisala dve identične sveske sa domaćim receptima. Jednu je ostavila meni, drugu mojoj mami. U njima je krasnopisom zabeležila detaljna uputstva za sve specijalitete naše kuhinje: od kuvanih jela i zimnice do vanilica i salčića sa džemom. Uz sve recepte idu i ilustracije koje je sama nacrtala.