Kako nikada ne jede pre izlaska na pozorišnu scenu, glumica Elizabeta Đorevska kasno noću, po povratku kući, započinje gozbu u kojoj posebno mesto zauzimaju slanina i crna čokolada

Uprkos izuzetno vitkoj liniji, glumica Elizabeta Đorevska (59) obožava da jede i na njenom meniju nalazi se sve osim škembića, jedino oni joj ne prijaju, mada je dva puta pokušavala da ih “savlada”. Najveći problem predstavljaju joj slatkiši, njima apsolutno ne može da odoli, zato ih najređe i pravi.

- Želja za slatkim najčešće mi se javlja noću, kad se vratim iz pozorišta. Na završetku dana, kad sve utihne i smiri se, bacam se na poslastice, ali, nažalost, ne samo na njih. Ako uveče igram predstavu, onda tokom dana samo doručkujem negde oko podneva, jer ne mogu da izađem na scenu punog stomaka, bila bih usporena i troma, posebno zbog toga što imam nizak pritisak. Zato sve nadoknadim kad dođem kući, tada usledi prava gozba koja uključuje i supu ili čorbu, kao i desert.

Pošto najviše voli čokolade, i to poslednjih godina mahom crne, prijatelji i poznanici joj na premijere donose njih umesto cveća.

- Moja mama bude tužna kad vidi da nisam dobila nijedan buket posle premijere, ali onda je tešim da mi je torba puna omiljenog slatkiša. Čokoladi jednostavno ne mogu da odolim. Kao mlađa volela sam mlečnu, a sad mi baš prija crna, mislim da se u njoj najbolje oseti punoća ukusa. I nikad je ne žvaćem, samo pustim da se topi u ustima.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

SLADOLED OD BROKOLIJA

Da bi održala vitku liniju, vežba najmanje tri puta nedeljno, a često i trči po tartan stazi. Za njenu kondiciju zaslužne su i duge šetnje sa psom, mešancem Lakijem, koga je spasila kad je bio štene.

- Disciplinovana sam po tom pitanju i valjda zbog toga jedem sve. Odrasla sam na kombinaciji makedonske i vojvođanske kuhinje i uživam u đakonijama i jedne i druge. Moje bake su sva ta ukusna jela spremale satima, jer se imalo vremena i drugačije, odnosno sporije živelo. Ja nemam kad da pored šporeta provedem pola dana, pa sva variva, poput spanaća ili šargarepe, ostavim polusirova, da im ne ubijem baš svaki ukus kuvanjem. I uz jelo nikad ne jedem hleb, on mi nekako neutrališe ukus. Uzmem eventualno jednu koricu kad završim, ukoliko je ručak bio jak. U Beogradu najradije pravim piletinu na razne načine, na teflonu ili u rerni, sa raznim povrćem. U to umem da ubacim i suve šljive, koje daju poseban šmek. Često skuvam i potaže od povrća, od brokolija ili bundeve s đumbirom. A kako na Adi Bojani, gde imamo sojenicu, provodimo bar dva meseca tokom leta, tamo uživam spremajući razne ribe koje upeca moj suprug Vlada. Onda se najedem ribe za čitavu godinu. Inače, brancin mi je omiljen.

Dobroj pršuti i dinji ne može da kaže ne, baš kao ni sirevima.

- Na povratku s mora snabdemo se raznim kozjim sirevima, koje kasnije grickam umesto krekera, a salata sa sirovim brokolijem, proprženom slaninom, suvim grožđem, majonezom i pavlakom dođe mi kao sladoled. Od makedonskih predaka nasledila sam ljubav prema ljutom. Papričice jedem sve dok mi se ne oznoje nausnice i ne počnem da štucam. Sa sremačke strane ostala mi je ljubav prema čvarcima i slanini sapunjari, koju stavim u zamrzivač, pa smrznutu sečem na tanke kriške i konzumiram s ledenim paradajzom i dosta belog luka. Uz to, naravno, ide i neki dobar, kvalitetan hleb. Kao dete sam obavezno učestvovala i u svinjokolju, baka mi je davala crevca kad ih opere, pa sam ih ispirala u nekoliko voda, razvlačila ih i igrala se. Kasnije smo ih jeli pečene na žaru. Pamtim i bakine taške, valjuške, to čak umem i da pravim, kao i šufnudle, štrudle s mileramom, makom i orasima

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

ŠKOLJKA KAO JAJE

S godinama je postala spremna da se susreće s novim gastronomskim iskustvima. Kao tinejdžerka je boravila u Americi i odbila je da proba bele gusenice koje su joj poslužili u jednom havajskom restoranu u San Francisku.

- Sad bih pristala iz radoznalosti. Jedna od najčudnijih stvari koje sam okusila jeste školjka jaje, koja izgleda kao kamenica, a meso joj je baš poput žumanceta i belanceta. Nedavno su mi se u tanjiru prvi put našli i pečeni cvrčci, koji su vrlo sitni, nešto su veći od semenki suncokreta. U Maroku, gde smo snimali film, s Dubravkom Jovanovićem otišla sam u jedan lokalni bircuz gde su pred nas izneli neku ribu kojoj čak nisu bile skinute ni krljušti. Samo su je provukli kroz vodu i bacili na vatru, a meso smo, kad smo je otvorili napola, skidali komadićima hleba. Bila je vrlo zanimljivog ukusa.

5 omiljenih slatkiša
- Lava kolač sa čokoladom
- Čokolada sa celim lešnicima
- Noiset čokolada
- Čoko kocke sa više vrsta čokolade
- Milka torta sa tri vrste čokolade