Milena Vasić otkriva čarolije svoje kuhinje: Nema ništa lepše nego kad zamiriše domaći hleb

Autor:

25.09.2019 11:58

Foto:

Foto:



Glumica Milena Vasić veruje da je neobično spremljena hrana najbolji način da nekoga osvojite, a tu gastronomsku igru svakodnevno sprovodi sa svoje četvoro dece i suprugom, rediteljem Jugom Radivojevićem

Glumica Milena Vasić (40) ubeđena je da hrana definiše čoveka, i da svaki obrok treba da bude kompletan užitak. Smatra da su za savršene zalogaje, pored ukusa i mirisa, podjednako zaslužni i ambijent i posuđe u kome se posluže.

- Izbegavam da jedem s nogu, trudim se i da svaki obrok bude lepo serviran. Čak i kad sam sama kod kuće, ne mrzi me da udovoljavam sebi, da hranu aranžiram i degustiram uz neko fino vino ili drugo piće. Često obnavljam kuhinjski aksesoar.

Milena priznaje da ne kuva svakodnevno jer ne bi mogla da ispuni očekivanja svih ukućana, sinova Nikole, Vuka i Lava, kćerke Lane i supruga Juga Radivojevića. Zbog toga ima pomoć u kući, ali voli svakome od njih da se posveti i spremi omiljeno jelo.

https://www.instagram.com/p/B1i3tyZo6L3/

- Na našoj trpezi često je mnogo povrća, i to mi odnosi najviše vremena, to pranje i seckanje. Konzumiramo dosta salata, supa i čorbi, kao i raznih šejkova, za čiju pripremu je potreban samo minut i po. Uglavnom je banana osnova, pa onda dodajem spanać, celer, lan, konoplju, bobičasto voće, aroniju, koju sam nedavno i brala.

Dan započinje čašom tople vode s limunom, sledi svež sok od nekog voća, pa tek onda veliko lonče kafe.

- Obično ustanem pre svih i sama uživam u tim malim ritualima. Jutro mi je inače najlepši deo dana, a u Beogradu su ona predivna. Obožavam dobar hleb, moj ujak je pravi ekspert za njega, kada ga on ispeče, nestane za tili čas. Nema ništa lepše nego kad zamiriše domaći hleb. Često ga pravim i sama, od raznih vrsta žitarica. Osim semenki, dodajem u njega i voće i jedem ga s puterom. Ne bih mogla da živim bez putera i sira, a draži su mi beli, kravlji sirevi, malo blažeg ukusa, od žutih. Nijedan obrok ne mogu da zamislim bez salate, najpre raznih vrsta zelene, u koje stavljam brusnicu, grožđe ili neko suvo voće i zalijem uljem od bundeve, što sam naučila dok smo boravili u Sloveniji.

 

Nekada su je hranom zavodili muškarci, sada to čine deca.

- Ako ste pozvani na neku posebnu večeru i neko samo zbog vas priprema određeno jelo, to je sjajno. A ako još i doda neki poseban začin, i od najjednostavnijih sastojaka može da se napravi čarolija. Često su me zavodili hranom, a sad mi je najdraže da me iznenade deca. Lana veoma voli kinesku kuhinju i mnogo toga zna da spremi. I gvakamole joj je savršen. Koristi dosta povrća i ume lepo da ga aranžira, pa je obrok kojim me dočeka neverovatan. Još ako je i kuhinja sređena posle kuvanja, užitak je kompletan.

https://www.instagram.com/p/B2jT39CIBD6/

Na brojnim privatnim i poslovnim putovanjima uvek bira kafane i restorane u koje zalaze samo lokalci.

- Prilagođavam se teritoriji na kojoj se nalazim, a ponekad se naljutim na sebe kad omašim i odem u neki puki turistički lokal. Postoje restorani koje posećujem isključivo zbog određenih jela. Nedavno sam boravila u Istri i oduševljena sam njihovim gastro turizmom, posebno u gradićima, od Bujea do Grožnjana. Prija mi i naša tradicionalna hrana, poput punjenih paprika i tikvica i pasulja, koji, na žalost mojih ukućana, pravim bez mesa. Dodam samo malo dimljene slaninice, da zamiriše.

https://www.instagram.com/p/B1l79EjoTdd/

Iako se to po njenoj izuzetno vitkoj figurni ne može zaključiti, veoma voli slatkiše.

- Biram uvek one male, od suvog voća, smokvi, urmi, koji su vrlo kalorični, a nemaju dodatog šećera. Pojedeš jedan-dva i to ti je sasvim dovoljno. Ne sviđaju mi se kremasti kolači i torte s mnogo šlaga. Jednom sam celu noć sanjala pitu s višnjama i čim sam ustala, odjurila sam u poslastičarnicu kako bih ispunila san.

Svojevremeno je imala potrebe za statkim koje je teško mogla da kontroliše, a sad u takvim momentima uzme poneko zrno grožđa.

- To je šećer koji direktno ide u krv, lepo zavara i zasiti. Rado jedem i dinju, lubenicu, sve bobičasto voće, kao i sva suva. Dinja i pršuta su mi leti omiljena kombinacija, a nedavno sam napravila povrće zapečeno u rerni s breskvama, po receptu koleginice Tamare Krcunović, i oduševila se. Breskve tikvicama, patlidžanu, paprici, paradajzu i pečurkama daju posebnu slast.

https://www.instagram.com/p/B1_R_PmIalP/

Sad je sezona pravljenja zimnice i Milena uživa.

- Džemove i slatka kuvam sama, nedavno sam spremala džem od smokava, ali ih nisam imala dovoljno pa sam dodala i šljive. U našoj kući se jede dosta slatkiša, pa uvek imam i domaće džemove od kajsija, malina, šljiva, slatko od trešanja ili šljiva. Goste uvek prvo ponudim slatkim i vodom, to sam naučila od bake i deke. Mislim da kuća bez slatkog i nije prava kuća. Kad je u pitanju zimnica, niko sem mene ne jede ajvar, a meni je on velika radost, s domaćim crnim hlebom obogaćenim semenkama istinska je poslastica. I turšiju uvek ostavljamo.

Glumica, koju će televizijska publika uskoro gledati u nastavku serijala “Ubice mog oca”, smatra da se na našem podneblju ne ceni u pravoj meri ono što nam priroda daje.

- Kad sam videla da ljudi sa sela idu kilometar daleko da bi u prodavnici kupili beli hleb, to me je baš porazilo. Svuda u svetu domaća hrana je veoma skupa, a mi sve ono što dobijamo od prirode ne koristimo dovoljno. Žalosno je što smo dozvolili sebi nezdrave navike. Nigde nema toliko pekara kao u Srbiji, a one su veliko zlo. Najbolje što možete da uradite za svoje zdravlje jeste da zaboravite na sve vrste brze hrane i da se okrenete zdravijim obrocima. Jer, koliko vitalnosti unesete u organizam, odnosno koliko su te namirnice sveže, toliko ćete imati energije. Poenta jela jeste da pruža zadovoljstvo, prvo kad se radujete čekajući ga, pa dok jedete, a i kasnije kad varite.  

https://www.instagram.com/p/BzIkd7YIlV3/

M G

Autor