Formirana Balkanska vinska mreža

Autor:

04.10.2019 15:28

Foto:

Foto:



 

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju, danas je u Skoplju oficijalno formirana Balkanska vinska mreža. Inicijator nove regionale mreže je udruženje "Vina Makedonije", a zajedno sa organizacijama: Centar vinske kulture "Wine Q" iz Srbije, Udruženje "Salon Žilavke" iz Bosne i Hercegovine i Vinska akademija iz Crne Gore kao partneri na projektu i druga vinska udruženja iz Zapadnog Balkana, koja će sprovesti projekat "Vino kao most za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana".

Nova mreža za regionalnu saradnju, koja će delovati na području povezivanja i promovisanja zajedničkog vina balkanskih zemalja, održala je i svoju prvu regionalnu konferenciju, koja je usvojila akcioni plan, koji će početi da se primenjuje početkom sledeće godine. Ukupno 15 udruženja proizvođača vina, vinogradara i somelijera potpisalo je memorandum o saradnji.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici stručnih udruženja i udruženja iz nekoliko zemalja regiona - Grčke, Bugarske, Slovenije, Hrvatske i Rumunije, koji su dobili zvanično poziv da se pridruže Balkanska vinska mreža i sarađivati u budućnosti.

- Polazeći od pretpostavke da smo zajedno jači, formiramo ovu mrežu koja bi trebalo da pomogne u određivanju strateških pravaca za budući razvoj vinske industrije, vinogradarstva i vinskog turizma u celom regionu, kao i da pruži efikasna rešenja za prevazilaženje zakonskih i regulatornih barijera koje se pojavljuju pri plasmanu vina iz našeg regiona - kaže Svetozar Janevski, predsednik Upravnog odbora udruženja "Vina iz Makedonije".

 

- Jedan od glavnih zadataka misije Balkanske vinske mreže je promocija lokalnih autohtonih sorti vina, kao i vina proizvedenih u našem regionu, doprinoseći da Balkan kao vinska regija stekne pravo mesto među drugim svetski poznatim vinskim regionima - potencira Janevski.

- Bez obzira na to sa čije strane dolazi inicijativa usmerena ka razvoju i unapređenju ideje o formiranju i delovanju Balkanske vinske mreže, izuzetno je pozitivno da ona ne samo da postoji, već je sve jača kako vreme prolazi. Zajedničkim snagama možemo postići mnogo promocijom regije. Razvijajući ovu ideju u proteklom periodu, došli smo do zajedničkog zaključka da su vina Balkana ono što je svetskoj javnosti zanimljivo, prihvatljivo i da zajednički nastup regionalnh vinskih destinacija ima mnogo bolju perspektivu od pojednačnih nastupa - potencira Vladimir Stojić predsednik Centra vinske kulture – "Wine Q".

- Svi koji smo potpisali Memorandum o saradnji verujemo u postavljene ciljeve i definisane aktivnosti i radujemo se daljoj međusobnoj saradnji i saradnji sa drugim balkanskim zemljama koje su već članice Evropske unije - izjavila je Daniela Radec, direktorka Vinske akademije iz Crne Gore.

Uspostavljanje i rad Balkanske vinske mreže finansijski je podržao Fond Zapadni Balkan (Western Balkan Fund), koji su osnovale vlade Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine kao deo svojih napora za unapređenje regionalne saradnje i integracije zemalja regiona u Evropsku uniju.