Pevačica Tijana Dapčević počela je ozbiljnije da kuva kada je dobila upalu žučne kese, ali vrlo brzo je postala majstor koji nesebično deli svoje recepte

Poslednjih nekoliko godina profesorka violončela i pop pevačica Tijana Dapčević (43) u svom rodnom Skoplju boravi češće nego inače jer igra glavnu ulogu u veoma gledanom sitkomu “Prespav”, pa je samim tim u prilici da uživa u makedonskim specijalitetima. Oni su joj, uz vojvođanske gurmanluke i hercegovačke pikanterije, obeležili detinjstvo.

- Moja majka je poreklom Hercegovka, rođena i odrasla u Crvenki, pa smo često išli tamo, ponekad sam celo leto provodila u Vojvodini. Tako sam i zavolela vojvođanska jela, koja su se u maminoj porodici spremala ravnopravno uz hercegovačka. Posle su ona, u kombinaciji sa makedonskim, postala i deo moje kuhinje. Međutim, svako jelo volim da obojim nečim novim, makar to bio samo začin, čini mi se da tada ispadnu spektakularno. Kada sam u Makedoniji, opredeljujem se za tamošnje delicije, a omiljena mi je letna mandža - obrok koji je najjednostavnije napraviti, a najukusniji je. Izdinsta se malo luka na ulju, a ja biram grčko maslinovo koje kupujem u hektolitrima, dodaju se seckane paprike i paradajz i na kraju jaje. Može da se stavi i malo sira po želji. Postoji i jedno pecivo koje nigde drugde nisam videla, reč je o simit pogači. To je zapravo testo u testu, male pogače punjene masnim praznim korama, sličnim onim od bureka. Deluje čudno, ali kada ih probate, shvatite zašto su toliko popularne. Pošto ih ubrajam u hranu koja blokira ceo kardiovaskularni sistem, a i zato što moram da pazim na liniju, ne naručujem ih često. Jednom u desetak dana.

Ostatak zanimljivih priča i malih tajni iz kuhinje Tijane Dapčević možete pročitati u novom btroju magazina Gloria!