Lena Kovačević: Zbirka uspomena za kafanskim stolom

Autor:

01.04.2018 13:35

Foto:

Foto:



Iako se to ne bi moglo zaključiti na osnovu njene vitke figure, džez pevačica je veliki gurman, a neke od najdragocenijih sećanja stekla je deleći vreme i kubike kiseonika sa ocem Dušanom Kovačevićem, kumom Borom Todorovićem i drugim glumačkim boemima u restoranu Zvezdara teatra

Lena Kovačević: Porodični život je lekovit, zahvalna sam Bogu što imam kome da se dajem

Džez pevačica, kompozitorka i tekstopisac Lena Kovačević (36) toliko voli pikantne ukuse da je poslednja osoba na svetu koju bi trebalo pitati da li je nešto ljuto. Pre nekoliko godina to je uradio njen dobar prijatelj i zamalo što nije umro na licu mesta. Od tada ova krhka plavuša izbegava da ikome bude savetnik u vezi sa hranom. I mada ima vitku liniju kao manekenka, tvrdi da je strastveni gurman.

- Nisam idealna osoba za konsultacije oko toga da li je nešto ljuto. Pre mnogo godina poznati muzičar i veliki prijatelj moje porodice Vlada Marković umalo nije umro nakon što se posavetovao sa mnom. Od tog dana više ne dajem sud o ljutini jela. Tip sam žene koja zaista voli ukusnu hranu, začine i “lep zalogaj”, ali moje porcije zaista nisu prevelike. Uz to, jedem na svaka tri sata, kao bebe. Ne preskačem obroke, ne umem drugačije. I kad sam bila na različitim dijetama, one su bile uspešne samo zato što sam mogla da ih izdržim zbog te redovne ishrane. Nakon obe trudnoće morala sam da budem na dijeti i zahvaljujući tome naučila sam mnogo novih stvari o sebi i ishrani.

RUTINA I TAJNA

Otkad zna za sebe obožava palačinke. Ali ne bilo koje, već one koje peče njena mama Nada - sa džemom od kajsija i nekoliko tajni. Često ih i sama sprema za sinove Tea i Vuka i supruga Veljka Brčina.

- Mama je znala da ispeče po sto palačinki za naše društvo, brat i ja smo redovno imali nekoliko prijatelja u kući i svi smo bili gladni. I danas ih mama lako napravi, a, iskreno, i meni je to nešto najdraže jer se u našoj kući palačinka tretira poput najvećeg specijaliteta, s mnogo poštovanja, ali mora da bude prava, ona tradicionalna, sa nekoliko tajni. Moji sinovi su ljubitelji i čokoladnih kolača i sladoleda. Ipak, na prvom mestu su palačinke, one su porodična strast, dok je mediteranska kuhinja suprugova i moja zajednička ljubav. Oboje volimo maslinovo ulje, sir, času vina. I more.

Iako palačinke obožava, ume da stane kad je najslađe.

- Zaustavljam se na dve, tri maksimalno.

Legenda kaže da postoji i žena koja može da pojede samo jednu kocku čokolade, a Lena se zasiti sa dve.

- To mi uspeva ako pazim, ali znam u koje vreme, kasno po podne, zaista moram da imam makar te dve kocke. Definitivno imam sklonost ka poslasticama, tako da i poneki slatkiš od dece ume da stigne do mene.

Osim palačinki, na detinjstvo je uvek podseti i salata sa bukovačom, koju i danas naručuje u restoranu u Zvezdara teatru, gde je prvi put bila sa tatom Dušanom Kovačevićem, akademikom i dramskim piscem. Za to mesto veže je pregršt lepih uspomena.

- Zelena salata sa bukovačom, predivnim sirom i malo balzamika omiljeno mi je jelo, ukusno i zdravo, godinama ga volim. U tom restoranu sam provela mnogo divnih večeri, bilo je dosta proslava, a jedna od najdražih mi je ona kad sam u poodmakloj trudnoći sa prijateljima i Borom Todorovićem, mojim pokojnim kumom, obeležila rođendan. To su mi veoma drage uspomene, svi smo bili uzbuđeni i veseli.

Pevačica je trenutno na uskršnjem postu, koji joj je ove godine lakše pao nego ranije.

- Osim što postim, i sam osećaj dolaska proleća pomaže mi energetski, što utiče i na moju ishranu. Prijaju mi bademovo mleko, salate i voće, falafel, koji sam zavolela u Amsterdamu, žitarice i medenjaci.

PASTA ZA DUŠU

U Amsterdamu je otkrila i taljatele sa sirom, kruškama i orasima, koje su na prvi zalogaj postale njen omiljeni specijalitet. Pamti kako ih joj je poslužio Holanđanin koji se pravio da ne razume holandski i nešto mrmljao na italijanskom, kao i da je porcija bila “pošteno dobra”.

- To je kombinacija slatkog i osvežavajućeg u laganom i preukusonom sosu. Volim pastu i više nego što treba i baš zato je često pravim.

Ipak, nikad nije došla u iskušenje da nešto gricka kasno noću, kad obično komponuje.

- Još kao devojka sam se odvikla od kasne večere i grickanja noću. Te navike nemam čak ni nakon koncerata kad sam gladna. Trudim se da uz neki zalogaj zavaram glad. Onda sanjam doručak, cele noći u snu nešto jedem.