Ana Štajdohar i Nikola Demonja: Porodični obračun s jajima

Autor:

08.04.2018 13:00

Foto:

Foto:



Pored kćerke Nije i sina Lava, pevačica i njen suprug, saksofonista, ponovo su otkrili čari Uskrsa, pa sada svi s nestrpljenjem očekuju tradicionalni praznični ručak kada se na trpezi, osim ukusnih jela, nađe prostora i za dobre šale

Bračni par, pevačica Ana Štajdohar (38) i saksofonista Nikola Demonja (35), uz svoju decu, troipogodišnju Niju i jednoipogodišnjeg Lava, iznova otkriva čari Uskrsa. I baš kao što su to nekad činili njihovi roditelji, sada se oni trude da maksimalno usreće svoje naslednike. Zato će pustiti Lava da istražuje do mile volje da li će se baš svako jaje, bez obzira na to sa koje visine ga baciš, razbiti, dok je Niji važnije da baš njeno pobedi u tradicionalnom tucanju. Iako je tata uči da je glavno učestvovati u takmičenju i igrati se, za svaki slučaj kupio je svojoj mezimici i jedno gumeno jaje.

- Lav je još mali, njemu je svejedno čije će jaje biti najtvrđe, a Nija je već u fazi kad se ljuti ako izgubi. Svejedno o kojoj igri je reč. Ana i ja se trudimo da joj objasnimo da nije loše ponekad i izgubiti. Poenta je, i to može da se primeni u svakom segmentu života, igrati se. A gumeno jaje će sigurno biti pun pogodak, tako da se ne kajem što ću malčice varati. Zbog kćerke bih sve uradio - kaže Nikola.

I ove godine, kao i prethodnih, sa decom će za praznik ići u goste kod Aninih roditelja. Njena mama je odlična kuvarica, a i klinci obožavaju da borave kod bake i deke.

- Moji roditelji nam pomažu i čuvaju decu kad smo oboje zauzeti poslovnim obavezama, pa Nija doživljava njihovu kuću kao drugi dom i često kad joj kažemo idemo kući, ona pita kojoj. Uskrs mi je bio izuzetno zanimljiv kad sam bila dete, svi oni rituali, bojenje jaja, lepljenje sličica, dekorisanje trpeze, ali kako sam odrastala i on i Nova godina su pomalo gubili čar. Ipak, redovno sam odlazila kod roditelja, mama je spremala prave male gozbe za sestru i mene, i to su uvek bila lepa porodična okupljanja. Otkad sam i sama roditelj, sve je dobilo novi smisao, ponovo su mi zanimljivi praznici jer sad sa Nijom radim sve kao kad sam ja bila mala. Generalno, roditeljstvo je čarobno, između ostalog i zbog toga što nam se pruža prilika da ponovo proživljavamo detinjstvo i sve ono što nas je tada činilo srećnim, samo sada iz nekog drugog ugla - iskrena je Ana.

Nija i ona su zajedno birale dekoracije, kupile su pregršt ukrasa, nekoliko pletenih korpica i, naravno, gomilu sličica sa različitim motivima.

- Zeke su joj najmilije, a kad me je pitala kakve veze imaju zeka i jaje, zatekla me nespremnom. Setila sam se da kad smo mi bili mali nije bilo zečeva, već samo pilića. Tražeći odgovor na kćerkino pitanje, saznala sam da sve potiče iz jedne od legendi o boginji Ostari, koja je u šumi naišla na smrznutu ptičicu i da bi je spasila, pretvorila je u zeca. U znak zahvalnosti zeka je svake godine oslikavao jaja i poklanjao ih boginiji - objašnjava Ana, a Nikola se nadovezuje:

- Šta god ili ko god da je izmislio tu foru, hvala mu, jer naša deca se bekrajno raduju svim tim lepim ukrasima. Mada, uživamo i mi odrasli, jer kad se svi okupimo, provod je zagarantovan, bez obzira na to da li je reč o “običnom” nedeljnom ili prazničnom ručku. Anina mama zaista fantanstično kuva, njena klopa je izuzetno ukusna.

Dok Ana i njena sestra pomažu glavnoj kuvarici, Nikolino zaduženje je da ode na pijacu i nakupuje voće i povrće.

- Pre svega mladi luk, koji obožavam u kombinaciji sa kuvanim jajima. Ma, bez njega nema proleća. Jedva čekam i mlade krompiriće, njih uvek mogu da jedem. Srećom znam jedno mesto gde vikendom dolaze prodavci iz okolnih sela koji donose organske proizvode, pa tu nabavljam voće, povrće, sir i sve ostalo - otkriva saksofonista.

Ni Ana ni Nikola se ne sećaju koliko su najviše kuvanih jaja pojeli za Uskrs.

- Maksimalno uzmem dva. Uostalom, na trpezi ima svega, sarmica sa zeljem, pečenja, svinjskog za nas velike gurmane i piletine za klince, salata, poslastica, a red je da se od svega pomalo proba - kaže muzičar, dok njegova supruga izdvaja druge specijalitete:

- Za razliku od Nikole koji obožava meso, ja više volim morske plodove i ribu, pa iako je pečenje obavezno, mama zbog mene napravi makar taljatele sa gamborima. Doduše, dobijem ih tek za večeru, ali nema veze, Uskrs se ionako slavi tri dana. Uvek imamo i štrudlu sa orasima i nugat tortu koja je bogata lešnicima i bademima, a za Lava ćemo praviti voćnu poslasticu jer mu još nismo davali orašaste plodove zbog straha od alergijske reakcije. Njemu su posebno zanimljive rotkvice, koje je nedavno lepo iskoristio za igru. Prvi put je probao i sarmice sa zeljem i čorbu sa koprivom i pavlakom.

Nija, koja je već dobila titulu glavnog dekoratera, rado pomaže mami ne samo u kuhinji već i kad širi ili skuplja veš.

- Njoj je sada sve zanimljivo, a i ta mala pomoć meni mnogo znači, jer kućne poslove završimo brže pa mi ostane više vremena da se posvetim njoj i Lavu. Najviše uživaju kad se sve troje igramo. Ovih dana se gađamo jajima od stiropora pa moram da smislim kako Lavu da objasnim da to ne treba da se radi i sa pravim - zaključuje Ana, a Nikola dodaje da deci treba dozvoliti da se slobodno razvijaju:

- Sve mi se čini da ćemo ga pustiti da istražuje do mile volje, baš kao što je bio slučaj sa Nijom, koja ih je bacala sa različitih visina da vidi hoće li se baš svako razbiti. Znači, već vidim jaja kako lete svuda po kući.

Maja Gašić

Autor