Sara Jovanović: Šmizle ne broje kalorije

Autor:

11.04.2018 19:00

Foto:

Foto:



Uprkos tome što ima skromno gastronomsko iskustvo, zgodna pevačica naučila je da umereno uživanje u hrani i piću i redovna fizička aktivnost garantuju kvalitetan život i vitku figuru

Ishranu Sare Jovanović (24) podjednako usmeravaju profesija, koja podrazumeva duge i naporne boravke u studiju i fizički zahtevne koreografije na sceni, i činjenica da još uvek živi s roditeljima. Ono što pojede u toku dana najčešće skuva njena mama, a pevačica je tu da pomogne kad dolaze gosti. U tim prilikama, kao stručnjak za italijanske slatkiše, najčešće napravi tiramisu.

- S obzirom na to da već pet-šest godina radim i studiram, velika je sreća što živim sa mamom i tatom i koristim sve beneficije boravka u roditeljskom domu. Iako planiram da se osamostalim, to neću učiniti dok ne diplomiram. Razmišljanje o tome šta ću u toku dana spremiti za jelo u mom, ionako pretrpanom rasporedu, bila bi samo još jedna velika obaveza više. Ipak, kad slavimo nečiji rođendan ili se okupljamo za ručak nekim specijalnim povodom, obavezno pomognem mami, moje zaduženje su poslastice.

TAJNA SUPE IZ KESICE

Mada se za šporetom ne snalazi najbolje, Sara ne može da kaže da je priprema hrane u potpunosti ne zanima.

- Mislim da je kuvanje veoma kreativno. Volela bih da mnogo toga naučim o kulinarstvu, kako bih jednog dana kad se osamostalim umela sve da napravim. Zbog toga rado “kradem” znanje od mame i drugarica. Pokušavala sam da kuvam kad odem od kuće, recimo kad sam na odmoru s društvom. Nažalost, svi su u tome bili veštiji od mene, ali ipak, ubedili su me da imam dara za kombinovanje sastojaka. Ostaje mi da proverim da li je to tačno. Realna sam u ocenjivanju svog trenutnog kulinarskog umeća i zato kažem kako me ne bi čudilo da zapalim kuhinju kad nešto spremam.

Uverena je da bi se nekako snašla da mora da napravi kompletan ručak ili iznenadi voljenu osobu nekom klopom.

- Tu su gugl i jutjub, ispratila bih sve korake za glavno jelo, a umesto domaće supe, skuvala bih onu iz kesice. Pošto se za desert računaju i voćke, eto rešenja i za to. Kad već ne vladam komplikovanim stvarima, barem znam lepo da dekorišem voćnu salatu. Ako ne za ukus, moja jela sigurno bi dobila prelaznu ocenu zahvaljujući šarmu.

Ugledajući se na mamu koja se celog života trudila da se ukućani hrane zdravo, da u toku dana barem jedno jelo bude kuvano, Sara i te kako vodi računa o tome šta jede.

- Čak i za vreme ispitnog roka ne zanemarujem obroke. Kad učim, a to uvek radim u Narodnoj biblioteci, i vidim da mi opada koncentracija, spakujem se i narednih sat-dva odmaram mozak u nekom restoranu. Hrana i odnos prema njoj su veoma važni. Iako sam mlada i zbog posla i obaveza živim brzo, ni za šta ne bih žrtvovala uživanje u jelu. Poštujem svoje telo, da bi mi ono to vratilo i služilo mi.

Zgodna pevačica nikad u životu nije brojala kalorije, niti pazila o tome šta joj se nalazi na tanjiru.

- Redovno vežbam. Kao mlađa sam se aktivno bavila plesom, a onda trenirala odbojku. Poslednjih meseci idem na kros-fit. To su energični, kratki treninzi koji mi odgovaraju jer se istrošim i osećam sjajno posle njih. Smatram da čovek može sve da jede, ali da je važno da ima meru. Žao mi je mladih devojaka koje se opterećuju kalorijama i stalno su na nekim dijetama, izbacuju ovo ili ono, umesto da uzimaju sve, ali umereno. Iako zvuči kao kliše, fizička aktivnost i umerenost su po mom mišljenju osnov zdravlja.

NOĆNI NAPAD NA PLJESKAVICU

Za razliku od dana kad pravi muziku ili onih kad sprema ispite, najveću pažnju na hranu obraća uoči koncertnih nastupa.

- Uglavnom ne jedem pred izlazak na scenu, već dva-tri sata pre, mada teško odolevam da se ne prepustim roštiljskim specijalitetima kad pevam u Nišu, Vranju ili Leskovcu. Ali zato je najslađe kad nakon nastupa, maltene obučena u scensku garderobu, u društvu saradnika odem pljeskavicu ili ćevape. To je istinsko uživanje i tada nastaju najlepše uspomene.

Kao pravi gurman čest je posetilac beogradskih restorana i kafana. Ali ne i pijaca.

- Što u Beogradu, što kad putujem, volim da obilazim restorane. Sad postoji mnoštvo aplikacija koje vam, kad ste u inostranstvu, sugerišu gde treba da idete. Ali ja ih koristim i u Beogradu zato što se ovde na nedeljnom nivou otvori na desetine mesta u kojima može da se klopa. Uživam da istražujem i isprobavam novitete, ali kad mi se jede neki određeni tradicionalini specijalitet, roštilj na primer, tačno znam gde ću sesti i naručiti ga. Za razliku od restorana, na pijaci se ne snalazim baš najbolje. Kad me mama pošalje u nabavku, opet se zahvaljujem guglu jer mogu lako da proverim kako neki začin izgleda. Znam da prepoznam samo neke osnovne, recimo mirođiju i celer, ali mi za one komlikovanije treba vremena.

Kako je pola životnog veka provela u Italiji, gde je i rođena, a pola u Srbiji, pevačica nema dilemu oko toga koje kuhinje su joj omiljene.

- U Beograd sam konačno došla u šesnaestoj. Veoma volim Italiju, obožavam njihovu kulturu i jezik, o kuhinji da ne pričam. Sviđa mi se pica, ali čini mi se još više pasta. Omiljena mi je ona sa tikvicama. Zapravo, meni je svako jelo lepo ako ima to povrće. Ukoliko neko hoće da mi ugodi, zna šta treba da mi spremi.

 

Maja Gašić

Autor