Dea Đurđević: Gurman sa grižom savesti

Autor:

22.04.2018 19:02

Foto:

Foto:



Kako poštuje pravilo da jede gurmanluke srpske nacionalne kuhinje kad i koliko želi, TV voditeljka povremeno dobija kilogram-dva viška, kojih se lako oslobađa tako što se nakratko odrekne večere i grickalica i krene u hodočašće u teretanu

Televizijska voditeljka Dea Đurđević (26) primer je mlade žene koja je spojila teoriju i praksu. Kako je veliki zaljubljenik u delicije srpske kuhinje, rano je odlučila da nauči kako se prave domaći hleb i ajvar. Sa spremnošću da stečena znanja unapredi, zgodna plavuša je na dobrom putu da postane vrsna kulinarka u bliskoj budućnosti.

- Smatram da su ajvar, hleb i pogača nešto što je utkano u našu tradiciju i da su najlepši kad su domaći - tvrdi Dea Đurđević. - Volim da ih jedem, a naučila sam i da ih spremam od bake, koja je majstor za jela naše nacionalne kuhinje. Ona mi je pokazala kako da umesim savršeno testo za hleb, da bude ukusan i mek, tako da i bez ikakvih dodataka može u slast da se uživa u njemu. Isto tako mi je dala recept za ajvar, koji u porodici zovemo pravim ajvarom, jer je samo onaj pravljen u kući, uz poštovanje rituala, od kupovine paprika, pranja, pečenja, čišćenja pa do sipanja u tegle, zaista u svakom pogledu autentičan i po ukusu i po kvalitetu. Oseti se da je zgotovljen uz druženje i šale i s mnogo ljubavi, a nas dve ga upravo tako pripremamo. Žao mi je što imam sve manje vremena za kulinarske igrarije s bakom. Zeljanik je sledeći specijalitet koji nameravam da naučim da pravim od nje. Sličan je piti od spanaća, ali se umesto sa korama pravi sa testom s jajima, što mu daje bogatstvo ukusa.

KENGUR NIJE RETKA ZVERKA

Premda su joj omiljena srpska tradicionalna jela, trudi se da bude pristojan gost kada se zatekne u inostranstvu i zato uvek degustira gastronomske ponose drugih nacija.

- Gde god da otputujem hranim se isključivo kao i domaće stanovništvo. Nekada mi se nešto i ne dopadne, ali s vremenom se naviknem na drugačiju kuhinju. Jednom mi je prijatelj, inače vrstan kuvar, spremio meso kengura, koje je sve popularnije u svetu jer sadrži dosta proteina a malo masnoće i odlična je zamena za govedinu. Iako volim da probam sve što se nudi, jelo tog prijatelja ipak ću pamtiti kao nešto najčudnije što mi se našlo na tanjiru. Podsetilo me na ukus divljači.

Nije podlegla modernim trendovima da se hrana muti, miksa i bez termičke obrade pije u vidu sokova i kaša. Ipak, ne odbija smutije svoje mame, koja se potrudi da u njih stavi Deine omiljene namirnice kako bi joj bili primamljivi.

- Smatram da su meso i salata pravi ručak. Tradicionalista sam kad je ishrana u pitanju, za mene su sarma, musaka ili punjene paprike pravi obroci. Moja majka voli da mi sprema zdrava jela. Stalno pravi i neke šejkove koje zakamuflira nekim meni prihvatljivim ukusom da bih ih popila. Kada mi kaže da je to dobro za zdravlje, ne mogu da je odbijem.

Ne broji kalorije, a kako bi izbegla napade gladi kada zbog posla ne stiže da ima redovne obroke, pije velike količine vode.

- Jedem koliko i kad mi se jede, ali posle mi bude žao kad dobijem koji kilogram. Nisam od onih što će da kažu: “Ne znam zašto sam se ugojila, ne jedem ništa”, već sam i te kako svesna toga da volim dobar zalogaj. Najviše meso. Kada zbog posla i načina života preskočim neki obrok, napad gladi rešavam unosom ogromne količine vode, što nije loše, kao i kafe, što baš i nije pametno, ali tako je.

KOLEKCIONARKA MALIH ZADOVOLJSTAVA

Za brzo mršavljenje Dea ima jednostavan recept.

- U takvim situacijama lišavam se večere i grickalica. Kada na to dođu i tri termina u teretani nedeljno, problem s viškom kilograma efikasno rešavam. Mada, moja majka je primenila liposukcijsku ishranu i to joj je donelo vrhunske rezultate. Sad je mršavija od mene, ali ja to nisam probala.

Ne može da odoli sitnom kuhinjskom posuđu. Kupuje ga svaki put kada naleti na komade koji joj se svide.

- Imam veliku kolekciju čaša i šolja, sve su mi omiljene i sve se razlikuju. Naravno, uvek prednost dajem onima koje tek nabavim jer mi se u tom trenutku najviše dopadaju.

Za odlazak na pijace nema vremena, pogotovo radnim danima kad vodi jutarnji program, ali kada to ipak učini, onda to bude pravi užitak.

- Na pijacu najradije idem sa mamom, i obično to unapred isplaniramo za dane vikenda. Uputimo se na Vidikovačku pijacu, i to je uvek zanimljiv ugođaj jer čovek može svašta da pronađe, od hrane do zanatskih proizvoda. Lepo mi je i da samo razgledam sve to šarenilo, ali ne propuštam da pazarim sveže voće, povrće, sir i jaja, pošto je ukus namirnica kupljenih na pijaci potpuno drugačiji i daleko lepši od onih koje se nude u marketima.

Maja Gašić

Autor