Dajana Paunović: Kad porastem zavijaću sarme

Autor:

24.06.2018 13:00

Foto:

Foto:



Kako pripada grupi žena koje se daleko bolje osećaju u mini-suknji nego s keceljom oko pojasa, televizijska voditeljka je mesto šefa porodične kuhinje prepustila mami Evici, koja kao od šale pravi četiri-pet jela dnevno

Televizijska voditeljka Dajana Paunović (29) za sebe tvrdi da je periodični gurman, da ima faze u ishrani kad može potpuno da se opusti, čak i malo ugoji, i periode kad jede bukvalno samo jednom dnevno, tek da bi preživela. Na taj način polazi joj za rukom da održi balans, pa nikad ne pretera u “nabacivanju” kilograma, ali ne dešava joj se ni da bude previše mršava.

- Nasledila sam solidnu genetiku, na mamu Evicu, koja je vitka, ali pošto tata Dejan ima dva metra i skoro 150 kilograma, zbog toga ipak moram da povedem računa o tome šta, kad i koliko jedem - kaže voditeljka “Svitanja” na TV Pink i dodaje: - Primetila sam da što sam starija, sve teže skidam kilograme, mršavila sam mnogo lakše kad mi je bilo 20-25 godina. Uživam u hrani, priznajem, posebno u piletini i mladim krompirićima, koje skoro svakog dana spremam mom šestogodišnjem sinu Dušanu.

Dajana iskreno kaže da nije vešta kuvarica, te da je za celonedeljni meni zadužena njena mama, pošto joj roditelji žive bukvalno na dva minuta od njih.

- Ono što volim da jedem umem dobro i da pravim, pre svega su to đakonije s mesom i povrćem. Omiljena mi je hrana koja je ukusna i pikantna, dovoljno slana, baš onakva kakvu priprema moja mama. Retko kada se upuštam u velike kulinarske vratolomije jer nam mama svima udovoljava i u stanju je da skuva tri-četiri jela dnevno, za svakog ponešto. Sve smo prepustili njoj pošto je zaista perfektna kuvarica, mada i tata zna dosta toga da sprema. Specijalista je za roštilj. Svi u porodici smo gurmani, dobro i obilno se hranimo, a mislim da bih, da živim s roditeljima, imala više od sto kilograma. Ovako, viđamo se jednom dnevno, obično na ručku, pa se posle vratim u neki svoj režim ishrane.

KAKO PASULJ KAŽE

Kako bi zadržala perfektnu figuru, izbegava testa i hleb.

- Nisam veliki ljubitelj slatkiša, mogla bih vrlo lako da ih se odreknem, za razliku od slanih jela. Vizuelni doživljaj hrane mi je jednako bitan kao i njen ukus. Jednostavno, ako mi se ne dopada kako nešto izgleda, neću to ni probati. Povrće više volim od voća, mrski su mi jedno boranija i grašak. Spanać obožavam, kao i čorbast pasulj. Omiljena mi je i kapreze salata, koju umem dobro i da pripremim. Često postim, pa su u tim periodima riba i morski plodovi sastavni deo mog jelovnika. Tokom posta na tanjiru mi se nađu i krompirići i rižota. Kad mi se otvori apetit, zaprepastim se šta sve mogu da pojedem i pitam se gde mi stane. Iskreno, još nisam rešila tu zagonetku.

S vremena na vreme konsultuje se sa nutricionistom, koji joj napravi plan za dve-tri nedelje, pa ga se onda striktno pridržava. Tako joj je mnogo lakše da organizuje ishranu.

- Najvažnije mi je da sam sita, pošto mi glad stvara vrtoglavicu, nervozu, mučninu. Tada sam naporna i sebi i drugima. Otkako vodim “Svitanje” ustajem vrlo rano, u cik zore, pa do osam-devet sati već moram da doručkujem. Pre toga je obavezna kafa. Pekare izbegavam, ali kad je baš kriza, umem i tamo da uzmem neko pecivo da smažem na brzinu.

AVANTURA U POZNATO

Sin Dušan odmalena je imao odličan apetit, što je shvatila kad se prvog meseca ugojio 2,2 a drugog 1,75 kilograma.

- Već tada mi je bilo jasno da s njim po tom pitanju neću imati problema. Obožava kuvanu hranu, a ne voli brzu. Nedavno smo boravili nekoliko dana u bolnici pošto je povredio nogu, pa nam je moj brat doneo picu i neke grickalice. Medicinska sestra ga je pitala šta je to dobio za jelo, a on je sasvim ozbiljno odgovorio da sad jede lažnu hranu, ali da će, čim izađe iz bolnice, jesti pravu, bakinu. Često pravim razne sendviče i zalogajčiće koje može da bocne na čačkalicu, jer, priznajem, nisam od onih koji zavijaju sarme ili spremaju neka komplikovanija jela koja se dugo kuvaju. Kako mi se sada čini, svi su izgledi da to nikada neću ni raditi, mada se nikad ne zna.

Uz sina je počela da jede sladoled, koji ranije gotovo da nije ni probala.

- Mogle su da prođu godine bez njega. Međutim, otkako je Dušan stasao, sve češće ga traži, pa sam i ja krenula da mu pravim društvo i “navukla se”. Volim voćnu tortu, od jagoda, šlaga i nekog lepog krema, ili pak čokoladnu. Industrijske slatkiše ne konzumiram uopšte, dok voće uzimam samo kad sam sam na režimu, i to sezonsko, jagode, trešnje, lubenice, jabuke i pomorandže. Kruške, recimo, ne pamtim kad sam pojela. I nisam od onih gastro avanturista koji bi probali svašta. Iako rado mešam ukuse, poput slanog i slatkog ili kiselog i ljutog, izbegavam izlet u nepoznato kad su u pitanju nova jela. Uvek idem na sigurno, držim se proverenih. Tako funkcionišem i u životu, svaki dan mi je ispunjen rutinama - otkriva Dajana.

Maja Gašić

Autor