Anđela Jovanović: Zašto je sarma apsolutna kraljica srpske kuhinje

Autor:

23.09.2018 13:04

Foto:

Foto:



Kad je otkrila koliko je kulinarstvo kreativno i zabavno, mlada glumica je s mnogo samopouzdanja stala pored šporeta i započela avanture u kojima glavne uloge jednako imaju jela iz srpskih, mediteranskih, kineskih i francuskih kuvara

Glumica Anđela Jovanović (26) obožava da jede, a poslednje tri godine, otkako se osamostalila i odvojila od roditelja, poznatih glumaca Dragana Gagija Jovanovića i Branke Pujić, sama sebi sprema hranu. Uprkos brojnim obavezama, trudi se da ima skuvan bar jedan obrok, a često joj se dogodi da pred odlazak na spavanje razmišlja šta bi sutradan mogla da spremi.

Branka Pujić: Ponosna sam na ćerkinu ulogu u “Vojnoj akademiji”

- Uživam i u hrani, i u njenom pripremanju. Veliki sam gurman, volim svašta da probam - priznaje Anđela. - Zanimljivo mi je mešanje ukusa, često pomešam slatko i slano. Dopadaju mi se istočnjačka, ali i jela iz srpske, italijanske, španske i mnogih drugih kuhinja. U poslednje vreme trudim se da se hranim zdravije. Češće nego ranije, recimo, grilujem pileće meso s povrćem, ili napravim salatu s grilovanim kozjim sirom i medom, obavezno dekinim. On je pčelar i zbog toga u kući uvek imam med, koji rado stavljam u razne salate, prelive, marinadu... Dimljena svinjska rebra s prelivom od meda su veoma sočna i ukusna. A pošto leti volim laganije obroke, često pripremam i salate sa cveklom, bebi spanaćem, brusnicama, orasima, pa dodam i neko grilovano meso, i to bude kompletan obrok. Usavršila sam i losos s grilovanim povrćem u vatrostalnoj posudi, to je mamin recept koji mi se mnogo dopada.

POEMA O ŠPANSKOM VETRU

Ljubav i talenat za kuvanje nasledila je od bake Nade, koja je prava čarobnica u kuhinji.

- Nisam izučavala zanat pored nje kao mala, ali danas je često zovem kad kuvam, radi konsultacija i savetovanja. Ona je od onih žena koje ne vole da im se još neko “muva” po kuhinji dok rade. Tu njenu osobinu sam usvojila, volim da sve završim sama, jer tačno znam koliko čega treba da stavim da bude po mom ukusu, onako kako ja volim. Obožavam bakinu tortu “španski vetar”, koju mi svake godine mesi za rođendan. I reforma torta joj je takođe maestralna. Majstor je za sve, od integralnih projica sa semenkama i spanaćem, do kiflica sa sirom, spanaćem ili šunkom. Ponekad idem do Nove Galenike samo zbog tih njenih projica, a sve što napravi meni je omiljeno. I mama divno kuva, ali smo nekako počele u isto vreme. Kad je ona krenula ozbiljnije da se posvećuje kulinarstvu, počela sam i ja, pa smo jedno vreme zajedno kuvale. Omiljena mamina jela su mi rižoto s gamborima i šafranom i losos s povrćem, a imam sreće da i mamina sestra, odnosno moja tetka, odlično kuva. Sve žene u mojoj porodici imaju zavidne kulinarske sposobnosti. Tata ima talenta, ali ga ne koristi, jednostavno ne kuva, ne zanima ga to. Sećam se da je ranije s vremena na vreme spremao poneko preukusno jelo, ali nije od onih koji rado zalaze u kuhinju, ne razvija svoj kulinarski talenat.

Anđela Jovanović i Branka Pujić: Naše porodične tajne

Pošto njeni roditelji imaju nekretnine u Herceg Novom i na Zlatiboru, Anđela, koju je široka publika upoznala kao kadetkinju Cecu u popularnoj TV seriji “Vojna akademija”, ima svoje favorite i među morskim i među zlatiborskim specijalitetima.

- Na Zlatiboru skoro sve nabavljamo od komšinice Save, koja za sebe i svoju porodicu pravi sir, kajmak, meso, suhomesnate proizvode. I sve je izvrsno. A na moru najradije konzumiram morske plodove, obožavam ih i mogla bih da ih jedem svakog dana, nikad mi ne bi dosadili. Gambore volim najviše, a i školjke, neku dobru ribu u sosu od tartufa, pa hobotnicu s krompirima.

Anđela Jovanović: Mamini mejkap saveti zlata vredni

Kao mala nije jela mnogo toga, ali je s vremenom sazrela kad je gastronomija u pitanju, pa sad uživa u raznim ukusima.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Andjela Jovanovic (@_blejzmodesti) дана 11. Мај 2016. у 2:57 PDT

- Bila sam probirljivo dete, cvekla mi je bila nešto najužasnije na svetu, a sad uživam u njoj. Ni masline ranije nisam volela, a sad ih obožavam. Primećujem da što sam starija, sve više uživam u ukusima, a volim i da ih kombinujem. Mislim da je to poenta kuvanja i uvek sam radoznala da probam kakav je ukus kozjeg sira u kombinaciji s malinama, ili pršute s dinjom ili ananasom. Začine rado dodajem u jela, volela bih da više znam o njima i da naučim da ih koristim, posebno one istočnjačke, to mi je strašno zanimljivo. Volim da me neki ukus iznenadi. I na putovanjima uvek probam lokalne specijalitete, mislim da je to logično. Najčešće se oduševim, jedino na Uralu nisam. Bili smo u Jekaterinburgu s predstavom Beogradskog dramskog pozorišta i ništa od njihove hrane nije mi prijalo. Izgleda da je njihova kuhinja jedina koju baš ne mogu da svarim, jela sam, ali nisam uživala kao obično.

ŽIVOT NA KRASTAVCU

Uoči predstave, a trenutno igra u nekoliko, od “Hotela 88”, “Petra Pana”, “Hotela ‘Slobodan promet’”, do “Dobrodošli u Srbiju”, ne jede ništa bar dva sata.

- Obično imam neki lagani obrok, jer nije dobro izaći na scenu punog stomaka. Mada, mogu da igram i gladna i žedna ako treba. Volim švedski sto, sviđa mi se što je izbor uvek veliki, pa od svega uzmem pomalo, za probu. Leti bih mogla živeti samo na krastavcu i paradajzu. Sarma mi je apsolutna kraljica srpske trpeze. Slatkom kupusu s nekim dobrim mesom uvek se obradujem, kao i boraniji. Kad je u pitanju voće, maline bih mogla da jedem svakog dana do kraja života, a volim i jagode, kupine i druge bobice.

Iako voli slatkiše, ne usuđuje se da ih pravi, izuzev raznih suflea, u kojima često šećer zameni medom u želji da sve bude što zdravije. Pehova je imala, ali je nisu obeshrabrili.

Anđela Jovanović: Zašto sam postala glumica, a ne detektivka

- Bilo ih je. Sećam se da sam jednom zapalila lonac kad sam pravila kokice. Ostavila sam ga predugo na šporetu, jednostavno sam zaboravila na njega.