Žarko Stepanov: Trauma zbog kačamaka osvedočenog ljubitelja slatkiša

Autor:

21.10.2018 12:58

Foto:

Foto:



Glumcu koji se jednako uspešno snalazi u mjuziklima u pozorištu i u komičnim i dramskim ulogama u televizijskim serijama podsećanje na jedan događaj iz detinjstva izaziva blagu jezu, što ga je, pored ostalog, motivisalo da koriguje svoje navike u ishrani

Anđela Jovanović: Zašto je sarma apsolutna kraljica srpske kuhinje

Glumcu Žarku Stepanovu (35) ishrana je s godinama postala veoma bitna. Osvestio je da mora zdravo da se hrani i počeo da uživa u ukusima namirnica poput kinoe, kurkume, čija semenki, integralnih galeta i mnogih drugih, koje nekad nije bio u stanju ni da okusi.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Zarko Stepanov (@zarkostepanov) дана 19. Авг 2018. у 1:10 PDT

Jelica Sretenović: Kako je samouka kuvarica postala ekspert za domaću ćurku i kineska jela

- Istina je da zdravlje na usta ulazi, a s obzirom na to kojim se poslom bavim, potrebno je da jedem ono što će mi obezbediti dovoljno energije da izdržim duga snimanja i naporne predstave - kaže Žarko. - Trudim se da u organizam unosim dosta vitamina, sokova i šejkova kako bih imao snažan imunitet, odnosno da se ne bih razboleo, jer predstava mora da se odigra po svaku cenu. Ranije sam, priznajem, jeo svašta, često i nekvalitetnu hranu. Neke namirnice, poput kobasica, pašteta i margarina, potpuno sam izbacio s jelovnika, a umesto hleba sada najčešće kupujem galete od pirinča. Inače, pirinač toliko koristim da bi ljudi mogli pomisliti da sam Kinez. U poslednje vreme meso mi je mnogo češće na meniju nego pre, uglavnom piletina, ćuretina i riba. Jedino čega zaista ne mogu da se odreknem jesu slatkiši, mada vodim računa da to budu oni napravljeni od kvalitetnih sastojaka. Ili se uzdržavam pet- šest dana, a onda sedmog pokleknem pa preteram.

RECEPT ZA SNAGU

Glumac kog šira publika prepoznaje po liku Slobe Kokota iz serijala “Istine i laži” ponekad spas od loših vesti traži u hrani.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Zarko Stepanov (@zarkostepanov) дана 8. Мар 2018. у 9:32 PST

- Mnogo je tužnih vesti, gotovo svakog dana čujete da nas je neko napustio. U takvim situacijama kažem sebi: “Od sutra se više neću nervirati, zdravo ću se hraniti i početi da treniram”. Naravno, nikada to ne ispoštujem do kraja, ali trudim se da budem dosledan. Zdrav način ishrane je jedina stvar u kojoj zaista nalazim spas kad sam izložen tužnim vestima. Nastojim i da redovno vežbam.

U skladu s tim, dan počinje toplom limunadom koju pije na prazan stomak, a uskoro će početi da uzima i kurkumu sa medom.

- Do pre nekoliko godina nisam ni znao šta je kurkuma, ali kažu da je odlična za jačanje imuniteta i kao antioksidans, pa ću probati. Recept je jednostavan, sto grama ovog začina doda se u teglu meda i svakog jutra uzima po kašičica. Ako me čeka dugačak radni dan, obično za doručak pojedem kajganu ili jaja na oko, što mi daje dovoljno energije za nekoliko sati. Volim za užinu da napravim smuti od ovsenih i ražanih pahuljica, badema, suvog voća, malina ili nekog drugog voća. Za ručak obično biram piletinu ili ribu s pirinčem. Iskreno, nisam vešt kuvar, umem da spremim tek ponešto, recimo pastu i piletinu, a sada nemam vremena ni da se time ozbiljnije bavim. Mada, želja mi je da se upišem na neki ubrzani kurs kulinarstva gde bih savladao ne samo kuvanje nego i tehniku pravilnog i brzog seckanja povrća. Oduvek me fasciniralo kako to rade vešti majstori, a da im pritom ne stradaju prsti.

Ivan Tomić: Ukusne đakonije kulinara bez recepta

Veče obično završi konzervom tunjevine ili salatom, ali ponekad to nije dovoljno.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Zarko Stepanov (@zarkostepanov) дана 15. Нов 2017. у 6:15 PST

Marija Egelja: Gastronomske majstorije iz maminog kuvara

- Ukoliko igram predstavu, najčešće pojedem pastu, koja mi brzo pruži energiju da bih mogao da stojim na sceni dva ili tri sata, što je izuzetno naporno. Jednom mi se desilo da sam, iako sam tada bio na režimu pet manjih obroka i unosio skoro tri hiljade kalorija dnevno, posle predstave bio toliko gladan da sam, kad smo otišli u neki lokal, zgrabio činiju s kikirikijem samo da utolim glad. A ako imam snimanja po 12 sati, onda je baš zahtevno da se hranim zdravo ukoliko jela ne nosim od kuće, jer teško da će vam ketering donositi bademe ili pirinač s povrćem, ili nešto slično, već dobijete, na primer, pasulj s kobasicom.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Zarko Stepanov (@zarkostepanov) дана 3. Окт 2017. у 11:02 PDT

Zagovornik je teorije da je umerenost najjednostavniji, ujedno i najefikasniji način da se vodi kvalitetan život.

Dunja Jovanić: Jutarnja kafa u skladu s bojom pudera

- Kažu da je važno u ishrani koristiti namirnice koje su karakteristične za prostor s kojeg potičete. Verovatno bi neki Azijac pao u nesvest kad bi za ručak slistio deset ćevapa. Svako bi trebalo da pretežno konzumira hranu iz kraja u kom živi, naravno u razumnim količinama, i ne previše masnu i previše začinjenu. Mera je najvažnija u svemu, treba pojesti i burek i palačinke, ali ako ih smažete deset, svakako vam neće biti dobro. Ne bežim ni od tradicionalne srpske kuhinje, obožavam sve što moja majka spremi, jer ona stvarno super kuva. Pošto sam iz Vojvodine, navikao sam na obaveznu supu, ćufte, sarmu, pilav.

RASKID S GLUTENOM

Nije probirač, izbegava samo nekoliko namirnica čiji mu ukus ne prija.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Zarko Stepanov (@zarkostepanov) дана 7. Нов 2016. у 1:36 PST

- U detinjstvu sam doživeo traumu zbog kačamaka, jer sam u vrtiću od njega pokvario stomak. Bilo mi je toliko loše da ga od tada nisam probao. Slabo mi se na tanjiru nađe i boranija, ni rotkvice mi nisu baš omiljene. Pre nekoliko godina sam zbog alergije na hranu uradio test koji je pokazao da mi smeta gluten, kog ima u mnoštvu namirnica i prerađevina. Osim njega, ne bi trebalo da jedem ni cveklu, grožđe, banane i kruške i nastojim se da se toga pridržavam. Ponekad mi se od nečega pojavi crvenilo na koži, koje prođe posle nekoliko minuta. Otkad sam uradio test, bar znam šta smem, a šta ne smem da konzumiram.

Ivan Mihailović: Tajni randevu s pijanim šaranom

Do sada nije bio u prilici da putuje van Evrope, a voleo bi da obiđe Aziju, Afriku, Daleki istok. I pošto je izuzetno radoznao, probao bi i skakavce i druge neobične lokalne specijalitete. Dopada mu se i miks ukusa, slanog, slatkog i ljutog.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Zarko Stepanov (@zarkostepanov) дана 1. Феб 2016. у 2:01 PST

- Imam utisak da bih svega uspeo da se lišim, ali slatkiša nikako. Omiljeni su mi palačinke, sladoled i čokolada, na njima bih mogao da živim. Kolače i torte, ukoliko nisu čokoladni, ne želim ni da probam. Ljubav prema slatkom nasledio sam od babe, i ona je obožavala poslastice. Pravila je tako primamljive palačinke da sam bio u stanju da ih smažem dvadesetak. Posle toga mi, naravno, nije bilo dobro. Sad ponekad uhvatim sebe kako uzmem porodično pakovanje sladoleda, sednem da gledam televiziju i polako ga pojedem celog. Čokolada je takođe uvek dobrodošla.