Slobodan Trkulja: Kako se od muzičkog sladokusca postaje kulinarski ekspert

Autor:

16.12.2018 13:36

Foto:

Foto:



Iako često sa svojim orkestrom nastupa po svetu, muzičar Slobodan Trkulja koristi svaki slobodan dan da u svom novosadskom domu komponuje gastronomske partiture u kojima meša tradicije, stilove i začine stvarajući jedinstvena jela posle kojih njegovi ukućani traže reprizu

Baš kao što Kinezi obožavaju muziku koju on pravi, kompozitor Slobodan Trkulja (41) se zaljubio u njihovu kulturu, umetnost i nacionalnu kuhinju. Kad je u Kini, ne propušta priliku da jede hot pot i pekinšku patku, a kad je kod kuće u Novom Sadu, priprema kineska jela.

- U mojoj porodici uglavnom kuva supruga, ali kad god ugrabim trenutak, volim i ja da se pokažem kao kuvar. Uživam u kuvanju i s vremenom sam izgradio svoj kulinarski stil. Naučio sam da nađem pravu meru, da lepo iskombinujem sastojke i začine. Umem mnogo toga da napravim, od morskih plodova do pasulja, ali moje jelo je piletina s pirinčem na orijentalni način koju spremam još od studentskih dana.

Dugo je imao problem s pirinčem. Nikako mu nije ispadao kako treba, sve dok nije dobio savet zlata vredan.

Slobodan Trkulja: Ljudi pobenave za slavom i novcem

- Jedna od mojih najbliskijih prijateljica sa fakulteta je Karo Emerald, sad već svetska muzička zvezda. Često sam odlazio kod nje i družio se i sa njenom mamom. Kad sam joj se jednom prilikom požalio da nikako ne umem dobro da skuvam pirinač, rekla mi je da sve što treba da uradim jeste da, kad sipam u lonac količinu koju želim da skuvam, preko toga nalijem vodu dva prsta preko pirinča. Tada pustim da proključa, pa onda smanjim na dvojku, i kad vidim da se pojavljuju rupice na zrnima, smanjim na najnižu temperaturu i poklopim. Iz prve sam uspeo da dobijem savršeno smekšan, a ne gnjecav prinač.

VAŽAN JE RED(OSLED)

Dok sprema jelo, istovremeno rasprema po kuhinji.

- Pileći file seckam na sitne kockice, pa dinstam na maslinovom ulju. Sa sticanjem iskustva shvatio sam da je vrlo važan redosled stavljanja mesa i povrća u tiganj - nekim namirnicama treba više vremena da omekšaju. Napravio sam tačan redosled ubacivanja povrća, pa dok mi se dinsta šargarepa, seckam neko drugo povrće, a kad i njega stavim na vatru, sređujem nered koji sam napravio. Obožavam osećaj koji u meni izazivaju tek pripremljeno jelo i čista kuhinja. Volim kad je sve pod konac.

Pop i rok spektakl u Sava centru: Koncert Slobodana Trkulje i Balkanopolisa

Poput muzike koju pravi, epsko-lirskih simfonija, i njegovi omiljeni zalogaji predstavljaju harmoniju različitih, pretežno kiselo-slatkih ukusa.

- Još za vreme studija u Amsterdamu, kad sam počinjao da eksperimentišem sa raznim namirnicama, dopadale su mi se slatko-kisele kombinacije. I danas u piletinu s povrćem dodam suvo grožđe ili med. Uživam kad me zalogaj iznenadi. Sviđa mi se ta simfonija ukusa u ustima, koja je sa svakim zalogajem drugačija. Takođe volim kad je jelo šareno, kontrastno, tako i u muzici pravim paralelu između lirskog i epskog principa koji su stalno u nekom sukobu. Pravim kontraste između toplih gudača i električne gitare, moćnih gajdi i melanholičnog klavira. Ubacujem horne kao epski princip, kaval i jermenski duduk kao lirski, mešam električne gitare sa nežnim lirskim glasovima. Kao što sam muzički sladokusac, takav sam i kad kuvam.

Anja Alač: Izbirljivi ljubitelj slatkiša

Dan počinje unosom tečnosti, a onda doručkuje kao da ruča.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Milos Gigic (@onlymg) дана 25. Нов 2018. у 1:07 PST

Nada Blam: Pečeno prase umesto dijamantskog prstena

- Proteklih godinu i po dana moj stalni saputnik je čaj od jasmina. Jednu od najboljih čajdžinica u Pekingu drže moji prijatelji i nikad nisam preskočio da svratim kod njih i kupim čaj kad sam tamo. Mnogo ljudi sam “zarazio” čajem od jasmina, koji najčešće pijem kad ujutru ustanem. Doručak mi je najvažniji. Mnogo se trošim i bitno mi je da dan započnem obilnim obrokom koji se sastoji od supe i jela od mesa. Kako dan odmiče, sve manje jedem. Ručak je manje obilan nego doručak, a večera skroz lagana.

ĐUMBIROVA PRAVILA

Pred koncerte nikad ne obeduje. Zato kad se nastup završi tamani sve pred sobom.

- Kad dođemo na mesto gde treba da sviramo, volim da me u sobi sačekaju svež đumbir, voda i ketler kako bih spravio čaj, a i momci iz benda su skromni. Ne tražimo kao neki 872 grama m&m’s bombonica, među kojima ne sme da bude nijedna braon. Pred izlazak na scenu uvek sam u specifičnom stanju, neka druga vrsta energije me drži u kreativnom zanosu, i tada od tela čak ni ne dobijam informaciju da mu treba hrana. Posle nastupa mogu mnogo da pojedem, ali pre svega popijem litar ceđene pomorandže.

Nakon testa na intoleranciju iz ishrane je izbacio mlečne proizvode i jaja.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Marija (@bajkamajka) дана 26. Нов 2017. у 5:54 PST

Nikola Pejaković: Prazan stomak više ceni hranu

- Ne prija mi to, kravlje mleko pogotovo. Kafu ne pijem, nikad i nisam. Gazirano takođe. Koka-kolu ne konzumiram trideset godina, kao ni alkohol. Na prste leve ruke mogu da nabrojim sve čaše vina koje sam popio u životu. Volim čajeve i uzimam mnogo vode. Čajeve ne zaslađujem, u retkim prilikama koristim med. Iako se pravilno hranim, u mojoj kući supruga vodi računa o zdravim namirnicama, pa ih uvek imamo.