Tanja Rađenović: Volim da se latim varjače i u svako jelo dodam zrno maštovitosti

Autor:

15.10.2017 12:53

Foto:

Foto:



Dok u poslovnom okruženju deluje profesionalno, odgovorno i pomalo strogo, voditeljka je prava čigra pored šporeta jer je uverena kako je maštovitost glavni sastojak ukusnog jela

Slađana Tomašević: Ako hoćeš da budeš kompletna žena, kuvanje mora da te interesuje

Voditeljka Televizije Pink Tanja Rađenović (43) rado provodi vreme u kuhinji, ali ne zato što joj je to obaveza, već zbog toga što joj kuvanje predstavlja istinsko zadovoljstvo. Ipak, ubeđena je da ne bi u tome toliko uživala da to mora da radi svakodnevno.

- Kad se latim varjače, onda to zaista činim u dobrom raspoloženju - priznaje Tanja. - Kuvanje me rasterećuje, ali ne volim kad je nešto pod moranje. Da mi sad neko kaže da treba da pripremim slavu za trideset osoba, sigurno bih uspela u tome, ali bih osećala veliki pritisak i nervozu. Međutim, kada bi mi se pre podne za uveče najavilo sedam ljudi za večeru, rekla bih super, sad ću začas posla nešto da napravim.

PIJAČNA INSPIRACIJA

Stalno eksperimentiše, a šta će se naći na stolu zavisi od toga šta joj se tog dana jede, kakve želje ima, ili od raspoloženja ukućana. Inspirišu je pijaca, prodavnica, internet.

- Jednako volim slane i slatke stvari. Iskreno, uživam u svemu onome što je nezdravo: prženom, pohovanom, a rado kombinujem meso i krompir. Odrasla sam na tradicionalnoj srpskoj kuhinji. Kulinarski ukus sam formirala pored roditelja Zorice i Slavka i pokojne bake Anke. Jeli smo domaću supu s rezancima, razno špikovano meso, sarme, punjene paprike, musake. Mama mi je još u punoj snazi pa i dalje uživam u njenim ali i u tatinim specijalitetima, i ne znam za čije bih se pre odlučila jer su oboje sjajni gastronomi. Nedavno mi je mama odala priznanje da sam jedina u porodici od pokojne bake nasledila volju, ljubav i želju da se bakćem s testima. Baka je rođena u Budimpešti i bila je vrhunski majstor za sva jela s testom, ali kad je ona to spremala, mene kuvanje i nije previše zanimalo. Ipak, s vremenom sam usavršila tu veštinu. Neke stvari su očigledno zapisane u genima.

Ističe da dugo nije zalazila u kuhinju jer nije imala potrebe, kao ni želje.

Aja Jung: Mesto šefa porodične kuhinje prepustila sam suprugu

- Mojim roditeljima je verovatno delovalo da nikad u životu neću znati ni da podgrejem jelo, kamoli da ga napravim. Odvojila sam se od njih prilično kasno, sa 23-24 godine, a uz njih dvoje, koji tako strasno kuvaju, nisam imala nikakve potrebe da i ja to radim. Kad je došlo vreme da počnem sama da spremam obroke, shvatila sam da to nije ništa komplikovano. Kao devojčica sam jedino znala da pripremim špagete milaneze, i to one kupovne. To sam obično činila s najboljom drugaricom kad bi roditelji negde otišli i ostavili ručak koji nam se nije dopadao. Tada bismo otišle do prodavnice i kupile te špagete, čije se kutije sećam i danas. Smazale bismo ih u slast, a onda sve raspremile, da mama i tata ništa ne primete. Tih dogodovština se obe rado prisećamo.

GASTRONOMSKA CRVENA LINIJA

Iako nije probirljiva po pitanju hrane, postoje crvene linije ispod kojih ne ide.

- Ne jedem jedino crevca, švarglu i brizle. Volim kad je jelo gurmansko, kad se neko potrudi oko njegove pripreme, kao i kad vidim da osoba kuva po osećaju. I sve dolazi u obzir, i kuvano, i pečeno, i prženo, zapravo, sve ono što i nije baš najzdravije. Testa obožavam i najradije bih ih kupovala u pekari, ali kad to uradim, posle me grize savest. Onda radije umesim kiflice ili neko drugo pecivo, pa se utešim da sam to sama napravila i da je šteta da propadne. Znam da nije neki izgovor, ali je tako. Obožavam sireve, svih oblika i ukusa, a često ih nabavljam na budvanskoj pijaci, pošto tamo provodimo leto u porodičnoj kući. Onda uživam u onima sa maslinama, kruškama, lekovitim biljem, kao i u slatkim.

Na putovanjima uvek bira lokalne specijalitete jer smatra da je to odraz kulture, vaspitanja i uvažavanja domaćina.

- Asfalt i nebo bi trebalo da su svuda isti, a ono što neke zemlje izdvaja u odnosu na druge jesu ukusi, mirisi, boje, mentalitet. Srećna sam što imam dosta prijatelja koji nisu sa ovog podneblja ili su poreklom s nekih drugih, pa sam bila u prilici da probam razne gastronomske delicije. Dopada mi se kad je jelo ukusno, kad osetim da se neko igrao sastojcima. Nisam ljubitelj sirove hrane, osim u salatama, ali kombinacija hrskavog i mekanog, slatkog i slanog, dakle nespojivih stvari, uvek mi je zanimljiva. Recimo, čokolada sa čilijem je vrlo uzbudljivog ukusa i za pripremu nekog kolača pre ću iskoristiti nju nego mlečnu. Mišljenja sam da hrana treba da ima neki lični pečat i zato vrlo rado eksperimentišem. Pošto na poslu moram da poštujem pravila u odevanju, izgledu, šminkanju, onda se u kuhinji opustim i puštam mašti na volju. Uživam u kuvanju, baš kao što uživam i u pohvalama zadovoljnih degustatora onoga što napravim.

Kad bi morala da odabere jedno jelo koje bi jela svakodnevno, opredelila bi se za musaku s tikvicama.

- Tikvice i plavi patlidžan mi nikad ne bi dosadili, takođe ni karfiol s prezlama, paprike s belim lukom, ajvar, a od začina vlašac i kari. Počela sam da ih koristim pre petnaestak godina kad ih kod nas još nije bilo u svakoj radnji, kao ni mlevenog đumbira i kurkume. Oni su uobičajeni u mojoj ishrani, a više volim da sama napravim mešavinu nego da koristim gotove. Ne mogu ni bez belog luka, a cimet je nezaobilazan u slatkišima. Verujem da dobrog kolača nema bez čokolade i mleka, ili pak višanja i limuna, dok bez jaja nema šanse da zamislim kuvanje.

KRALJEVSTVO ZA TORTU

Tanjini ukućani, suprug Petar i kćerke Tea i Anđela, vole kad je kod kuće i pravi ručak.

U kuhinji Verice Rakočević: Nezaboravni duvan čvarci i specijaliteti od mangulice

- Navikli su se na tu moju, što bi se reklo, smućkanu kuhinju, malo ovog, malo onog. Suprug u tome izuzetno uživa. Inače, i on je odličan kuvar. Majstor za sve što treba da se uradi napolju, od roštilja do pečenja paprika za ajvar, a za jela koja treba dugo da se krčkaju pravi je ekspert. Mlađu kćerku kuhinja uopšte ne zanima, osim što rasprema mašinu za sudove, to je njeno zaduženje, dok starija ima volje da se mota oko šporeta. Ume sama da pripremi jednostavnije stvari, verujem da bi se snašla i sa komplikovanijim, pošto mi se čini da je sve to zanima na isti način kao i mene. Ponekad nas iznenadi i nekom poslasticom.

Tanja bi pre uzela kolač ili tortu nego čokoladu.

- Pre neki dan mi se jeo kadaif, pa sam ga napravila, i bio je baš dobar, mada sam shvatila da ubuduće treba da kupim rezance. Žao mi je što od tetke mog supruga nisam naučila kako se sprema sjajan primorski slatkiš koji se zove krokante. Iako znam da u njega idu špinovani šećer i bademi ili pistaći, ne usuđujem se da se upustim u tu avanturu, plašim se da bih nešto zabrljala.