Ivana Jordan: Najbolji proizvodi za negu i lepotu potiču iz kuhinje

Autor:

05.11.2017 18:00

Foto:

Foto:



Premda priznaje da nije bogzna kakva kuvarica i da će radije otići u restoran nego vezati kecelju oko struka, pevačica je veoma upućena u suštinu kulinarstva te nepogrešivo zna koja se hrana najbolje slaže sa određenim alkoholnim pićem

Pevačica i kompozitorka Ivana Jordan (40) svim bićem je u muzici. Zato ne čudi što bira restorane u kojima se pušta kvalitetna muzika, a i tačno zna koja kuhinja ili jelo se najbolje slažu sa određenim vrstama alkoholnih derivata.

- Volim da ručam ili večeram uz muziku - priznaje Ivana Jordan i nastavlja: - Ona čak može da utiče na naš doživljaj i ukus jela. Prikladan izbor muzike učiniće da dobar ručak bude odličan. Lagani i spori ritmovi su svakako prijatniji dok jedemo, pošto ritam muzike određuje dinamiku zalogaja i brzinu kojom žvaćemo. Takođe, visina zvukova utiče na ukus koji osećamo. Visoki zvukovi, soprani, povećavaju sladak ukus jela, dok duboki tonovi, baritoni, naglašavaju gorčinu. Klasična muzika je najbolji izbor uz ispijanje vina, dok je pop muzika više za sokove. Džez ide dobro uz čokoladni kolač jer kod ljudi povećava uživanje u omiljenoj poslastici, za razliku od, na primer, hip-hopa, koji ga smanjuje. Meni najviše prija zvuk klavira tokom, recimo, romantične večere, a za partiju druženja i ćaskanja uz ručak sa drugaricama uvek bih se opredelila za lagani “chill out”.

LOŠA STRANA DOBRE ORAHOVAČE

Poštuje pravilo da ne obeduje dva sata uoči koncerta, i mada ga lično izbegava, nema ništa protiv alkohola pred nastup, ali samo u minimalnoj količini, s tim da je pažljivo odabran.

- Ne jedem dva sata pre izlaska na scenu. Pun želudac pritiska dijafragmu, koja utiče na glas pa je nemoguće pevati. Rakija opušta glasne žice. Mnogi pevači piju alkohol pred nastup, ali veoma je važno biti umeren. Dovoljan je, bukvalno, samo gutljaj. Uz to, žestoka pića mogu naglasiti ili podstaći pozitivna osećanja. Kada sam u društvu ili na nekom slavlju, zavisno od prilike i raspoloženja, popijem čašu-dve, a omiljeni su mi rakija i vino. Pred koncerte apsolutno izbegavam alkohol. Sećam se da sam jednom prilikom bukvalno pred sam izlazak na binu, da bih suzbila tremu, uzela čašicu orahovače. To je bilo najgore što sam mogla da popijem u tom trenutku, jer slatka pića suše glasne žice i grlo. Tek posle pete pesme koju sam izvela grlo mi se opustilo.

Ima sreću da ne mora preterano da brine o jelovniku. Ni na šta nije alergična i nema problema sa viškom težine. Uprkos tome, rado prihvata savet nutricionista.

- Mnogo toga sam menjala u ishrani tokom života. Ne opterećujem se previše pravilima zdrave ishrane, a i neprestano se pojavljuju neka nova. Pojedine sugestije sam ipak prihvatila, i kada sam videla da imaju smisla i da se bolje osećam, nastavila sam to da praktikujem. Ne jedem, na primer, hleb i meso zajedno, i ne pijem vodu tokom jela. Izbegavam i da mešam voće i povrće u istom obroku. Otkada sam usvojila ove navike, ne dešava se da posle obeda imam onu svima znanu težinu u stomaku. Nisam alergična ni na jednu namirnicu, čak nisam išla ni na test intolerancije na hranu. Sledim svoj ukus koji je takav da mi prijaju sveže salate, minimalno kuvano povrće ili samo bareno na pari. Volim meso i ribu, ali se trudim da uz njih ne pojedem i previše sosa, mada sam ljubitelj umaka. Neke namirnice ne uzimam jer mi se ne dopadaju. Majonez i lignje su tu na prvom mestu.

U kuhinji je pronašla i svoj omiljeni proizvod za negu i lepotu.

- Za “bjuti” sam koristila mnogo toga što spada u domen hrane, ali najduže, i to već godinama, verna sam medu. Ne volim komplikovane pripreme pa sam isprobavala samo ono što može brzo da se napravi i lako ukloni. Dovoljno je da med stavite na usne i držite ga koliko želite. One su posle toga zaista medne i pune. Imam još jedan dobar i više puta isproban recept sa ovim sastojkom, mada ga ne upotrebljavam tako često kao prethodno pomenuti. Med pomešan sa mladim sirom je odlična maska za lice. Ko nije raspoložen da stavlja sir na lice može ga zameniti bananom. I ta maska je isto vrlo delotvorna. Često se i umijem mineralnom vodom, a u poslednje vreme sam otkrila da je kokosovo ulje, sem što je zdravo za pripremu jela, izuzetno blagotvorno za negu kože tela.

TORTA ZA JEŠNOG MOMKA

Budući da je mama petogodišnjeg Vuka, prosto se podrazumeva da redovno kuva za njega, dok u svim drugim situacijama umesto spremanju hrane prednost daje restoranskoj ponudi.

- Za domaću kuhinju treba imati i vreme i kulinarsku rutinu, a ja nemam ni jedno ni drugo. Ne spremam za društvo i goste, jer nemam te gastronomske veštine, a, iskreno, ni interesovanje. U takvim situacijama je najbolje uzdati se u profesionalce. Moje vreme u kuhinji je uglavnom usmereno na pripremanje obroka za mog sina, to činim svakog dana kad on dođe iz obdaništa. Najviše se obraduje kad su to špageti, ali imam tu sreću da je još dok je bio veoma mali stekao naviku da jede raznovrsnu hranu. Voli meso i salate, kao i supe i čorbe, a bez problema smaže i sveže voće i povrće. On i mladi luk gricka slatko kao jabuku. Baš sam se trudila da mu na zabavan i kreativan način, kroz igru, objasnim za šta je dobra koja namirnica i koliko će biti veliki i jak ako ne bude izbirljiv.

Ne mari preterano za dekor na stolu i finese, te svi stilovi ukrašavanja mogu da prođu ukoliko je suština zadovoljena, odnosno ako je jelo dobrog ukusa.

- Ne mora sve da bude savršeno servirano. Bitno je da je uredno i čisto, mada volim lep pribor za jelo. Na to obratim pažnju, i ako mi se svidi, ulepša mi čitav ugođaj obedovanja.

Pred sezonu tradicionalnih srpsakih gurmanskih veselja, slava i praznika, kada svi strepe od gomilanja kilograma, njena jedina, ali oprobana, strategija jeste uživanje s merom.

- Volim našu domaću kuhinju i sasvim je izvesno da ću se i ove godine prepustiti zimskim slavskim čarolijama. Na prvom mestu su mi sarma, pogotovo sa jagnjetinom, i podvarak. Sve to mi prija i ne odričem se ničega, ali jedem u nekoj razumnoj količini. Ne treba preterivati, jer jelo onda i ne prija. Veoma je važno uskladiti te dve stvari.

Maja Gašić

Autor