Slobodan Stefanović - gurman iz opere: Ko vas ne voli sa stomačićem, neće vas voleti ni bez njega

Autor:

19.11.2017 18:30

Foto:

Foto:



Osim što važi za vrsnog kulinara, prvak Pozorišta na Terazijama koji je nedavno zablistao u glavnoj ulozi mjuzikla Endrua Lojda Vebera ‘Fantom iz opere’, ima svoj blog o zdravoj i raznovrsnoj ishrani, na kome redovno objavljuje omiljene recepte

Glumac Slobodan Stefanović (40) je kuvar iz ljubavi i zadovoljstva, a tu veštinu je toliko usavršio da redovno nudi savete i ideje svojim pratiocima, koji negoduju kada, zauzet obavezama u pozorištu, ne stiže da im se posveti dovoljno.


- Oni koji prate moj instagram nalog znaju da pored glume imam i veliku ljubav prema kulinarstvu - objašnjava Stefanović. - Davno sam se odlučio za zdravu ishranu i život, a sada skoro svakodnevno na profilu @gastroglumac predlažem kako da skuvate nešto zdravo i ukusno za što manje vremena. Odnedavno sam postao i gastro bloger, kako se to sad popularno kaže. Recepte dajem na mom sajtu slobodanstefanovic.com. S obzirom na to da sam završio naporne probe za predstavu “Fantom iz opere”, mogu redovnije da se posvetim kuvanju, samim tim i objavljivanju načina pripreme jela, što je dobro jer su moji pratioci već počeli da se bune da me nema. Glumci su poznati kao veliki gurmani, ali ne znam mnogo kolega koji odlično kuvaju. Među onima koji su u tome sjajni izdvojio bih Vesnu Stanković, Vanju Milačić, Goricu Popović, Bojanu Stefanović i Jakova Jevtovića.


MELEM ZA PROMUKLOST

Pred izlazak na scenu ima utvrđenu gastro rutinu, a otkrio je i sjajan recept za promukao glas.

- Šta jedem na dan predstave zavisi od težine uloge koju tumačim. Ako igram Fantoma ili Lea Bluma iz “Producenata”, trudim se da mi poslednji obrok bude najkasnije u 17 sati. Tada su na meniju uglavnom piletina s povrćem i tople supe koje su dobre za glasne žice, jer so zadržava glasnice hidriranim. Ukoliko se radi o manje zahtevnim rolama, režim nije tako strog. Izbegavam da pijem crvena vina dan uoči bilo koje predstave jer tanin skuplja glasne žice. Slično je s kafom koja dehidrira glasnice, a tada preskačem i slatko, previše vruću ili previše hladnu hranu, sladoled. Često me pitaju šta je dobro za promukao glas, pa evo odgovora: grgoljanje slanom vodom, lagano otapanje suvih šljiva ili suvog grožđa u ustima, topli čaj od đumbira ili žalfije, inhalacija pantenolom, razne pastile, ali pre svega ćutanje. Glumci praktikuju različite rituale pred izlazak na scenu. Ono što mene smiruje jeste da sam stavim svoju masku, obučem se, ćutim, koncentrišem se, ponovim tekst i na taj način budem sigurniji da će predstava proći kako smo je zamislili.


Budući da je rođen u Vojvodini, veoma rano je navikao nepca na ukusne đakonije.

- Prilično sam proždrljiv. Vitku liniju, između ostalog, održavam tako što ne držim previše namirnica u kući. Jedem sveže voće i povrće, piletinu, ćuretinu, junetinu, ribu, morske plodove, a čokolade, grickalice i gazirane sokove ne koristim u svojoj ishrani. Ako želim da se oslobodim nekog kilograma, što je uglavnom slučaj leti, onda pređem na režim proteinske dijete, zato što je najdelotvornija i najbrže daje rezultate. Ugljene hidrate smanjim na minimum, proteine povećam, kao i fizičku aktivnost, i vrlo brzo dođem do željene kilaže. Kada odem u moj rodni Veternik, tada obično nemam kontrolu, jedem sve pa završim na ranisanu zbog mučnine.

UMERENOST JE UMETNOST

U mladosti je trenirao džudo. I danas redovno vežba.

- Sport vas učini čvršćim, otpornijim, disciplinovanijim. Međutim, sve je u životu relativno. Život ume da bude toliko lep da se ne treba opterećivati striktnim stvarima, pravilima i zakonitostima. Umerenost je zaista ključ uspeha u svemu. Pa šta ako ste pojeli dve palačinke pune nutele. Ili ako ste dobili nekoliko kilograma preko zime. Sve je to za ljude. Uostalom, ko vas ne voli sa stomačićem, neće vas voleti ni bez njega. Učinite sebi da se vi osećate ugodno u svojoj koži, živite zbog sebe, a ne zbog drugih. Trenirali ili ne, uživajte u životu, sa merom. Zato ne bih davao savete kako se nešto mora jer je to poželjno. Poželjno je ono što čoveka čini srećnim.


Da treba težiti umerenosti shvatio je jedne večeri kada je završio u bolnici sa dijagnozom: prejedanje.

- Pre nekoliko godina bio sam na striktnoj dijeti zbog stomačnih problema. Kada sam to konačno rešio, otišao sam u prvi restoran na ručak “pojedi koliko možeš”. Te večeri sam završio u hitnoj pomoći, gde su ustanovili da sam preterao s hranom. Samo su me poslali kući i rekli da će proći. Ne pamtim mučniju noć od te. Dakle, samo budite umereni.

Објава коју дели GastroGlumac (@gastroglumac) дана 24. Апр 2017. у 3:46 PDT


Zato što ima dobar san nikada mu se nije desilo da ustane usred noći i opustoši frižider.

- Uglavnom čvrsto spavam i zaista mi se nikada nije desilo da se probudim zbog gladi i posetim kuhinju. Ako sam pred odlazak u krevet gladan, napravim sebi šejk od “whey” proteina i bezmasnog sira sa dodatkom šumskog voća. To je čist protein potreban za oporavak i rast mišića.

 

Maja Gašić

Autor