12 namirnica koje možete zamrznuti

Mali kuhinjski trikovi pomažu čak i onim ženama koje su maheri u kuhinji, a pogotovo mladim damama koje se tek upoznaju sa čarima pripreme hrane.

Kako bismo vam olakšali posao a i skratili provedeno vreme za šporetom, upoznaćemo vas sa namirnicama koje možete odložiti u zamrzivač, a da one pritom ne izgube svoje hranjive i dobre sastojke.

1. Orašasti plodovi
Odlaganjem istih u zamrzivač, produžićete njihovo trajanje, jer će hladnoća sprečiti da ulja u njima užegnu. Ovo je zaista dobra vest za sve one koji kupuju veće količine, zarad isplativosti. Odvojite onu gramažu koju planirate da pojedete u toku dana, a ostatak odložite u zamrzivač.


2. Kuvani pirinač
Svakome se desi da pogreši u meri, i onda nam ostane višak pirinča. U tom slučaju, ostatak  stavite u plastičnu posudu sa poklopcem, i istu tu posudu zamrznite. Kada vam se ponovo javi želja za ovim jelom, dovoljno je da ga odletite, stavite u mikrotalasnu koja ga zagreje za nekoliko minuta i ručak može biti serviran.

3. Rendani sir
Kako vam se sir ne bi pokvario usled dugog stajanja u fružideru, izrendajte ga, stavite u kese za zamrzivač i zamrznite ga. Kada vam zatreba, izvadite kesu, i ubacite ga u jelo, bez čekanja da se odmrzne.

4. Prezrele banane
Poznavaoci kolača i  ljubitelji kolača sa bananama sigurno znaju ovu tajnu. Zrele banane, koje su na kori dobile tamne mrlje, veoma su ukusne i slatke. Ako ste od onih osoba koje ih upravo zbog mrlja ne jedu, možete ih oljuštiti i kolutice zamrznuti. Onog trenutka kada vam se prijede neki slatkiš, dobro će vam doći, jer ih možete ubaciti u blender i napraviti smootie, ili možete napraviti banana rolat. Jednostavan, ali vrlo ukusan kolač, čiji smo recept nasledile od naših baka.

5. Vino
Ostalo vam je malo vina u boci nakon večere? Sipajte ostatak u posudu predviđenu za pravljenje kockica leda, i stavite je u zamrzivač. Kada budete kuvali gulaš, ili pravili neki umak, dovoljno je da samo ubacite kockicu u već napravljenu smesu. Takođe ih možete koristiti i kao dodatak koktelima ili sangriji

6. Slanina
Možete zamrznuti celo parče slaninice, a možete je i iseći na tanke kriške, zatim umotati u papir za pečenje, staviti u kesu za zamrzavanje i odložiti u zamrzivač.

7. Maslac
Možete ga zamrznuti u njegovom originalnom pakovanju ali nemojte zaboraviti da ga pre toga dobro umotate u foliju. Smrznuti maslac možete narendati u testo, kada pravite kolač ili hleb.

8. Sveži začini
Operite sveže začine i pustite ih da se osuše. Zatim ih iseckajte, rasirite na poslužavnik, koji ćete prekriti folijom i onda ubacite u zamrzivač na nekoliko sati. Nakon toga, iste te začine premestite u kese za zamrzavanje, i ponovo ih vratite.

9. Testo za kolače
Predhodno pripremljeno testo stavite u modlice, koje ćete prekriti folijom, a zatim ubaciti u zamrzivač. Možete možete izvaditi i iskoristiti kada god poželite. Neće izgubiti ni ukus, a ni izgled.

10. Hleb
Hleb je najbolje zamrznuti kada je svež. Zato odmah odredite koliko parčeta ćete pojesti u toku dana, a ostatak odložite u zamrzivač. Dobro ih  umotajte u foliju a zatim stavite u kese za zamrzavanje. Kada poželite da izvadite zaleđene kriške, odstranite foliju i kriške stavite u rernu zagrejanu na 150 stepeni, pecite ih 5-10 minuta.

11. Žumance i belance
Nikada nemojte zamrzavati cela jaja, već obavezno odvojte žumance od belanca. Odložite ih u plastične posude i stavite ih da se zamrznu. Pre upotrebe, odmrznite ih.

12. Slatka pavlaka
Ako vam ostane višak slatke pavlake, tretirajte je isto kao i začine. Raspodelite je ravnomerno na gomilice, u posudu i posudu odložite u zamrzivač na nekoliko sati. Kada se gomilice smrznu, ubacite ih u kese za zamrzavanje i kese vratite u zamrzivač.