Stigla je nova opasnost: Šta je flurona i kako se zaštititi

Autor:

22.01.2022 15:45

Foto:

Foto:

U Srbiji je nedavno registrovan prvi slučaj flurone



Vrlo kompleksna epidemijska slika sa stalnim porastom zaraženih, novim sojem virusa i najavljenim novim talasom kovid infekcija dodatno se zakomplikovala pojavom "blizanačke epidemije" tj. flurone.

Reč je o istovremenoj zarazi korona virusom i sezonskim gripom.

Prvi slučaj flurone potvrđen je u Srbiji 20. januara, rekla je Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut".

Pročitajte i Zarazili ste se omikronom - da li treba da primite buster?

Gloria Arhiva

 

- Jako se teško razlikuje klinička slika između kovida i same manifestacije virusa gripa. U pitanju je povišena temperatura, opšta slabost, svi simptomi respiratorne infekcije. Ono što je karakteristično je da brzo prolazi, kao što je manifestacija dejstvom omikron soja koji izaziva kovid infekciju -  navela je Jovanović za RTS.

Ipak, kombinacija dve virusne infekcije daleko je opasnija po organizam od samo jedne, a od preventiva za fluronu ista je kao i za koronu - poštovati epidemiološke mere, što znači nošenje maski, držanje distance i dezinfikovanje ruku.

Pročitajte i Borba sa koronom u devetom mesecu trudnoće - Marija Petronijević otkriva kako se oseća

Gloria Arhiva

 

 

A pored poštovanja mera, jedno od glavnih oružja u borbi protiv korona virusa i gripa su vakcine.

Vakcinacija je najefikasniji vid prevencije sezonskog gripa i zaštita se stvara dve do tri nedelje posle dobijanja vakcine, navodi se na sajtu beogradskog Zavoda za javno zdravlje.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading