Sezona prehlada i gripa: Kako nabildovati imunitet

Autor:

30.11.2018 10:23

Foto:

Foto:



Uz redovno vežbanje i osam sati sna dnevno, u sezoni prehlada i gripa imuni sistem možete ojačati raznovrsnom ishranom bogatom zdravim i ukusnim namirnicama

Iako prelepo godišnje doba, jesen zna da bude prevrtljiva. Česte promene u temperaturi i vlažnosti vazduha pogoduju razvoju virusa i drugih bacila, a jedini odgovor na to jeste da ojačamo imuni sistem. Srećom, priroda se pobrinula da nam ponudi pojačivače imuniteta u vidu raznovrsnih ukusnih namirnica bogatih vitaminima i mineralima. Time telo činimo sposobnijim da se odupre i odbrani od infekcija, bolesti ili nekih drugih opasnosti, poput slobodnih radikala koji oštećuju zdrave ćelije.
Ukoliko želite da izbegnete prehladu i grip, naročito sad pred zimu kada sve duže boravimo u zatvorenom prostoru, uz redovno vežbanje i osam sati sna dnevno, najbolje bi bilo da se kvalitetnije hranite, pa počnite već od doručka unošenjem zdravih namirnica.

Da li je zdravo grickanje između obroka?

Jogurt

Poseduje milijarde dobrih probiotskih bakterija bez kojih digestivni trakt ne bi mogao da funkcioniše normalno. One štite organizam, najpre organe za varenje, čime se sprečava nastanak bolesti, pa i prehlade. Jogurt sadrži i vitamin D koji ima važnu ulogu u imunološkom sistemu.

Sok od zove

Veoma je koristan u borbi organizma sa svakodnevnim naletom bakterija i virusa u ovim hladnijim danima. Zova sprečava širenje virusa gripa jer je dobar izvor antioksidansa. Dnevno su dovoljne dve čaše soka.

Po savetu nutricioniste: Ove namirnice možete da jedete više, a kilograma će biti manje

Citrusno voće

Najbolji zimski “slatkiš” jeste voće, jer fruktoza iz svežih plodova povoljno deluje na imuni sistem. Dnevno je neophodno uzeti oko 400 grama voća u dve-tri porcije, a prednost bi trebalo dati citrusima, naročito grejpfrutu, zbog toga što sadrže veće količine vitamina C.

Borovnice

Proglašene su superhranom jer imaju više antioksidansa od bilo kojeg drugog voća i povrća, pogotovo prednjače u količini anticijana, antioksidansa koji suzbija pojavu karcinoma, a odličan su izvor i vitamina C, mangana i vlakana. Jutro započnite ukusnim miksom jogurta i borovnica.

Zeleno povrće

Idealna namirnica za hladne dane jeste spanać, jer obiluje vitaminom C, antioksidansima i biljnim vlaknima. Preporučuje se sirov ili blago obaren. Dobar izbor je i brokoli zbog vitamina A i C, kao i glutationa koji se smatra “kraljem” među antioksidansima. Brokoli ne bi trebalo da se kombinuje sa mlečnim proizvodima pošto se na taj način sprečava unos gvožđa, a time i transport kiseonika putem krvi u organe.

Savršena za jesen: Dijeta s bundevom snižava holesterol i topi kilograme

Đumbir

Ukoliko imate osećaj da bi prehlada mogla da vas uspori, organizam ojačajte đumbirom. On uspešno čisti disajne puteve, a poboljšava i probavu i opušta crevni trakt. Ako vas je prehlada već savladala, u vruću vodu dodajte nekoliko kriški svežeg đumbira i uživajte u zdravom napitku koji će vas umiriti i eliminisati simptome bolesti.

Šampinjoni

Bogati su antioksidansima, kao i selenom i vitaminima B grupe. Ako u organizmu nedostaje selen, povećan je rizik od prodora bakterija i razvoja infekcija. Značajan izvor važnih vitamina B grupe su i bademi, koji sadrže i dragoceni vitamin E. Dovoljna je šaka dnevno ovog jezgrastog voća.

Žitarice

Ako u ishranu uključite pahuljice ili heljdu, pomažete u jačanju imuniteta, pošto sve žitarice u svom sastavu imaju antioksidanse i vlakna pod imenom beta glukan. Ona su dokazani borci protiv prehlada i respiratornih bolesti koje su zimi učestalije.

Crni i zeleni čaj

Aminokiseline prisutne u crnom i zelenom čaju povećavaju kapacitet organizma za borbu s virusima koji negativno utiču na zdravlje krvi.

Maja Gašić

Autor