Lekovita svojstva mladog luka za koja niste znali

Autor:

16.04.2017 09:52

Foto:

Foto:



Stiglo je proleće, pijace nas mame raznovrsnom ponudom voća i povrća, pravi je trenutak da iz ishrane izbacite "teške" namirnice i obezbedite organizmu neophodne nutrijente!

Jedna od omiljenih prolećnih namirnica je svakako mladi luk. Koristimo ga u pripremi salata, pita, variva, omleta i brojnih drugih specijaliteta. Svoj karakterističan ukus, mladi luk može da zahvali sumporu, a bogat je i drugim hranljivim materijama koje imaju blagotvorno dejstvo na naš organizam.

Osim što je ukusan, ovaj plod proleća je i veoma zdrav i lekovit. Evo kod kojih sve tegoba mladi luk pomaže:

* bogat je hromom, mineralom koji pomaže u ćelijskim rekacijama s insulinom pa veći unos luka smanjuje visinu glukoze u krvi;

* redovna upotreba luka smanjuje povišeni krvni pritisak i nivo holesterola u krvi pa tako štiti telo od moždanog udara;

* upotrebom luka u ishrani dva ili više puta nedeljno značajno se smanjuje rizik od nastanka raka debelog creva jer ubrzava varenje;

* pokazalo se da meso pripremano s lukom znatno smanjuje količinu kancerogenih supstanci u hrani;

* luk smanjuje i zapaljenske procese koji su povezani s reumatoidnim artritisom i prehladom, alergijsku reakciju odgovornu za napad astme;

* izotiocijanati iz luka deluju antizapaljenski i zajedno sa kvercitinom i vitaminom C uništavaju štetne bakterije.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading