Čudotvorna dijeta s jagodama: Topi kilograme i briše bore

Autor:

16.06.2018 19:00

Foto:

Foto:



Doterajte liniju uz najslađe voće! Probajte dijetu s jagodama koja će vam pomoći da smršate, sačuvate zdravlje i uklonite bore!

Istraživanja su pokazala da ukoliko svoj dnevni jelovnik obogatite sa najmanje tri porcije svežih jagoda, bilo da se radi o sveže ceđenom soku, voćnoj salati bez dodatka šećera ili šejku, poboljšaćete zdravlje i lakše ćete se izboriti sa suvišnim kilogramima. Zašto su jagode tako magične?

* Tope kilograme

Ovo voće spada u grupu niskokaloričnih namirnica. 100 g jagoda sadrži svega 35-40 kcal, pa se zato preporučuju kod brojnih dijetalnih režima ishrane.

* Čiste krvne sudove i regulišu holesterol

Zahvaljujući bogatstvu vitamina C, jagode čiste krvne sudove od naslaga masnoće, sprečavaju oksidaciju "lošeg holesterola" u oblik koji štetno deluje na krvne sudove, a istovremeno dovode do porasta "dobrog holesterola".

* Snižavaju pritisak i čuvaju zdravlje srca

Zbog velikog sadržaja kalijuma, a malog natrijuma, jagode imaju diuretska svojstva i utiču na smanjenje krvnog pritiska, a samim tim poboljšavaju prokrvljenost srca, čineći ga zdravijim i jačim.

* Smanjuju rizik od malignih oboljenja

Različiti antioksidanti i vitamini u jagodama sprečavaju promene u ćelijama koje mogu dovesti do nastanka malignih tumora. One podstiču detoksikaciju organizma i tako sprečavaju genetska oštećenja ćelija, koja mogu da dovedu do pojave kancera.

* Deluju antistresno

Zahvaljujući bogatom sadržaju magnezijuma, jagode su se pokazale kao odlična namirnica u borbi protiv stresa. Osim toga, redovno konzumiranje ovog voća podiže raspoloženje.

* Neguju zube

Jagode mogu da reše i problem "obojenih" zuba. Svakog dana nekoliko minuta žvaćite sveže jagode, a potom zube isperite mlakom vodom s prstohvatom sode bikarbone. Za vrlo kratko vreme imaćete lepe, bele zube!

* Brišu bore i poboljšavaju ten

Ove savršene voćkice blagotvorno deluju i na našu lepotu. Zatežu kožu, smanjuju pojavu bora, uklanjaju pege sa lica i sveukupno osvežavaju ten. Osim toga, sok od sveže ceđenih jagoda pomaže kod opekotina od sunca. Samo je potrebno da se utrlja na bolna mesta, a zatim ispere mlakom vodom.

Pravila dijete

Dijeta s jagodama traje četiri dana, nakon kojih bi trebalo da oslabite i do tri kilograma. Ono što je važno kod ovog režima, jeste da se bazira isključivo na svežim namirnicama. Dakle, nema zamrznute i prerađene hrane. Kombinacija namirnica u jednom obroku vam se može učiniti neobičnom (na primer: riba, senf i jagode), ali ne brinite, ukus će vas oboriti s nogu! Za užinu je obično ponuđena varijanta napitka s jagodama (kao što je šejk), koji ima zadatak da vas okrepi, podigne energiju i zaustavi glad. Od mesa dozvoljeno je ćureće belo meso i riba. Hleb nije isključen, mada je sveden na minimum, a povrće je raznovrsno – zelena salata, krompir, šargarepa, špargle, karfiol... Umesto šećera koristi se med, a mlečni proizvodi su sa smanjenim procentom masti. Dnevno su dozvoljene dve šolje kafe, a uz svaku je obavezno da se popije čaša vode.

Čudotvorna dijeta s jagodama

1. DAN

Doručak: voćna salata (250 g jagoda, ½ jabuke, ½ banane, 1 kašičica meda i 50 ml malomasnog jogurta)

Užina: šejk od jagoda (100 g jagoda, 1 dl nemasnog mleka, ½ kašičice meda i 50 ml negazirane mineralne vode umutiti u blenderu)

Ručak: salata sa ćuretinom

Užina: jogurt sa jagodama (100 g jagoda, 1 dl malomasnog jogurta i 1 kašičica meda)

Večera: salata od krompira (1 veći kuvani krompir, 1 glavica iseckanog crnog luka, 1 mali kuvani celer, 1 dl jogurta, 50 g nemasnog sira i iseckan peršun pomešati, pa začiniti sokom od limuna, solju i biberom)

Recept za salatu s ćuretinom:

300 g špargli iseći i kuvati dok ne omekšaju. 150 g jagoda iseckati. 100 g krastavca iseći na kolutove, a 1 komad obarenih ćurećih grudi na trake. Sve pomešati u velikoj činiji i dodati 10 g iseckanog peršuna. Preko sipati mešavinu od 1 kašike soka od limuna, 6 kašika povrtnog bujona i 1 kašičice maslinovog ulja. Posuti sa 20 g usitnjenih oraha.

2. DAN

Doručak: 2 kriške integralnog hleba premazanog sirom (do 2% masnoće)

Užina: pire od jagoda (200 g jagoda ispasirati, dodati šaku bobičastog voća, 1 kašičicu putera i 1 kašičicu meda)

Ručak: salata sa sirom

Užina: osvežavajući koktel (pomešati 1 dl soka od jagoda, 1 dl nemasnog jogurta i ½ dl soka od ananasa)

Večera: 3 palačinke premazane mešavinom jagoda, mladog sira i 1 kašičice meda

Recept za salatu sa sirom:

U velikoj činiji pomešati iseckanih 100 g jagoda, ½ zelene salate, 1 paradajz, 1 papriku, 50 g nemasnog sira, ½ dl jogurta, sok od limuna, so i krutone od integralnog hleba.

3. DAN

Doručak: ovsena kaša sa ½ dl soka od jabuke, ½ banane i 100 g jagoda

Užina: voćni jogurt (1 dl malomasnog jogurta, 100 g jagoda i 1 kašičicu meda umutiti u blenderu)

Ručak: 200 g jagoda i „čupavi“ karfiol (manju glavicu karfiola obariti, premazati kašičicom putera i posuti sa 30 g iseckane šunke)

Užina: napitak od 1 dl soka od pomorandže i 1 dl soka od jagode sa 1 kašičicom meda

Večera: zapečeni pire, sok od 1 paradajza i 100 g jagoda (začinjen sa malo bibera)

Recept za zapečeni pire:

Napraviti pire od 1 veće barene šargarepe i 1 barenog krompira uz dodatak mleka (po potrebi). Dodati kašičicu putera i malo vode, promešati, sipati u vatrostalnu posudu, preko poređati kolutove paradajza i papriku isečenu na trake. Posuti kašikom parmezana i sa malo bosiljka. Zapeći u rerni 15 minuta.

4. DAN

Doručak: 2 kriške integralnog hleba premazane nemasnim sirom i 50 g jagoda

Užina: multivitaminski napitak (u blenderu umutiti 1 pomorandžu, 1 jabuku i 100 g jagoda, pa dodati 1 kašičicu meda)

Ručak: pastrmka dinstana na luku (začinjena peršunom i kriškama limuna, posuta sa 50 g iseckanih jagoda i premazana senfom), zelena salata začinjena limunovim sokom

Užina: frape od jagoda (u blenderu umutiti 150 g jagoda, 1 kašičicu meda, sok od 1 limuna, 1 dl vode i ½ dl nemasnog jogurta)

Večera: vesela salata

Recept za veselu salatu:

U rerni ispeči veči krompir sa ljuskom. U blenderu kratko umutiti 1 iseckanu svežu šargarepu, 1 papriku, listove celera i sok od limuna. Posebno pomešati nekoliko većih jagoda, 50 g nemasnog sira i 1 dl jogurta. Skiniti ljusku sa krompira, naneti mešavinu od šargarepe, pa mešavinu od jagoda i posuti sa malo bosiljka ili origana.

Maja Gašić

Autor