Završen 47. FEST: Beogradski pobednik za "Divljinu" i "Slučaj Makavejev"

Autor:

04.03.2019 09:41

Foto:

Foto:



U Centru Sava svečano je zatvoren 47. FEST, a Beogradski pobednik za najbolji film pripao je reditelju Polu Dejnou za ostvarenje Divljina (Wildlife), dok je u selekciji Srpski film nagrada pripala Goranu Radovanoviću za film Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali.

Glavni takmičarski program prikazao je 14 ostvarenja, a nacionalni program pod nazivom Srpski film (Srbija i prijatelji), 13 ostvarenja.

Žiri Glavnog takmičarskog programa radio je u sastavu Goran Bogdan, Nada Šargin, Joana Uričaru, Bojan Vuletić i Sanja Vejnović.

Nagrada žirija otišla je filmu Crni anđeo (El Angel) Luisa Ortege, a za najbolju režiju nagrađena je Nadin Labaki za ostvarenje Kapernaum.

Za najbolji scenario nagrađen je Ivan Salaj, za film Osmi povjerenik.

Najbolju žensku ulogu ostvarila je Grasijela Borhes u filmuSpokoj Pabla Trapera (Graciela Borges - La Quietud). Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Matej Zemljič za film Posledice (Consequences) Darka Štantea.

O najboljim filmovima u takmičarskom programu Srpski film (Srbija i prijatelji), odlučivao je petočlani žiri koji su činili Jao Vang, Lazar Bodroža, Milan Marić, Danijel Rafaelić, Albert Videršpil.

Nagrada žirija dodeljena je Ivanu Markoviću, direktoru fotografije filma Bio sam kod kuće, ali.

Najbolji reditelj, prema mišljenju žirija, bio je Bobo Jelčić, za film Sam samcat, a najbolji scenario napisao je Miha Macini za film Izbrisana.

Za najbolju glumicu proglašena je Snežana Bogdanović za ulogu u filmu Šavovi, a za najboljeg glumca proglašen je Tihomir Stanić za ulogu u filmu Delirijum Tremens.

Najbolji debi u ovoj selekciji ostvarila je Barbara Vekarić, rediteljka filma Aleksi.

Žiri koji je radio u sastavu Nevena Matović, Miloš Pavlović i Jurica Pavičić, nagradu "Nebojša Đukelić" dodelio je filmu Šavovi. Žiri je odlučio da specijalno priznanje žirija dodeli filmu Sam samcat.

Žiri za dodelu "Politikine" nagrade "Milutin Čolić" za najbolji film u takmičarskom programu Srpski film (Srbija i prijatelji), radio je u sastavu Goran Radaković, Dubravka Lakić, Kosta Ristić.

Nagradu su dodelili filmu Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali.

Najtraženiji film ove godine bio je film Miljenica Jorgosa Lantimosa, koji je dobio priznanje Nagrada publike - Most wanted Gorki list movie award.

Žiri FEDEORA dodelio je priznanje filmu Kapernaum "za maestralnu režiju i moćan i dirljiv prikaz onih na ekstremnim marginama društva".

Žiri FIPRESCI dodelio je priznanje filmovima Kapernaum i Šavovi.

Merlinka nagrada za najbolji Queer film otišla je filmu Divlji, navodi se u saopštenju CEBEF.

Maja Gašić

Autor