Velika čast za našeg glumca: Rade Šerbedžija pozvan u članstvo Američke filmske akademije

Autor:

05.07.2017 22:00

Foto:

Foto:



Proslavljeni glumac Rade Šerbedžija pozvan je da bude član Američke akademije filmskih umetnosti i nauke, koja okuplja filmske profesionalce iz celog sveta.


Šerbedžija bi na ovaj način bio jedan od članova koji, između ostalog, učestvuju i u odlučivanju o dobitnicima prestižne filmske nagrade Oskar, prenosi Tanjug.

Akademija ima članove iz 57 zemalja. U svojoj karijeri, koja obuhvata čak pola veka, poznati glumac je ostvario više od 150 uloga u domaćim i stranim filmovima.

Glumačko umeće je pokazao u poznatim holivudskim hitovima Širom zatvorenih očiju Stenlija Kjubrika, Nemoguća misija 2 Džona Vua, Zdrpi i briši Gaja Ričija, Svemirski kauboji Klinta Istvuda.

Njegov režiserski filmski prvenac Oslobođenje Skoplja (2016), u kojem glumi i glavnu ulogu, prikazan je na više od deset prestižnih festivala Evrope i SAD, a prošle godine izabran je kao makedonski kandidat za 89. nagradu Oskar u kategoriji – najbolji film na stranom jeziku.

Šerbedžija se nedavno vratio iz Amerike gde je u martu i aprilu snimao film Ponosna Meri, u kojem mu je partner bio Deni Glover, a čija se premijera očekuje sledeće godine, gostovao je u popularnoj seriji Crna lista, a imao je i premijeru filma Obećanje režisera Terija Džordža, u kojem igra uz Kristijana Bejla i Oskara Ajzaka.


Svakoga leta boravi na Brionima, gde igra u Pozorištu Julisej, čiji je osnivač, a ovogodišnju, 17. sezonu otvoriće koncertom s dvojicom virtuoza na gitari – Vlatkom Stefanovskim i Miroslavom Tadićem, uz goste Damira Urbana i violinistkinju Ivet Korneliju.


U julu i avgustu Šerbedžžija će nastupiti u ulozi Kreonta u predstavi Antigona – 2.000 godina kasnije i u naslovnoj ulozi najdugovečnije predstave tog pozorišta „Kralj Lir“, u Tvrđavi Minor.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading