Uvid u kreativni proces jednog genija: Prvi demo-snimak Bouvijevog "Starmena" (video)

Autor:

13.03.2019 20:00

Foto:

Foto:



Na traci, čija je početna cena bila 10.000 funti, nalazi se i snimak Bouvijevih pesama "Moonage Daydream" i "Hang Onto Yourself".

Asistent menadžera kuće „Omega okšns" Den Hempson, kaže da je moguće da je reč o prvom snimku pesme Starmen.

Mračna strana Dejvida Bouvija: Život protkan porodičnim tragedijama, krivicom i porocima

- Postoji mnogo mitova oko Bouvijevog stvaralaštva, a ovaj sirovi materijal pokazuje kako je izgledao kreativni proces jednog genija - rekao je Hempson, a preneo Bi-Bi-Si.

Demo-snimak pesme Starmen prodat je za 50.000 funti na aukciji kuće „Omega okšns“ u Engleskoj. Na snimku, koji je dostigao pet puta veću cenu od početne, može se čuti i kako Bouvi govori gitaristi Miku Ronsonu da ne prekida snimanje, jer pesma još traje. Ronson je potom demo-traku dao prijatelju i muzičaru Kevinu Hačinsonu. Hačinson je poslušao snimak, zatim na traci napisao „Proba Dejvida Bouvija“ i sklonio je na tavan.

Dankan Džouns: Sin Dejvida Bouvija ne dozvoljava upotrebu očeve muziku za novi film

Hačinson se setio trake nakon što je pogledao dokumentarac o muzičaru koji je preminuo 2016. godine. Pošto je odlučio da proda traku, rekao je, da je pomislio da je pesma „dobra“, kada je prvi put čuo snimak.

Prvi snimak rok legende na aukciji: Kako je zvučao Dejvid Bouvi sa 16 godina (video)

- Pomislio sam, ovo je dobro. Nisam mislio da je fantastično. Kada imate 16 godina, teško da nešto može da vas oduševi - rekao je Hačinson. Pesma se kasnije našla na Bouvijevom albumu Ziggy Stardust (1972).

Maja Gašić

Autor