Senad Bašić: Kako je humor na Balkanu postao slamka spasa

Autor:

20.02.2017 17:44

Foto:

Foto:



Sarajevskog glumca Senada Bašića publika u Srbiji pamti po seriji "Lud, zbunjen, normalan" i njegovoj ulozi Faruka, ali i po Kjajeviću Marku u kultnoj "Audiciji".

#lzn #izet #faruk

A post shared by Lud, zbunjen, normalan (@lzn_official) on Jun 7, 2015 at 8:08am PDT

Popularni glumac uz brojne obaveze na filmu, pozorištu i televiziji, danas predaje i glumu na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti i podseća kako je njegova sadašnja supruga, a tadašnja devojka, Jasna bila okidač da upiše glumu, a ljubav prema književnosti i poeziji presudila na prijemnom ispitu. Kaže da iako na prijemnom nije bio naročito dobar jer je imao tremu i bio ukočen, glumac i tada profesor na sarajevskoj Akademiji Boro Stjepanović prepoznao je u njemu talenat.

Irfan Mensur: Nikada neću priznati kog dela karijere se stidim

Ne krije da mu je pozorište draže od filma, a sudeći po uspehu serije "Lud, zbunjen, normalan" na čitavom prostoru bivše Jugoslavije, publici se Bašić najviše dopada upravo u komedijama.

-Najteže je igrati komediju jer za ovaj žanr morate biti jako ozbiljni. Ako igrate, a nije smiešno, onda je to potpuno glupo. Bezbroj puta smo imali tu situaciju da se niko ne smeje i onda se osećaš kao magare - kaže za klix.ba Senad kome je uloga u hit seriji "Lud, zbunjen, normalan" prva televizijska uloga, a koja mu je donela veliku popularnost.

#lzn #najbolji #trio

A post shared by Lud, zbunjen, normalan (@lzn_official) on Apr 11, 2015 at 4:30am PDT

-Ranije nisam radio serije, a TV je moćan medij naročito kada je udružen s internetom. Mi u pozorištu izlazimo pred 100, 200 ljudi, a jednu epizodu na TV-u gleda milion. Cifre sve govore.

Rade Šerbedžija u pregovorima za film o Nikoli Tesli

Porodica Fazlinović i njen bosanski humor zarazili su i čitav region, a Bašić pojašnjava kako nam je taj humor, u većini slučajeva, slamka spasa.

-Poput onog klipa u kojem plemenski vračevi u Africi leče glavobolju čoveku tako što ga udaraju po glavi. Mi se tome smejemo, a to meni izgleda kao bosanski čovek. Lupaju ga sa svih strana, a mi gledamo i smjemo se kako neko nekog udara. Mislim da nam iz tog lupanja po glavi ostaje jedino humor za koji ćemo se uhvatiti, jer kako primati toliko udaraca svakodnevno a ne imati neki iberlauf - objasnio je Bašić dodajući kako je to razlog ogromne duhovitosti u Bosni i Hercegovini, ali i čitavom regionu.

Mirjana Karanović: Uvek sam nalazila način da isplivam na površinu

A da se dobro zabavlja ne samo publika već i sami glumci, potvrdio je ovaj popularni trio koji se nedavno sa malih ekrana preselio i na pozorišne daske, pa tako sada Bašić sa Mustafom Nadarevićem i Moamerom Kasumovićem(njegovim ocem i sinom u "Lud, zbunjen, normalan") igra komediju "Sjajni momci" (Sunshine Boys), rađenoj prema tekstu američkog pisca Neila Simona, kojoj se raduje i publika u Srbiji.

Komentari. (0)

Loading