Robi Vilijams ozbiljno razljutio Ruse

Autor:

06.10.2016 12:31

Foto:

Foto:



Britanska pop zvezda se ozbiljno zamerila Rusima. Spot za  najnoviju pesmu Robija Vilijamsa "Party Like a Russian" naljutio je ne samo bogatu rusku zajednicu koja je vrlo uticajna u Velikoj Britaniji, već i same Ruse.

Naime, prema pisanju ruskih medija, spot za spornu pesmu koja se nalazi na Robijevom najnovijem albumu "Heavy Entertainment Show" prikazuje u negativnom kontekstu rusku kulturu.

Ono što mu zameraju jeste što na stereotipan način prikazuje bogatu kulturu i nasleđe ove zemlje.

A o čemu pesma zapravo govori? Vilijams peva o vođi koji "oslobađa naciju od novca, uzima sebi kusur i gradi svoju svemirsku stanicu". Osim toga, kontroverzna zvezda još u pesmi peva:

- Ne opovrgavam niti osporavam. Ja sam moderni Raspućin. 

A u tekstu pesme se čuje i poneka reč na ruskom, kao na primer "spasiba".

Plesne tačke su aluzija na "Ples vitezova" iz baleta "Romeo i Julija" Sergeja Prokofjeva, što je dodatno dodalo ulje na vatru. Neki gledaoci smatraju da se nivo stereotipnog predstavljanja u spotu graniči sa rasizmom.

Apple Music Festival, that was some serious dancing last night! Relive the magic >> https://RobbieWilliams.lnk.to/rwamfWE

A photo posted by Robbie Williams (@robbiewilliams) on Sep 26, 2016 at 9:02am PDT

I ruski mediji su prokomentarisali najnoviju numeru popularne zvezde. Ruska televizija Vesti emitovala je prilog o spotu, oštro kritikujući Vilijamsa i navodeći da je "ruska tema jedino što je moglo da spase pevača čija je popularnost poslednjih godina više sećanje nego realnost".

Roman Popkov, koji radi za oligarha Mihaila Hodorkovskog, takođe je imao šta da kaže na ovu temu. Po njemu je spot užasan, a evo i razloga:

- Spot opisuje samo deo vulgarne ruske elite, koja nema dodirnih tačaka sa estetikom, lepotom i romantizmom.

Kako će se ovo odraziti na Robijevu karijeru, ostaje da se vidi. Ipak, čini se da mu je domaća publika naklonjena, a spot im se toliko dopao da su neki fanovi napravili i kratak video snimak po ugledu na problematičan spot.

Ipak, britanski mediji, a između ostalih i tabloid "Life", smatraju da je vrlo moguće da Vilijams više nikada neće biti pozvan da nastupi u Rusiji.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading