Reditelj Džejms Kameron pokrenuo misiju spasavanja blaga sa "Titanika“ (foto)

Autor:

02.07.2017 14:17

Foto:

Foto:



Koliko je fasciniran nekada najvećim putničkim brodom na svetu, reditelj Džejms Kameron pokazao je filmom "Titanik“. Američki sineasta sada je pokrenuo tajnu misiju vrednu 19 miliona dolara kako bi spasao blago sa potonulog broda i dopremio ga u Veliku Britaniju.

Today. RIP. #titanic

A post shared by Titanic (@you_jump_i_jump) on Apr 14, 2016 at 8:30am PDT

Kameron se udružio sa doktorom Robertom Balardom koji je otkrio palubu potonulog "Titanika“ zajedno sa Nacionalnim pomorskim muzejom u Griniču i Geografskim društvom "Rojal“ kako bi vratili 5.500 predmeta u Belfast gde je čuveni "Titanik“ izgrađen.

Plan je otkriven na sudu u Virdžiniji prošle srede kada je firma "RMS Titanic Inc" koja poseduje ekskluzivna vlasnička prava na sve sa broda proglasila bankrot.

She was called the ship of dreams #Titanic

A post shared by Titanic (@you_jump_i_jump) on Aug 31, 2015 at 9:41pm PDT

Luksuzni brod potonuo je u aprilu 1912. godine. Više od 1.500 ljudi (od 2.2245 putnika koliko ih je bilo na plovilu) preminulo je u ovoj tragediji koja se dogodila na putu od Sauthemptona ka Njujorku. Iako je većinu predmeta sa broda javnost videla, dosta ih je skriveno u skladištu u Americi.

Okeanograf Dejvid Galo koji je 2010. godine vodio ekspediciju za mapiranje palube broda bio je u skladištu i razgledao je artefakte.

" God himself could not sink this ship! " -Caledon Hockley #titanic

A post shared by Titanic (@you_jump_i_jump) on Mar 29, 2015 at 10:49am PDT

- Svaki predmet, pismo ili fotografija pričaju jednu priču. Vreme je da se ti predmeti pokažu javnosti i najbolje mesto za to je Velika Britanija u kojoj je 'Titanik' 'rođen' - rekao je Galo.

Balard, koji je olupinu pronašao 1985. godine, istakao je da će sve učiniti da predmeti budu vraćeni kako bi bili izloženi u muzeju.

-Džejms (Kameron) ima posebnu emotivnu vezu s brodom, a ima moć i novac da to ostvari - ocenio je Balard.

Kompanija je saopštila da im je najvažnije da predmeti budu sačuvani za sve naredne generacije. Predmeti će biti prodati zajedno jednom kupcu.

Kameron je 1997. godine snimio "Titanik" sa Kejt Vinslet i Leonardom Dikaprijom u naslovnim ulogama. "Titanik" je osvojio 11 Oskara i postao je najgledaniji film svih vremena zaradivši 1,8 milijardi dolara i na broju 1 ostao je punih 12 godina pre nego što ga je s trona svrgnuo film "Avatar", takođe u Kameronovoj režiji.

Komentari. (0)

Loading