Preminuo Sem Šepard

Autor:

31.07.2017 18:32

Foto:

Foto:



Američki glumac, scenarista i režiser Sem Šepard preminuo je danas u svom domu u Kentakiju.

Portparol porodice Šepard naveo je da su razlog smrti komplikacije amiotrofične lateralne skleroze (ALS, poznata i kao Lu-Gerigova bolest) koju je imao.

Šepard koji je dobitnik Pulicerove nagrade i nominovan za Oskara, preminuo je u 74. godini.

Heartbroken. 2x #TonyAwards-nominated playwright and theatrical legend #SamShepard has died. #RIP

Објава коју дели The Tony Awards (@thetonyawards) дана 31. Јул 2017. у 8:57 PDT

Sem Šepard je jedan od najznačajnijih dramskih pisaca u savremenoj istoriji američkog pozorišta, a u filmskom svetu važi kao ugledni scenarista i akter nezaboravnih rola (Dani raja, Put u kosmos, Putnik...).

Miljenik publike i ljubimac kritike, Šepard je smatran za najznačajnijeg američkog dramatičara nakon Judžina O'Nila i Artura Milera. Omiljeni "kauboj američkog teatra“, je sedamdesetih godina prošlog veka radio u pozorištu kao glumac i scenarista. Karijeru dramskog pisca započeo je pišući za kultne pozorišne trupe Of-Brodveja i Of-Of-Brodveja, od kojih su najpoznatiji "Open Theater" Džozefa Čajkina i "La MaMa" legendarne Elen Stjuart.

Pre svoje tridesete imao je više izvedenih drama, danas ih broji gotovo 50, od kojih je 11 osvojilo Obija, uticajno američko pozorišno priznanje. Među njegove najpoznatije komade ubrajaju se Nevidljiva ruka (1969), Prokletstvo izgladnele klase (1977), Pogreb deteta (1978, za koji je dobio Pulicerovu nagradu), Ludi od ljubavi (1983), Stanje šoka (1991), Bog pakla (2004) i drugi.

#samshepard is gone. #rip #voiceofageneration #lovelyactor

Објава коју дели Roberta Fox (@robertafox923) дана 31. Јул 2017. у 9:22 PDT

Radeći za film potpisao je nekoliko zanimljivih scenarija, od kojih se izdvajaju - Kota Zabriski (rež. Mikelanđelo Antonioni), Pariz, Teksas (rež. Vim Venders, film je 1984. osvojio Zlatnu palmu u Kanu), Ludi od ljubavi (rež. Robert Altman), Kad prošlost zakuca (rež. Vim Venders, sa ovim filmom Venders je 2006. godine bio gost FEST-a).

Široj publici je najpoznatiji po tumačenju pilota Čaka Jegera u filmu Put u kosmos (The Right Stuff). Za tu rolu dobio je nominaciju za Oskara za sporednu ulogu.

Čuvena Šepardova dela igrana su na scenama naših pozorišta, a pojedina su objavljena u književnoj periodici ili pregledima savremene američke drame, piše sajt Kulturni heroj.