Odlazak medijskog magnata: Preminuo Hju Hefner, osnivač "Plejboja"

Autor:

28.09.2017 09:08

Foto:

Foto:



Osnivač i vlasnik magazina "Plejboj" Hju Hefner preminuo je u 91. godini u Los Anđelesu.

Kako je saopštila PR služba magazina, ovaj medijski magnat i milioner preminuo prirodnom smrću u svom domu okružen porodicom, prenosi AP.

 

Njegov sin, Kuper izjavio je da mu je otac vodio izuzetan i uticajan život, kao svojevrsni medijski i kulturni pionir i predvodnik nekih od najznačajninijih društvenih i kulturnih pokreta našeg vremena, poput slobode govora, ljudskih prava i seksualnih sloboda.

- Moj otac je živeo izvanredan, značajan život kao medijski i kulturološki pionir. Bio je vodeći glas iza mnogih važnih društvenih i kulturnih pokreta našeg doba, koji su se ticali slobode govora, ljudskih prava i seksualne slobode. Definisao je životni stil i etiku našeg brenda, jednog od najprepoznatljivijih i najdugovečnijih u našoj istoriji. Nedostajaće svojoj deci, meni, Kristi, Dejvidu i Marstonu, kao i supruzi Kristal - rekao je Hefnerov sin.

Објава коју дели Hugh Hefner (@hughhefner) дана 27. Авг 2016. у 9:27 PDT

Osnivanjem Plejboja 1953. godine, Hju Hefner je izgradio brend koji je definisao seksualnu kulturu u drugoj polovini 20. veka.

List "Plejboj" postao je ubrzo po osnivanju poznat po svojim sadržajima seksualno eksplicitnog karaktera, a malo je poznato da je prvi intervju za njega dao muzičar Majls Dejvis. Nakon toga ređali su se ekskluzivni intervjui sa Fidelom Kastrom, Frenkom Sinatrom, Marlonom Brandonom i drugim kultnim ličnostima tog doba.

Објава коју дели Hugh Hefner (@hughhefner) дана 25. Мар 2016. у 8:15 PDT

Hefner, koji je bio zadužen za izgled svojih zečica bio je poznat kao veliki ženskaroš, ali i filantrop i veteran Drugog svetskog rata.

Društvenim mrežama ubrzo su se proširile brojne poruke podrške porodici i osvrti na sve ono što je Hefner doneo svetu u kojem je živeo.

Објава коју дели Hugh Hefner (@hughhefner) дана 5. Дец 2015. у 11:49 PST

Hefner je rođen u Čikagu 1926. godine. Služio je u američkoj vojsci u Drugom svetskom ratu, diplomirao na Univerzitetu u Ilinoisu i radio u poznatom "Eskvajeru" pre nego što je objavio prvo izdanje svog magazina.

Објава коју дели Hugh Hefner (@hughhefner) дана 7. Феб 2015. у 5:59 PST

Hefner je "Plejboj" osovao 1953. godine, a kancelarija mu je bila kuhinja. Za prvi broj uzeo je kredit, prodao nameštaj i pozajmio novac od majke. Želeo je da se časopis zove "Momačko veče", ali je ipak odustao. Na naslovnoj strani je bila Merilin Monro, njena fotografija iz 1949. godine. Kako nije bio siguran da li će se drugi broj pojaviti na kioscima, prvi je štampao u 70.000 primeraka, bez datuma.

Ostao je upamćen i po svom motu koji je glasio "Život je kratak da biste živeli tuđe snove".