Povratak pozorištu nakon 25 godina: Žarko Laušević priprema predstavu sa Petrom Božovićem

Autor:

10.05.2017 22:41

Foto:

Foto:



Velikani srpskog glumišta Petar Božović i Žarko Laušević spremaju predstavu - u režiji Ljiljane Todorović, po tekstu Željka Mijanovića - o sjajnom i snenom crnogorskom pesniku Vitu Nikoliću. Ovo će biti povratak Žarka Lauševića na pozorišnu scenu posle četvrt veka.

Žarko Laušević: Ostajem u Srbiji, čekaju me nova snimanja

- Mislim da će premijera biti na jesen, nismo sebi postavili rokove. Junaci su sudija i pesnik, što je motiv komada - kazao je kratko Božović za Kurir.

Rediteljka Ljiljana Todorović, već je radila s Lauševićem na kultnoj predstavi "Mačka na usijanom limenom krovu", ali on od 1993. nije igrao na sceni.

Nikšićanin Vito Nikolić jedan je od najdivnijih pesnika iz zlatnog doba jugoslovenske poetske scene i boemije. "Nomadskom glađu proklet", Nikolić je za života objavio samo tri zbirke, ali je njegova slava postala mnogo veća po njegovoj smrti, a brojni njegovi stihovi našli su mesto u popularnim kompozicijama, onoliko da retko ko i zna da ih je napisao Pjesnik.

Radio je kao reporter titogradske Pobjede, odakle se pamte njegove reportaže pod naslovom "Crnom Gorom i bespućem". Dugo se borio sa grudoboljom, a raspad Jugoslavije i granatiranje Dubrovnika oterali su ga u ćutnju. Preminuo je u Podgorici 1994. godine.

Ostale su, zato, njegova "Nedjelja u gradu N", "Drumovanja", "Drumovi će poželjet ludaka", "Proljeće", "Prvi snijeg" ili "Još mogu poneki osmijeh da slažem". Sada će, ako se informacije medija potvrde, živeti i na pozorišnim daskama, zahvaljujući legendama našeg glumišta.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading