Posledice mogu biti ozbiljne: Simptomi isti a nije grip

Autor:

17.11.2018 16:00

Foto:

Foto:



Aktivni tokom cele godine, adenovirusi oponašaju običnu sezonsku influencu i prouzrokuju kašalj, curenje iz nosa, osećaj malaksalosti, temperaturu, glavobolju, pa čak i konjuktivitis

Ako vam curi nos, imate upaljeno grlo, temperaturu i glavobolju, trese vas groznica i otežano dišete, verovatno ćete pomisliti da ste zaradili grip. Međutim, može biti reč o drugoj porodici virusa, takozvanim adenovirusima, koji često oponašaju običnu sezonsku influencu. Iako su slični i manifestuju se skoro identičnim simptomima, postoje razlike između ta dva tipa virusa. Pre svega, adenovirusi nisu sezonski i napadaju telo tokom cele godine, a mogu uzrokovati respiratorne infekcije, upalu pluća ili bronhitis, kao i infekcije urinarnog trakta i konjuktivitis, na šta ukazuje crvenilo očiju.

- Teško bi neko mogao “na oko” da razlikuje adenoviruse od virusa gripa. Potrebno je uraditi dodatne analize - ukazao je dr Ameš Adalja, istraživač zaraznih bolesti na Univerzitetu Džons Hopkins, i dodao da za ove viruse postoji vakcina, ali da je ona za sada dostupna samo vojskama određenih država.

Prepoznajte simptome: Kada su glavobolje razlog za odlazak kod doktora

Iako su svesni sličnosti virusa, lekari retko traže dodatne analize kako bi utvrdili o kom tipu je reč. To često ostane neutvrđeno, i uz sve mere koje se primenjuju kada su u pitanju virusne infekcije, ogranizam ih jednostavno pobedi.

- Adenovirusi uglavnom izazivaju bolest sličnu gripu, sa kašljanjem, curenjem nosa i osećajem malaksalosti. Međutim, uzrokuju i konjuktivitis, posebno kod dece, i dijareju - objašnjava dr Vilijam Šefner, specijalista za infektivne bolesti Univerziteta Vanderbilt.

Drugi simptomi uključuju zapaljenje stomaka i creva (gastroenteritis), infekcije mokraćnih kanala i bronhitis.

- Kod nekih pacijenata može se razviti i upala pluća. Od svih slučajeva upale pluća kod odraslih samo pet odsto uzrokuju adenovirusi - kaže Šefner i navodi da, u najgorem slučaju, ovi virusi mogu biti “krivci” i za neurološke simptome, uključujući encefalitis - upalu mozga, i meningitis - upalu tkiva oko mozga.

To je ipak retko i tako ozbiljna stanja javljaju se samo kod novorođenčadi, osoba sa težim srčanim oboljenjima i pacijenata sa oslabljenim imunim sistemom.

OPSTAJU NEDELJAMA

Stop virusima i prehladi: Citrusi da ojačate imunitet i budete vitki

Adenovirusi se šire kašljanjem i kijanjem, direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili dodirivanjem predmeta na kojima se zadržavaju. Iako postoji više od 60 specifičnih vrsta ovih virusa, teško se dijagnostikuju jer nisu uključeni u testove koji se koriste za identifikaciju virusa. Profesorka patologije Aleksandra Valsamakis, direktorka Kliničke virologije i molekularne mikrobiologije na Univerzitetu Džons Hopkins, ističe da adenovirusi mogu nedeljama da žive stabilno na sobnoj temperaturi.

- Perite ruke i izbegavajte da dirate sopstveno lice kako biste sprečili prenos virusa sa prstiju u nos ili usta - savet je Valsamakisove.

Infekcije adenovirusom najčešće su blage, sa simptomima koji traju od sedam do deset dana, i većina pacijenata se oporavi kućnom negom. Lečenje se zasniva na mirovanju i primeni lekova i sredstava za ublažavanje opštih simptoma: obaranje povišene temperature i umanjivanje bolova, uz korišćenje toplih napitaka, kapi za nos, preparata za olakšavanje iskašljavanja... Ukoliko je zdravstvena slika obolelog teža, potrebno je konsultovati se sa lekarom i uvesti antibiotike ako je došlo do razvoja infekcije. U većini slučajeva oporavak je bez trajnih posledica.

Maja Gašić

Autor