Pedro Almodovar: Vratio sam se ženskom univerzumu

Autor:

09.11.2016 21:35

Foto:

Foto:



Španskog reditelja i scenaristu mnogi smatraju jednim od najvećih genija filmske umetnosti. Remek dela koja stvara nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a njegove ženske drame menjaju pogled na svet.

Pedro Almodovar se filmom "Hulijeta" koji je inspirisan pričama kanadske nobelovke  Alis Manr, vratio ženskoj drami  na kojoj nije radio od ostvarenja "Vrati se" (Volver, 2006).

-Vratio sam se ženskom univerzumu. Skoro sve glumice u podeli su nove za mene, ranije sam radio samo sa Rosi de Palmom i Suzi Sančez. Jedan od rizika sa kojim sam se suočavao od početka bilo je korišćenje dve različite glumice za glavni lik. Adrijana Ugarte igra glavni lik od dvadeset pet do četrdeset godina, a Ema Suarez od četrdesete pa nadalje. Ne verujem u efekat maske za starenje i mislim da je gotovo nemoguće da mlada žena od dvadesetak godina predstavlja nekog od pedeset. To nije stvar bora, smisao je mnogo dublji, potrebno je predstaviti vreme spolja i iznutra-, objašnjava Almodovar.

Dodaje da to prihvata u pozorištu, ali je odbacio u filmu.

-Sada sam srećan zbog takve odluke. Mislim da su se Adrijana Ugarte i Ema Suarez pridružile mom posebnom Olimpu rame uz rame sa Penelopom Kruz, Karmen Maurom, Viktorijom Abril, Marisom Paredes, Sesilijom Rot, mojim muzama-kaže Pedro Almodovar.

Snažna ljudska priča koja prati život majke i ćerke koje tragedija udaljava.

A photo posted by Mishael (@mishaeldm) on Nov 9, 2016 at 11:10am PST

Film prati Hulietu i njenu ćerku Antiju koje žive u Madridu. Obe u tišini pate zbog gubitka Huana, Antijinog oca i Hulietinog supruga. Ta bol ih ne približava, već udaljava.

Kada napuni osamnaest godina Antija napušta majku bez objašnjenja. Hulieta pokušava da je pronađe na svaki mogući način, ali sve što otkriva je koliko malo zna o svojoj ćerki. Ovo je priča o borbi majke da preživi nesigurnost, ali i o kompleksu krivice i nedokučivoj misteriji koja navodi ljude da napuste one koje vole, brišući ih iz života kao da nikada za njih ništa nisu značili, kao da nikada nisu postojali.

Komentari. (0)

Loading