Odlazak reditelja i scenariste kultnih filmova: Leri Koen preminuo u 77. godini

Autor:

26.03.2019 17:02

Foto:

Foto:



Leri Koen, režiser koji će ostati upamćen po kultnim horor filmovima i trilerima kao što su "Crni Cezar", "Q: The Winged Serpent" i "To je živo" preminuo je u 77. godini života. Koen je jedno od najznačajnijih imena svetske kinematografije 70-ih i 80-ih. Pored niskobudžetnog horora kao za njega karakterističnog žanra, ostavio je pečat i u drugim oblastima kinematografije, pa se tako našao u ulozi scenariste nekoliko televizijskih projekata, kao što su "Begunac" i "Kolombo", pre nego što je 2002. realizovano njegovo filmsko ostvarenje "Govornica" sa Kolinom Farelom u glavnoj ulozi.

Poznat je i po tome što je često snimao ekstremne scene na ulicama Njujorka bez dozvola ili obaveštavanja prolaznika šta se dešava, zbog čega je dobio još veće obožavanje fanova koji su cenili njegov nezavisni način pravljenja filmova.

- Nije bilo samo da se ode u studio kao da si radnik iz fabrike i svako veče nakon radnog vremena odeš kući. Pravili smo filmove u džungli, improvizovali, zabavljali se i stvarali filmove iz vazduha bez mnogo novca. Moraš da napraviš film na svoj način i nikako drugačije - rekao je Koen u intervjuu za "Ringer" prošle godine, prenosi Mondo.rs.

Koen je režirao poslednji film holivudske dive Beti Dejvis "Wicked Stepmother".

 

Oskarovac Giljermo del Toro smatrao ga je "istinskim ikonoklastom i nezavisnim umetnikom".

Maja Gašić

Autor