Nije mu se ostvarila poslednja želja: Preminuo Predrag Gojković Cune, legenda narodne muzike

Autor:

21.07.2017 15:27

Foto:

Foto:



Legendarni pevač narodne muzike uz čije pesme su odrasle su brojne generacije, Predrag Gojković Cune,  preminuo je u 85. godini života. Izvodio je narodnu, starogradsku i zabavnu muziku, sevdalinke i meksikanske pesme.

Predrag Gojković Cune: Maštam da još jednom zapevam sa ćerkama

Poslednjih godina mu je zdravlje bilo narušeno. Živeo je povučeno, sa suprugom Leposavom-Lelom. Kako je u nedavnom intervjuu za "Gloriju" otkrio, maštao je da barem još jednom zapeva s ćerkama Natašom i Katarinom i to pesmu “Unforgettable” Neta Kinga Kola.

– Žao mi je što nismo snimili tu numeru, ali se nadam da ćemo to učiniti jednog dana. I žalim što nisam obišao znamenitosti u gradovima gde sam pevao, jer su me često naši ljudi vodili svojim kućama da jedem prasetinu i sarme. Mada, imam i dosta ispunjenih želja, a voleo bih da dočekam i jedno praunuče – ispričao je Predrag Gojković Cune.

Tokom karijere duge 57 godina napravio je više od hiljadu trajnih snimaka, a nedavno je dobio srebrnjak s Vukovim likom, koji dodeljuje Vukova zadužbina, i nagradu “Vitez pesme”.

– Priznanja i trofeja tokom više od pola veka je toliko da će deca, kćerke Nataša i Katarina, imati šta da pokazuju i svojim unučićima, mojim praunučićima, koje ću, nadam se, dočekati. Barem jedno. Prezadovoljan sam svojim životom, iako sam poslednjih godina bolestan. Protiv više sile se ne može, ali se trudim da je pobedim uz ogromnu ljubav supruge Leposave-Lele, kćerki, unuka – pričao je Cune.

Ovaj vrsni muzičar čije izvođenje pesme "Janičar" je i dan danas neprevaziđeno, rođen je 1932. godine u Kragujevcu. Nadimak "Cune" je dobio, kako je sam objasnio u emisiji "Balkanskom ulicom" po majčinom dozivanju:

- Odi da te majka cune (ljubi).

Cune i Lela Gojković: 55 godina srećnog braka, a sve je počelo svađom i poljupcem u čelo

U početku karijere bio je poznat po izvođenju meksikanskih pesama, pa zatim zabavnih i naročito narodnih pesama. Pored toga, igrao je uglavnom epizodne uloge u nekoliko televizijskih serija i filmova.

Gramofonska ploča sa pesmom "Kafu mi, draga, ispeci" izdata je 1962. godine i dostigla zlatan tiraž od 50.000 primeraka.

Iza sebe je ostavio suprugu  Leposavu – Lelu, ćerke Natašu Katarinu, i unučiće Miu, Emu i Sergeja.

Maja Gašić

Autor