Najpopularnija japanska dijeta: Idealna za skromni januarski budžet

Autor:

20.01.2019 15:30

Foto:

Foto:



Zamislite dijetu koja uz koju možete da jedete šta god poželite za ručak i večeru, ne morate da vežbate i opet gubite dva kilograma nedeljno. Plus, ovakva ishrana će „oštetiti“ vaš budžet za svega 40-ak dinara dnevno...

Većina poznatih dijeta, čak i onih manje rigoroznih, obično ne preporučuje preterani unos banana zbog njihove kalorijske vrednosti (1 plod sadrži otprilike 100 kcal). Kako je onda moguće da ovo voće pomaže gubitak kilograma? Jednostavno! Ako svakog jutra doručkujete jednu do dve banane uz čašu mlake vode, nedeljno ćete mršaviti dva kilograma, kažu stručnjaci.

10 zdravih keto saveznika

Jednostavan plan

Sumiko Vatanabe, farmaceutkinja iz Osake, osmislila je ovaj jednostavan dijetalni plan kako bi pomogla suprugu (stručnjaku iz oblasti preventivne medicine) da ubrza metabolizam i izbori se sa viškom kilograma. Ispostavilo se da dijeta savršeno funkcioniše i za svega nekoliko nedelja, Hitoši Vatanabe je oslabio 17 kg! Nakon što je o svom uspehu par pisao na jednoj japanskoj društvenoj mreži, banana dijeta je stekla ogromnu popularnost. Toliku, da je u jednom trenutku u Japanu bila nestašica banana.

Pet pravila

Svaka dijeta ima neka pravila, pa tako i ova:

1. Doručkujte banane

Prvo i osnovno pravilo je da se banane jedu isključivo za doručak, a nije poželjno da to bude više od dve. Suština je da naučite da se zaustavite kada osetite da ste siti i sprečite nepotrebno prejedanje i nagomilavanje kalorija. Jedite ih sveže - dakle nema kuvanja, zamrzavanja, dodavanja jogurta ili muslija.

2. Čaša mlake vode uz obrok

Istraživanja pokazuju da konzumiranje voća u kombinaciji sa vodom poboljšava peristaltiku (pokretljivost) creva, a samim tim i probavu. Voda treba da se pije lagano, u malim gutljajima, a nikako naiskap. Takođe, ne preporučuje se da bude hladna ni vrela, već najbolje sobne temperature.

Limun dijeta: Mršavite brzo uz minimalna odricanja

3. Ručak i večera po želji

Najbolje kod ove dijete je to što nema brojanja kalorija, praktično ne postoji zabranjena hrana, a jedino o čemu treba da vodite računa jeste da se ne prejedate! Japanci imaju izreku koja kaže da „stomak koji je 8/10 pun, ne traži posetu lekaru“. Dakle, onog trenutka kad osetite da ste siti, odlažete tanjir i ustajete od stola. A praksa je pokazala da gojazne osobe, kad počnu s dijetom, vrlo brzo počinju da smanjuju porcije i svojevoljno se odriču kalorične hrane iako ih sam režim ishrane na to ne obavezuje. Svest o tome da nam gotovo ništa od hrane nije zabranjeno, pozitivno deluje na našu psihu i tera nas da sami redukujemo ishranu.

4. Posle 20 h se ne jede

Na ovaj način dajete svom organizmu dovoljno vremena da svari hranu pre nego što odete na spavanje. Kada spavamo, naš metabolizam je usporen i ako ga opteretimo suvišnim kalorijama, dolazi do nagomilavanja masnih naslaga. Zato se i preporučuje da ranije ležete, najbolje oko ponoći. Četiri sata pauze između poslednjeg obroka i odlaska u krevet je optimalno vreme koje je vašem organizmu potrebno da sagori masti.

5. Jedna užina dnevno

Popodne, posle 15 h, dozvoljeno vam je da umereno jedete hranu koja nije preporučljiva u toku dana, a nikako za vreme glavnih obroka. To znači da deserti odmah posle ručka ili večere nikako nisu dozvoljeni! Ako osetite potrebu za slatkim, možete da pojedete rebro čokolade, par keksića i sl. Sladoled i krofne se ne preporučuju, a umesto čipsa i drugih slanih zanimacija grickajte kokice. Naravno, ako želite bolje rezultate, onda bi bolje bilo da umesto slatkiša pojedete voćku. Zaslađeni sokovi i alkoholna pića se takođe ne preporučuju, mada je čaša piva ili vina povremeno dozvoljena. Čajevi, nezaslađena kafa i prirodno ceđeni sokovi mogu da se piju, mada se više insistira na vodi.

Zašto deluje?

Doručak je najvažniji obrok. Ukoliko steknete naviku da jedete ujutru, pospešićete rad metabolizma, a sprečićete i prejedanje u toku dana. Istraživanja su pokazala da osobe koje redovno doručkuju sagore u proseku 200-300 kalorija više od onih koji nemaju ovu zdravu naviku. Ono što je posebno dobro kod ove dijete je što ćete uz bananu uneti manje kalorija u oragnizam, a opet ćete biti siti. Banane su bogate vlaknima koja naprosto "bubre" u stomaku i čine da se osećamo sitim. Ovaj nutrijent ima još jedno pozitivno dejstvo - sprečava apsorpciju kalorija u digestivnom traktu. Osim toga, ovo voće pomaže lučenje dopamina, hormona koji mozgu daje signal da smo zadovoljni i sa manje hrane. Banane su jedan od najboljih izvora otpornog skroba, vrste ugljenih hidrata koji pozitivno deluju na sagorevanje masti, ubrzavaju ga za čak 25 %. Eksperimet je pokazao da su osobe koje su dobijale ovaj nutrijent kao dodatak napicima mršavile duplo više od onih čija pića nisu bila obogaćena na ovaj način.

Namirnice koje ubrzavaju metabolizam i tope kilograme

Vežbanje opcionalno

Za sve one koji ne vole preterano da vežbaju, dobra vest je da uz ovu dijetu i ne moraju. U slučaju da želite da poboljšate rezultate i brže se rešite suvišnih kilograma, preporuka je da se okrenete fizičkoj aktivnosti koja smanjuje stres, poput joge, pilatesa, šetnje...

Dijeta sa bananama

Najvažnije je da poštujete osnovno pravilo o doručku – 1-2 banane sa čašom mlake vode. Što se tiče ostalih obroka u toku dana, dajemo vam nekoliko opcija za svaki, koje možete da kombinujete po sopstvenoj želji.

Doručak:

* 1 veća ili 2 manje banane, 1 čaša vode sobne temperature

Ručak:

* 40 g lososa ili bele ribe ili pilećeg belog mesa, 1 ½ šolja povrća kuvanog na pari, 1 kašika maslinovog ulja

* 1 palačinka od integralnog brašna, nafilovana sa 20 g iseckanog belog mesa i povrća po želji (zaviti je, posuti sa ¼ šolje posnog sira i zapeći u rerni), 1 ½ šolja povrća kuvanog na pari, 1 kašika margarina

Večera:

* 1 tanjir supe (do 200 kcal), 2 ½ tanjira mešane salate sa ¼ šolje iseckanog sira, 2 kašike maslinovog ulja, 4 krekera

* 2 narendane šargarepe, 2 kašike maslinovog ulja, 1 voćka

* 2 parčeta barenog ćurećeg belog mesa, 1 kriška mladog posnog sira, malo senfa, 1 integralna zemička, 1 jabuka

Užina:

* 1 šaka badema, 1 manja činija niskokaloričnog pudinga

* 10 g posnog krem sira, 1 tost, 1 kašika niskokaloričnog džema

* 1 šolja obranog jogurta, 1/3 šolje muslija

Maja Gašić

Autor