Ljubivoje Ršumović: Žena mi je rodila tri sina, trebalo je da je ohrabrim da idemo dalje

Autor:

05.04.2017 15:34

Foto:

Foto:



Nagradu od 'nagrde' deli samo jedno slovo a i koliko su priznanja prijatna i dobra toliko umeju da budu nezgodna i obavezno čoveku stvori po nekog neprijatelja - kaže legendarni pesnik za decu Ljubivoje Ršumović, koji 7. aprila na svečanosti u beogradskom Dečijem kulturnom centru slavi 60 godina rada.

Opus Ljubivoja Ršumovića nesumnjivo spada u temelje naše kulture 20. veka. Pod uticajem Duška Radovića, kog je upoznao po dolasku u Beograd, Ljubivoje počinje da stvara poeziju za decu.

Gotovo da ne postoji dete koje nije raslo uz njegove pesmice i sa osmehom ih u starijem dobu pevalo svojoj deci. Objavio je preko devedeset knjiga, uglavnom za decu. "Tri čvora na trepavici", "Vid iz Talambasa", "Ma šta mi reče", "Još nam samo ale fale", "Nevidljiva ptica", "Vidovite priče", "Zauvari", "Ujdurme i zvrčke iz antičke Grčke", "Sunčanje na mesečini" samo su neke od Ršumovih knjiga kojima se čitaoci uvek vraćaju.

Od A do Š: Ljubivoje Ršumović

Ršumović je dobitnik brojnih nagrada za književnost kao što su "Nagrada Zmajevih dečjih igara", "Brankova nagrada" i "Zlatni ključić". Između ostalog on je napisao himnu Sportskog društva Crvena Zvezda "Mladići borovi, devojke jele".

-Bio sam zvezdaš od detinjstva. Otac je u Ljubišu dobijao novine "Borba" i tu sam saznao za Zvezdine asove. Posle Olimpijade u Finskoj i mečeva jugoslovenske reprezentacije sa SSSR bio sam opčinjen Rajkom Mitićem legendarnim kapitenom fudbalera Crvene zvezde. Ta ljubav prema Zvezdi me ne ostavlja do danas. Kada sam napisao pesmu 'Mladići borovi, devojke jele' moj kolege sa ondašnje televizije Beograd je rekao da je Zvezdinu himnu napisao pesnik za decu. Kao to je neki dečiji klub. Tada sam mu objasnio da je Partizan pravi partizan tek sa zvezdom na čelu. Posle toga se više samnom nije preganjao oko dečijeg kluba - rekao je pesnik Tanjugu.

On napominje da je iskrenost najlepše što je dobio od klinaca družeći se sa njima decenijama unazad.

-Ta naivna potraga za suštinom sveta je toliko bliska poeziji. Neke reči koje sam objavio u svojim pesmama 'kupio' sam od dece. 'Slonirati' je najbolji primer za to... Ili 'telefonijada'. Jedan dečak mi je objašnjavao kako je počeo da svira gitaru, pa je kazao da je uzeo istrument u ruke i gitarnuo. Fantastično...ej gitarnuo. Deca imaju neku vrstu naivnosti koja je neophodna poeziji - objasnio je Ršumović.

Ršumović smatra da će knjiga uvek opstati, bez obizira na tehnološki napredak.

- Knjiga postoji dve i po hiljade godina a kompjuteri i te drangulije tek nekoliko decenija. Takvi maloletni ne mogu pobediti knjigu. Novinari su počeli da pišu da je gotovo sa pozorištem i bioskopima kada se pojavila televizija. Kompjuteri su dobri asistenti u poslu - mi gospodarimo kompjuterima, a ne oni nama i to treba objasniti deci. Koliko je to moguće to zavisi od roditelja. Ne treba deci dati pre škole ni telefon ni tablet. Deca treba da se igraju. Kasnije kada ih zainteresuju sport i pozorište, bataliće ta pomodna pomagala za gubljene vremena

Vojkan Borisavljević: Muzika je danas u krizi, fali joj malo duše (video)

Kada bi mogao da vrati život unazad i nešto promeni, Ršumović ne bi dozvolio svojoj pokojnoj ženi da prestane da rađa.

- Rodila je tri sina a dogovarali smo se da imamo tovar dece. Tovar podrazumeva desetoro dece. Ona se malo uplašila posle trećeg porođaja i trebalo je da je ohrabrim da idemo dalje.

Deci veliki pesnik poručuje da malo više brige i pažnje posvete svojim roditeljima.

- Moraju deca da shvate da su njihovi roditelji u velikoj gužvi da bi njima stvorili lep i udoban život. Treba da ih poslušaju i da budu dobri bez obzira što moraju da se igraju jer je to božanski imperativ - kazao je Ršumović.

Komentari. (0)

Loading