Ljubav i logika: Bil Gejts o vaspitanju dece, supruzi i samokontroli

Autor:

01.05.2018 12:16

Foto:

Foto:



Bil Gejts se ne pretvara da živi u ravnopravnoj porodici. Kad je u pitanju roditeljstvo, a ima troje dece, prvičovek Microsofta i milijarder priznaje da njegova supruga Melinda čini mnogo više od njega.

Umetnost življenja osnivača Majkrosofta: Evo na šta Bil Gejts troši novac

Објава коју дели Bill Gates (@thisisbillgates) дана 15. Авг 2017. у 7:03 PDT

-Moja supruga čini 80 posto svega - rekao je Gejts studenatima Harvarda, gde je i sam studirao matematiku i informatiku dve godine, ali nikada nije završio, premda je kasnije dobio posebnu diplomu ovog Ivy League univerziteta.

Објава коју дели Bill Gates (@thisisbillgates) дана 2. Нов 2017. у 10:34 PDT

-Moja najstarija ćerka diplomirala je na Stanfordu u junu, pa sam optimističan da neće nastaviti mojim koracima - šalio se.

Gejts je rekao da su on i njegova supruga dosta razmišljali o modelu koji su koristili za podizanje svoje troje dece, koji sada imaju 15, 18 i 22 godine. Kaže da su sledili model iz sedamdesetih, poznat kao 'Ljubav i logika'.

Reč je o formuli koju je stvorila trojica muškaraca – psiholog, psihijatar i bivši vaspitač. Suštinska ideja njihove filozofije usmerena je na to da se izbegava emocionalna kontrola, što smanjuje emocionalne reakcije, kao što su vikanje ili opominjanje.

-Jedna od najvećih prednosti primene ljubavi i logike je da nam pomaže da naučimo kako obuzdati naše emocije, ali i jezik -napisao je pokretač metode Čarls Fej u svom blogu.

Model 'Ljubav i logika' takođe naglašava važnost nenagrađivanja deca materijalnim stvarima, nego umesto toga bezrezervnom ljubavlju i divljenjem prema deci zbog toga ko su oni, a ne onoga što postižu ili ne postižu (na primer: loše ocene), prenosi tportal.