Kad fanovi inspirišu zvezde: Tom Henks pomaže dečju bolnicu u Poljskoj

Autor:

09.02.2017 22:11

Foto:

Foto:



Slavnog američkog glumca Toma Henksa oduševila je ideja njegovih fanova iz Poljske da mu poklone mali stari "fijat 126" i s nestrpljenjem čeka da "peglica" prođe remont i da je poljski nacionalni avioprevoznik LOT o svom trošku prebaci u SAD, dok će u znak zahvalnosti fanovima glumac poslati novac dečjoj bolnici u gradu Bjelsko Bjaloj, odakle mu šalju auto.

I'm so excited about my new car!! Hanx.

A photo posted by Tom Hanks (@tomhanks) on Nov 2, 2016 at 10:59am PDT

Kampanju, koja je ubrzo naišla na oduševljeni odziv Poljaka da prikupe novac i poklone Henksu "mališu", kako u Poljskoj zovu "fijat 126" koji je silazio sa traka fabrike u Bjelsko Bjaloj i bio najpopularniji automobil u komunističko doba, pokrenula je Monika Jaskulska iz tog grada na jugozapadu zemlje nakon što je videla jednu Henksovu fotografiju kraj "peglice" u Budimpešti.

Poljaci su prikupljanje novca počeli sa velikim entuzijazmom i bilo je dogovoreno da se eventualni višak preda Pedijatrijskoj bolnici u Bjelsko Bjaloj, a na kraju je, kada se našao odgovarajući mali "fijat", star 43 godine, celu sumu uplatio jedan poljski preduzetnik, tako da novac od fanova ide malim pacijentima.

- Remont će trajati do maja. Tada letimo sa 'mališom' u Los Anđeles. LOT je obećao da će ga prevesti besplatno. Menadžerka Henksa prosledila mi je njegov mejl u kojem kaže da želi da lično ;preuzme auto kako bismo zajedno mogli da startujemo ključem motor. U mejlu je priznao da se ;malo šalio (u Budimpešti) na račun tog automobila, ali da mu se sviđa i da bi voleo da ga ima. Nije slutio da će neko pokrenuti takvu akciju, ganut je - kazala je danas Jaskulska za poljsku televiziju Polsat.

So excited about my new car! Hanx

A photo posted by Tom Hanks (@tomhanks) on Oct 29, 2016 at 8:15am PDT

Pošto je saznao da će sav novac koji su fanovi prikupili biti prosleđen kao pomoć dečijoj bolnici, Henks je napisao Jaskulskoj da će on svojim prilogom udvostručiti tu sumu.

- U Budimpešti sam snimio sve te fotografije, gledajući jedan za drugim te "fijate 126", šalio se da bih kupio jedan, ali u potaji sam želeo da budem blizu tih kola - napisao je fanovima iz Bjelsko Bjale Tom Henks.

Prva peglica u Poljskoj montirana je u Bjelsko Bjaloj 1973. godine, a do poslednje proizvedene u toj fabrici 2000. godine, koja je završila u Muzeju Fijata u Torinu, sa montažnih traka u Bjelsko Bjaloj i mestu Tihi sišlo ih je 3,3 miliona, od čega je izvezeno 900.000, a ostatak postao deo uobičajenog pejzaža na putevima komunističke Poljske.

Komentari. (0)

Loading