Hit na Guglu: Ko se pojavi kada ukucate reč "idiot"?

Autor:

14.12.2018 13:30

Foto:

Foto:



Ako ukucate reč "idiot" u Guglov pretraživač i kliknete na opciju "slike" na vrhu stranice, pojaviće se fotografije američkog predsednika Donalda Trampa, koji na skoro svakoj fotografiji izgleda kao da je šokiran.

Veza između pojma idiot i fotografija predsednika Trampa pojavila se i ranije ove godine. Neki su to povezivali sa činjenicom da su britanski demonstranti ubacili pesmu grupe Green Day "American idiot" na vrh britanske liste tokom posete američkog predsednika toj zemlji.

Takođe, korisnici veb-sajta Redit postavljali su članke koji su sadržali fotografije američkog predsednika pored kojih se nalazila i reč "idiot". Cilj je bio manipulisanje bazom podataka pretraživača, koji je u praksi poznat kao „Gugl bombardovanje“.

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели MemeZFanZ (@memezfanz) дана 14. Дец 2018. у 2:44 PST

I u Američkom kongresu raspravljalo se o Guglovoj političkoj pristrasnosti u algoritmima. Kongresmen Zoi Lofgren postavila je pitanje: „Zašto su na Guglu istaknute fotografije američkog predsednika prilikom pretraživanja reči idiot?“

Izvšni direktor Gugla Sander Pičai istakao je da na rezultate pretrage ne utiču zaposleni u Guglu i da nisu politički pristrasni.

- Rezultati pretrage zasnovani na milijardama ključnih reči koje su rangirane prema više od 200 faktora, uključujući relevantnost i popularnost - objasnio je Pičai i dodao da su jednako negativne vesti istaknute kada ljudi pretražuju reč Gugl.

Inače, reč „idiot“ pretražena je na Guglu više od milion puta i trenutno je najpretraženija reč na internetu u Americi. Nije prvi put da se neki američki predsednik dovede u vezu sa nekim pojmom.

U 2003. godini, kada biste pretraživali sintagmu „bedan neuspeh“ (miserable failure), na Guglu bi se među istaknutim fotografijama nalazile slike bivšeg predsednika Džordža Buša.

Maja Gašić

Autor