Goran Grbović: Moje odrastanje uz novi talas, Gileta, Električni orgazam i pikenrol

Autor:

15.02.2018 12:30

Foto:

Foto:



Iako nikad nije bio član nijedne partije, bivši košarkaški reprezentativac osetio je potrebu da se politički angažuje jer voli grad koji ga je svojevremeno prigrlio, kao i mnoge druge

Proslavljeni košarkaški as Goran Grbović (56), bivši igrač Partizana i reprezentativac, prema Beogradu oduvek gaji osećaj dužništva jer ga je taj grad, kako kaže, prigrlio kako na početku profesionalne karijere, tako i kasnije kada se susreo sa realnim životom, apsolutno drugačijim od sportskog koji je do tada vodio, u kome nema adrenalina kao na terenu.

- Sa košarkom sam krenuo još u osmom osnovne, u Kruševcu, gde sam odrastao - priča Grbović. - Karijeru sam završio u Izraelu 1993. Imao sam trideset i dve godine i tada sam se zapravo prvi put našao u realnom životu. Sport je neka vrsta staklenog zvona koje vas drži izdvojenim od sasvim običnih stvari, kakve su, na primer, izlasci kada god hoćete, čak i zaljubljivanje. Prvih nekoliko godina neprestano sam gledao kako da nadomestim sve što sam propustio, i da radim ono što mi pruža uzbuđenje makar približno onom koje donosi sport. Tri godine sam dosta putovao, a posle sam počeo da se bavim biznisom, zastupništvom i trgovinom. Drago mi je da sam te godine proveo u Beogradu, među ljudima koji umeju da budu istinski prijatelji.

Sa emotivnom partnerkom rado odlazi na košarkaške utakmice

Goran je po tradiciji familije po majčinoj strani rođen u Dečanima.

- Moja baba po majci je bila babica u Dečanima. Završila je u to vreme čuvenu bečku Akademiju za babice, gde je otišla kao pitomica kraljice Marije. U Dečanima su rođena sva deca iz moje familije, pa i ja.

Tokom profesionalne karijere Grbović je mnogo toga propustio, ali imao je sreću da mlad postane otac.

Sa sinom Aleksandrom

- Prvo se rodio sin Aleksandar, koji sada ima 32 godine, potom kćerka Saša, kojoj su 23 godine i trenutno je na postdiplomskim studijama na Filozofskom fakultetu. Dobio sam ih u dva braka, ali njih dvoje su oduvek privrženi jedno drugom. Sada su zreli ljudi i ne provodim s njima vreme kao pre, ali redovno se viđamo i družimo. Ja nisam u zvaničnom braku, ali već neko vreme sam u vezi sa pop pevačicom Oliverom Aranđelović.

PIKENROL GENERACIJA

Po završetku sportske karijere mogao je da se nastani bilo gde u svetu, ali odlučio je da se vrati u Beograd.

- Mene je ovaj grad prigrlio kada sam kao mlad došao da živim u njemu. Bile su to divne godine novog talasa. Kako je košarkaš Milenko Savović išao u gimnaziju sa Giletom iz Električnog orgazma, mi košarkaši te generacije družili smo se sa muzičarima. Oni su dolazili na naše utakmice, mi smo odlazili na koncerte. Osećali smo da delimo istu energiju i rastemo zajedno, samo što su se oni bavili rokenrolom, a mi pikenrolom.

 

Želja da Beograd doživi prosperitet kakav zaslužuje jedan je od razloga što se Goran Grbović našao na listi SNS-a za naredne gradske izbore.

- Nikada nisam bio član nijedne stranke, pa ni SNS-a, ali na prethodnim predsedničkim izborima dao sam podršku sadašnjem predsedniku zbog onog što je do tada uradio. Iz istog razloga sam prihvatio da budem na listi te partije za gradske izbore. Ja bih kao sportista voleo da Beograd jednom bude domaćin olimpijskih igara. Čak i da se to ne desi za mog života, bilo bi lepo da već sada počnu da se stvaraju uslovi da se jednom tako nešto dogodi.

Budući da je pasionirani ribolovac, poznaje sve reke u Srbiji na kojima može da se lovi, a član je i jedne neobične ribolovačke organizacije.

- Mi strastveni ribolovci pripadnici smo neformalne organizacije ROS, odnosno Ribolovačke obaveštajne službe, koja funkcioniše po samo jednom pravilu, a to je da jedni drugima javljamo gde može da se očekuje dobar ulov. Moji prijatelji i ja na rekama i u ribolovu pre svega uživamo. Najčešće ribu koju ulovimo samo slikamo i vratimo je u vodu.