Dragan Bjelogrlić: 'Senke nad Balkanom' najbolji su odgovor na sveopštu primitivizaciju

Autor:

26.10.2017 09:46

Foto:

Foto:



Promena društva je jedan deo problema, a drugi je sveopšte zaseljačivanje. Ono traje godinama i kontinuirano bez obzira na to ko je na vlasti -rekao je režiser, glumac i producent Dragan Bjelogrlić, čija je serija "Senke nad Balkanom" potukla sve rekorde gledanosti proteklog vikenda.

On je u intervjuu za "Nedeljnik" rekao da je u tranziciji nestala srednja klasa i građansko društvo.

Dragan Bjelogrlić: Rođen sam u Jugoslaviji i umreću u Jugoslaviji

- Sve te serije su se bavile srednjom klasom. Kako danas da zamisliš Gigu Moravca iz "Boljeg života" koji kao činovnik u nekoj banci, sa ženom profesorkom latinskog, živi u salonskom stanu sa troje dece? Danas je to nezamislivo! - rekao je popularni Bjela, a potom je dodao:

- Mene najviše boli što smo mi jedna od retkih zemalja koje bi mogle da imaju odgovor na kulturnu kolonizaciju. Imamo autentičnu kulturu, veliko nasleđe u filmu i TV serijama. A mi se upravo tu predajemo - kazao je Bjelogrlić.

Devedesetih je, tvrdi glumac, postojao obračun sa pozicije profesije.

- Sada je nastao haos i neshvatanje pozicije sa koje treba da delujemo. Ja na primer mislim da su 'Senke nad Balkanom' najbolji odgovor na sveopštu primitivizaciju koja se dešava poslednjih godina. Ovako imamo situaciju u kojoj se elita pomirila da je na terenu izgubila bitku od primitivaca, po kafanama i intervjuima se zgražavaju nad primitivizmom, pričaju o genijalnim serijama koje su gledali na HBO-u, Netflixu ili Amazonu, i valjda se nadaju da će neki novi političari to da promene. To je iluzija. Samo mi sami možemo to da promenimo i bijemo bitku - rekao je Bjelogrlić.